Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İslam'ın Engellilere Bakışı...

İSLAM’IN ENGELLİLERE BAKIŞI

Engelli doğmak veya sonradan engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihi değildir. Bizim kader anlayışımıza göre kişi bazen kendi ihmalinden, bazen de kendi dışındaki sebeplerden dolayı engelli durumuna düşebilir. Ülkemizde milyonlarca dolar ekonomik kayba sebep olan trafik kazaları, binlerce insanın can kaybına ve sakat kalmasına sebep olmaktadır. Dünyadaki savaşlar, terör olayları, sakatlar ordusuna her gün yeni yeni kurbanlar ilave etmektedir. Terör olayları ülkeleri; sosyal ve ekonomik yönden, moral ve motivasyon açısından çökerttiği gibi; insanların bazen canına, bazen de sağlıklı yaşamasına engel teşkil etmektedir. Bütün bu sebeplerden dolayı sağlıklı olan herkesin potansiyel bir engelli olduğunu unutmaması gerekmektedir.

Toplumumuzun önemli bir bölümünü oluşturan engellilerin de kaliteli bir yaşam sürdürmeleri onların en doğal hakkıdır. Bunu sağlamak ise başta yöneticiler olmak üzere toplumun her kesiminin üzerine düşen bir görevdir. Bunun için caddeleri, sokakları, kaldırımları, toplu taşıma araçlarını, kamu binalarını, sosyal
tesisleri engellilerin de rahat bir şekilde istifade edebileceği alanlar şeklinde düzenlemek gerekir. Yüce dinimiz ibadetlerde bile engellilere gereken kolaylığı sağlayarak onları toplumdan ayırmamıştır.

Değer verme bağlamında; Allah’a ve Peygambere yönelen görme özürlü insan, inkâr edip isyan eden zengin ve itibarlı insandan daha değerlidir. Âlemlere rahmet, bütün insanlara peygamber, örnek, uyarıcı ve müjdeci olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Mekke’nin ileri gelenlerini dine davet ile meşgul olması sebebiyle bir a’ma ile ilgilenmediği için uyarılmıştır:
“Kendisine o a'mâ geldi diye Peygamber yüzünü ekşitti ve öteye döndü, yüz çevirdi. (Ey Peygamberim!) Ne bilirsin belki o a’ma temizlenip arınacak; yahut öğüt alacak da bu öğüt kendisine fayda verecek, kendisini muhtaç hissetmeyene gelince sen ona yöneliyor, onun sesine kulak veriyorsun, (istemiyorsa) onun temizlenmesinden sana ne, ama sana Allah’a derin bir saygı ile korku içinde koşarak geleni bırakıp ondan gaflet ediyorsun; hayır böyle yapma, çünkü bu (Kur'ân sureleri) bir öğüttür, dileyen ondan öğüt alır.”Abese Sûresi 1-12. Ayet



Esman KARAKURT

çok güzel ve bir okadar da ihmalkarlıkta bulundugumuz bır konu duyarlılıgın ıcın çok teşekkur ederiz..kimse ilerde basına gelecek ımtıhanı bılemez..
hepimiz birer engelli adayı olabiliriz
RABBİM yar ve yardımcımız olsun inş. cümlemizin.hayat imtihanlarla dolu. :'(

teşekkurler kardesım


çok güzel ve bir okadar da ihmalkarlıkta bulundugumuz bır konu duyarlılıgın ıcın çok teşekkur ederiz..kimse ilerde basına gelecek ımtıhanı bılemez..
hepimiz birer engelli adayı olabiliriz
RABBİM yar ve yardımcımız olsun inş. cümlemizin.hayat imtihanlarla dolu. :'(

teşekkurler kardesım

Amin...

İlginize ben teşekkür ederim kardeşlerim...


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com