Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Âlimler Sultanların Ayağına Gitmez

MUTTAQİ, âbid, zâhid, bildiğiyle âmil icazetli din alimleri, fakihler, kâmil mürşidler ve şeyhler (zaruret ve büyük lüzum olmadıkça) sultanların ve dünya büyüklerinin huzurlarına çıkmazlar.

Çünkü onların mânevî makamları ve rütbeleri dünya büyüklerinin üzerindedir.

İstisnâî durumlar olabilir: Sultanları ve valileri halka zulm etmekten alıkoymak veya zulümlerini azaltmak niyetiyle bizzarure kerhen gidebilirler.

Her hâl ü kârda onlara yağcılık, yalakalık, meddahlık yapmazlar.

Onların ihsan ve atiyyelerini kesinlikle kabul etmezler. Kabul etmek zorunda kalırlarsa bunların tamamını, ihtiyacı olanlara tasadduk ederler. Böylece halkın hakkını dolaylı olarak yine halka ulaştırmış olurlar.

Hüccetülislam ve Zeynüddin İmamı Gazalî hazretleri "Sultanların huzuruna çıkıp da onların ömrünün uzun olmasına dua etme sakın, çünkü Allahü Teala ve Tekaddes hazretleri zalimlerin ömrünün uzun olmasına dua edilmesinden razı ve hoşnud olmaz" buyurmuşlardır.

Din ve ilim hizmetkarları Nureddin Zengi, Selahaddin Eyyubî, Şeyh Şâmil, Emîr Abdülkadir Cezairî ve benzeri âdil devlet başkanları ile gerektiğinde görüşebilir. Çünkü onlar âlimlerin ve fâdılların kıymetini bilir.

Cennetmekân Yavuz Sultan Selim Han hazretleri, hocasının atının ayağının sıçrattığı çamurla lekelenen kaftanın, ölümünden sonra kabrinin üzerindeki sandukaya konulmasını vasiyet etmiştir.

Muttaqi ulema, fukaha, meşayih içinde haram olmasından korkulan ziyafetlere katılmaz ve o sofralarda sunulanları yemez.

Fukaranın ve mesâkînin hakkı olan zekatlarla beş yıldızlı fısk u fucur yuvası mekanlarda verilen ziyafetlerde büyük vebal vardır. Muttaqi, âbid, zâhid, müteverri din alimleri, mâneviyat büyükleri o mekânlara gitmez, o sofralara oturmaz.

Allahın Kitabına ve Resulün (Salat ve selam olsun ona) Sünnetine bağlı olan ve bildiklerini hayata uygulayan gerçek ve râsih alimler israftan, lüksten, gösterişten, gurur ve kibre yol açabilecek her şeyden ateşten kaçtıkları gibi kaçarlar.

Onlara ve bütün salihlere selam olsun.
Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar

Teşekkür ederim kardeşim.

Ne illuminati ne zalim krallar ne de siyonistler...
Onlar dünyayı yönettiklerini zannedip avunadursunlar.
Bu dünyanın gerçek yöneticileri evliyaullah ve Varis-i Rasul'dur.


Yazarlardan

MollaCami.Com