Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Neden seversiniz?

Japon yazar Toyotome'ye göre sevgi üç türlüdür. Birincisi "Eğer" türü sevgidir. Yani, karşınızdaki kişiden beklentileriniz var ve beklentileriniz karşılandığı sürece sevginiz devam eder. Yani, başarılı olur ve benim beklentilerimi karşılarsan seni sevebilirim" tarzı bir sevgidir. Toplumun genelinde bu tür sevgi hakimdir ve sevgi belli bir koşula bağlandığından çoğu zaman kişi hüsrana uğrar. Toyotome'ye göre evliliklerin çoğu bu sevgi üzerine kurulmuştur. Beklentilerine ulaşamayan kişi eşiyle sorun yaşamaya başlar ve sorunlar içinden çıkılmaz hal aldığında boşanmalar olur.

İkinci tür sevgi "çünkü" türü sevgidir. Toyotome, bu tür sevgide, insanın, bir şey olduğu ya da bir şeye sahip olduğu için sevildiğini ifade eder. Yani, "seni seviyorum, çünkü güzelsin, zenginsin, popüler birisin, ünlüsün, filanın oğlu ya da kızısın..." türü sevgidir. Bunun pek çok sakıncaları vardır. Kişiyi, emek vermeden elde ettiği bir şey için övdüğünüzden egosunu sürekli şişirmektesinizdir. Sahip olduklarıyla övünen kişi, her zaman farklı olmaya odaklanıyor ve vaktini bunun için harcıyor. Çünkü insanları çeken özelliklerini kaybettiğinde yalnız kalacağını biliyor. Bu tür sevgi türü, bir yarışı ve rekabeti de beraberinde getiriyor. Çünkü kişi niçin sevildiğini biliyor ve sevilmesine neden olan unsurları kaybetme endişesi yaşıyor.

Toyotome'nin tanımladığı üçüncü tür sevgi de ise, "Rağmen" dir. Yazar bu sevgi türünü herhangi bir koşula bağlı olmadığı için ideal bir sevgi olarak görüyor. Çünkü burada karşınızdaki, kişiyi sahip olduğu ya da olmadığı şeylere rağmen, eksikleriyle kusurlarıyla seversiniz.

Sevgi günümüzde sıklıkla dillendirilen fakat en fazla istismar edilen ve içi boşaltılan bir kavramdır. Bizim anladığımız sevgi ise, Allah için sevmek ve Allah için sevilmektir.


Fatma Tuncer
araştırmacı yazar

YARADILANI SEVERİZ ÇÜNKÜ...YARADANDAN ÖTÜRÜ...emeğinize sağlık...


Yazarlardan

MollaCami.Com