Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çalışma ortamının düzenlenmesi

Ya ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz.

Ya çaresizsiniz, ya da çare sizsiniz.

Behçet Necatigil


“Öğrenci dediğin çalıştığı yerden belli olur!”

Kendinize ait bir odanız varsa ya da evin belirli bir köşesini ders çalışmak için ayırdıysanız çalışmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

a) Işığın yoğunluğu

Çalışma masanızı pencereye yakın bir yere yerleştirin. Çünkü çalışmak için en elverişli ışık gün ışığıdır. Ancak yazın sıcaktan ve kışın da soğuktan etkilenmemek için pencereye çok da yakın olmamalıdır.

Akşam saatlerinde odanızı aydınlatmanız gerektiğinde ışık, parlama ve gölgelerden korunmak için, yazı yazdığınız elin çaprazındaki omzunuzun arkasından gelmelidir.

Işık çalışma masasındaki materyalleri aydınlatacak yoğunlukta olmalı ve odanın diğer kısımlarıyla büyük bir karşıtlık oluşturacak kadar parlak olmamalıdır.

b) Ders araç ve gereçlerine kolay ulaşabilme
Ders çalışırken dikkati dağıtan faktörlerden birisi de ders araç ve gereçlerinin düzensiz yerleştirilmesidir. Çalışmaya başlamadan önce, gerekli olan materyalleri önceden hazırlayıp kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız.



Soru bankaları, dergi ya da ders notları gibi çalışırken ihtiyaç duyacağınız materyalleri işlevsel ve göze hoş gelebilecek bir şekilde yerleştirmek ders çalışırken sıkılmamanızı ve zevk almanızı sağlayan faktörler arasındadır.


c) Fiziksel rahatlık


Oturduğunuz koltuk ya da sandalye ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Burada hemen belirtelim ki sandalye çalışmak için koltuğa oranla daha uygundur. Çünkü koltuk gevşemeye neden olabilmekte ve ders çalışma verimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

d) Okuma mesafesi

Ders çalışırken okunan materyalin uzaklığı yaklaşık olarak 30 cm olmalıdır. Böylesi bir mesafe gözlerin kelime gruplarına odaklaşmasını kolaylaştırması açısından önemlidir. Ayrıca gözlerinizin yorulmasını ve okurken meydana gelen baş ağrılarını da büyük ölçüde azaltacak bir faktördür.

e) Okuma pozisyonu

Büyük bir heves ve heyecanla bir an önce çalışmaya başlamak isteyen bazı öğrencilerimiz (!) “Artık ders çalışmaya başlamak için her şey hazır sanırım. Çalışma masasına oturup çalışabilir miyiz?” diyebilir. Sevgili arkadaşlar lütfen acele etmeyin ve sabırsızlanmayın! : -)

Çalışmaya başlamadan önce birkaç ufak düzenleme daha yapmamız gerekli. Ders çalışırken;

· Her iki ayağınızın da yere paralel uzanmasına,

· Sırtınızın olabildiği ölçüde dik olmasına,

· Kaslarınızın fazla gergin olmamasına dikkat etmelisiniz.

Peki, böylesi bir ders çalışma pozisyonunun bize sağlayacağı faydalar nelerdir?



· Vücudunuz öne eğilmiş bir pozisyonda iken beyninize, duyma ve denge mekanizması aracılığıyla, uykunun tam sırası olduğuna ilişkin sinyaller gider. Oysaki dik oturduğunuzda, beyniniz önemli bir şey olduğunu anlar. Böylelikle konsantrasyonunuzu sağlamanız daha da kolaylaşır.

· Araştırmalar bel kemiğinin dik oturma pozisyonundayken omuriliğe daha fazla enerji gönderilmesini sağladığını göstermiştir. Dolayısıyla omuriliğinize yönelen elektrik enerjisi akışı da, beyin gücünüzü artıran bir niteliğe sahiptir.

· Kitap ya da notların gözlerden en az 30 cm uzaklıkta olması, gözlerinizin merkezi ve çevresel görüş açısından faydalanmanızı sağlayacaktır.

· Ders çalışırken üst omurganız, özellikle de boynunuz eğik bir pozisyonda ise, nefes borunuzdaki damarlar sıkışacak ve beyne yeterli düzeyde oksijen ve kan akışı engellenmiş olacaktır. Dik oturduğunuzda ise beyninize yeterli düzeyde oksijen ve kan dolanımı sağlanmış olacaktır.


kaynak: rehberliksitesi.com

ilginize ben tşk ederim...

Ders calısmaya uygun bir ortam tesekürler


Lise

MollaCami.Com