Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Alan seçimi 9. sınıfta yapılıyor; yanlış alan seçmeyin, kararınızı şimdidn verin

Alan seçimi, ÖSS sürecinin en önemli kilometre taşlarından birisidir. Mevcut ÖSS sistemi öğrencilerin üniversite öğrenimine lisedeki alanlarına uygun bir bölümde devam etmesini teşvik ederken, “puan kırılması uygulaması” ile alanlarının dışında bir bölüm tercih etmesini önlemeye çalışmaktadır. Örneğin bir öğrenci hukuk fakültesi tercih etmeyi düşünüyorsa mutlaka Türkçe-matematik alanından mezun olmalıdır. Aksi takdirde 25-50 arasında puan kaybına uğrayacak hukuk fakültesini kazanması çok zor hatta imkansız olacaktır. Bu durum 9. sınıfın sonunda yapılan alan seçiminin sağlıklı bir şekilde olmasının önemini ortaya koymaktadır.
1. ARKADAŞ GRUBUNUN ETKİSİNDE KALMAYIN

Öğrenci alan seçimini yaparken kendi yeterliliğini, kendi hedeflerini göz önünde bulundurup kendisine uygun alanı seçeceği yerde, arkadaş grubunun seçtiği veya kendisine önerdiği alanı seçebilmektedir.

2. YANLIŞ DÜŞÜNCE KALIPLARI ETKİLER

Toplumumuzda başarılı öğrencilerin fen alanını, başarısız öğrencilerin de Türkçe matematik, sosyal bilgiler alanlarını tercih ettiği kanaati vardır. Sayısal alanların yüceltilip diğer alanların horlandığı bu düşünce tarzının etkisiyle, öğrenci sayısal alanda başarılı olamayacağı halde fen alanını seçebilmektedir.

3. ANNE-BABA KENDİ İSTEDİKLERİNİ YAPTIRIR

Bazı ebeveynler, çocuklarının istediği alana gitmesine müsaade etmeyip bizzat kendi istedikleri alana yöneltebiliyor. Aslında bu durum ebeveynin zamanında gerçekleştiremediği hedeflerini kendi çocuğunda görmeyi istemesinden kaynaklanmaktadır.

4. YETERLİLİĞİNİZİ DEĞERLENDİRMEDEN KARAR VERMEYİN

Bu problem daha çok fen alanını tercih etmek isteyen öğrencilerde görülür. Öğrenci sayısal derslerde yeteri kadar başarılı olamadığı halde, sayısal puanla öğrenci alan bir fakültede okuma ümidiyle ısrarla fen alanını tercih edebiliyor. Oysa bu durumda öğrencinin mantıklı davranıp başarılı olabileceği başka bir alana yönelmesi gerekir.

AKIN YILDIRIM
ailem/zaman


Lise

MollaCami.Com