Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


öss değerlendirilmesi hakkında

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Puanları Nasıl Hesaplanacaktır?

ÖSS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Her adayın Türkçe (Tür), Sosyal Bilimler–1 (Sos–1), Matematik–1 (Mat–1), Fen Bilimleri–1 (Fen–1), Edebiyat-Sosyal Bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler–2 (Sos–2), Matematik–2 (Mat–2) ve Fen Bilimleri–2 (Fen–2) testlerinden cevap verdiği her test için bir standart puan hesaplanacaktır.

Tür, Sos-1, Mat-1, Fen-1, Ed-Sos, Sos-2, Mat-2 ve Fen-2 standart puanlarının ayrı ayrı hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

· Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde bu soru puanlama dışında
tutulacak ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplardan hesaplanacaktır.

· Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı saptanacaktır. Doğru cevap sayısından yanlış
cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır. Son sınıfta
okumakta olan adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması
bulunacaktır. Daha sonra, bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 2A'daki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı ÖSS puanları (AÖSS) hesaplanacaktır.

AÖSS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği aşağıdaki Tablo 1A'da görülmektedir. Her aday için yalnız bu tablodaki koşulların sağlandığı AÖSS puanları hesaplanacaktır.

AÖSS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100 en büyüğü 300 olan puanlara dönüştürülerek ÖSS-SÖZ–1, ÖSS-SAY–1, ÖSS-EA–1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ–2, ÖSS-SAY–2 ve ÖSS-EA–2 puanları oluşturulacaktır.

[ ÖSS-SÖZ-1,ÖSS-SAY-1veÖSS-EA-1puan türlerinin herhangi birinden en az 185 puan almaları gerekir

ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanacak?
ÖSS sonuçları kullanılarak veya Sınavsız Geçiş kurallarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar "ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alacaktır. Bu Kılavuz başvuru merkezlerinden Haziran-Temmuz ayları içerisinde adaylar tarafından satın alınabilecektir.


Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanacaktır?

ÖSYS'ye başvuran her aday için, adayın mezun olduğu/olacağı okul, mezuniyet yılı ve diploma notu kullanılarak bir Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanacaktır. OBP okuldaki diploma notlarının dağılımına ve adayın diploma notunun okulundaki diploma notları içindeki yerine göre değişecek ve değeri en az 50, en çok 100 olacaktır.

OBP hesaplama yönteminde her okul için diploma notu/ puanlarının dağılımı, varsa çok düşük notlar ile varsa büyük diploma notu / puanındaki yığılma dikkate alınacaktır. Bu hesaplama yönteminde bir okulda en yüksek diploma notu / puanına sahip aday sayısı artığı ölçüde bu adayların OBP’leri 100’ün altına inecektir.

Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) hesaplandıktan sonra bu puanlar ağırlıklandırılarak her aday için 3 tane Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanacaktır. Ağırlıklandırılma ile ilgili hesaplama yönteminde 2007 yılı için önceki yıllara göre bir değişiklik yapılmamıştır.

OBP'lerin ağırlıklandırılmasında okulun son sınıf öğrencilerinin ilgili yılda elde ettiği ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA puanlarının ortalamaları kullanılacaktır. 2006 yılında mezun olacak adayların OBP'lerinin ağırlıklandırılmasında kullanılacak ortalamalar ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ve ÖSS-EA-1 puanlarının ortalamaları olacaktır.

Ağırlıklandırmanın etkisi ile, varsa değeri 100 olan OBP değişmeyecek; ancak değeri 100’ün altında OBP’lerin değerleri okulun ÖSS başarısı oranında artacaktır.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) VE Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY VE AOBP-EA) hesaplanmasıyla ilgili teknik ayrıntıların yer aldığı Yönergeye ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilir.


AOBP'ler ÖSS Puanlarına Nasıl Katılacak Ve Ek Puanlar Nasıl Hesaplanacaktır?

Her aday için hesaplanmış olan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) adayın alanı ile ilgili yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken 0,8; adayın alam dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken 0,3 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır (Bakınız Tablo 2B).

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı kanunla değişik 45. maddesinin (a) fıkrasına ve 3708 sayılı Kanunun 7. maddesi ile 2547 sayılı kanuna eklenen Ek Madde 21 'e göre, bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunları, Yükseköğretim Kurulunca saptanacak alanlarda bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları ve bu Kılavuzda belirtilen katsayılar ile çarpılarak elde edilecek ek puanlar Y-ÖSS puanlarına eklenecektir. Bu alanlar bu Kılavuzda Tablo 3Ave Tablo 3B'de gösterilmiştir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 2008-ÖSS'de 185 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir. Ek puanlar, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Baş arı Puanının 0,24 katsayısı ile çarpımından elde edilecektir. ÖSS puan türlerine göre, ek puanların hesaplanmasında kullanılacak ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ve bu puanların çarpılacağı katsayılar Tablo 2C'de gösterilmiştir.

2007-ÖSS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına (açıköğretimin kontenjansız programları hariç) yerleştirilen adaylar 2008-ÖSS puanı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Baş arı Puanına uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir. Sınavsız Geçiş ile 2007-ÖSYS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2006–2007 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından mezun olamadıkları için yerleştirildikleri yükseköğretim programlarına kayıtlarını yaptıramayan adaylar, durumlarını 10.10'dabelirtildiği şekilde dilekçe ile ÖSYM'ye bildirdikleri takdirde yerleştirilmemiş adaylar gibi işlem göreceklerdir.


Sınavsız Geçiş Nedir?

4702 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanunun 45. maddesi, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve Açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebileceği hükmünü getirmiştir. Türkiye ve KKTC dışındaki bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T. C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır.

METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir.

Mesleki ve teknik eğitim merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler. Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezi sistemle yapılır.

1) Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2) Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3) Mezuniyet y ılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4) Mezuniyet y ılı, okul türü ve METEB içi METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP 'si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.

5) Yukarda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.



Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açıköğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilirken 2007-ÖSS’ye girerek alacakları Y-ÖSS puanlarına göre mümkün olabilecektir.



Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları ile diğer ülkelerden gelecek olan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun yabancı uyruklu adaylar, kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarına, bu cumhuriyetler, akraba toplulukları ve diğer ülkeler ile Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan anlaşma hükümlerine göre yerleştirileceklerdir.



Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezi Yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel Yetenek Sınavıyla Seçme Yöntemi ise 9. maddede anlatılmaktadır.

Merkezi Yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, Y-ÖSS puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM'ce yerleştirilir. Merkezi Yerleştirmenin Sınavsız Geçiş ile ilgili kuralları 7. maddede anlatılmaktadır.

2008 yılında, ÖSS sonuçlara göre yapılacak Merkezi Yerleştirmede 2008 Y-ÖSS puanları ile 2008-ÖSS için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.

Tablo 3Ave 3B ortaöğretimdeki alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını; Tablo 3 C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların sınavsız yerleştirilebilecekleri (Bakınız 7. madde) önlisans programlarını göstermektedir. Bu tablolarda açıköğretim programları da yer almaktadır. Adaylar bir yükseköğretim programına yerleştirilirken kullanılacak olan Y-ÖSS puanlarının hesaplanmasında bu tablolar göz önünde tutulacaktır. Adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih ettikleri takdirde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanların O,8 ve ek olarak 0,08 ile çarpılacağını öğrenebilmeleri için Tablo 3A ve 3B'de alanlarını bulmaları ve bu alanların karşısındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gereklidir.

Kendi alanları dışındaki yükseköğretim programlarını tercih edecek adayların Y-ÖSS puanları hesaplanırken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0,3 katsayısıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenecektir.

ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ve ÖSS-EA-1 puan türlerinin herhangi birinden en az 160 puan alan adaylar istedikleri takdirde kontenjanı bulunmayan açıköğretim programlarına yerleşebileceklerinden bu programlar için ek puan verilmemektedir.

Yükseköğretim programları ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve öğrenci kontenjanları, adaylarınHaziran-Temmuz aylarında edinebilecekleri 2008-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacaktır.

2008-ÖSS'de lisans, önlisans ve açıköğretim programlarına, hangi ÖSS puanları veya Sınavsız Geçiş ile yerleştirme yapılacağı bu Kılavuzun 5.2 maddesinde açıklanmıştır.

Yerleştirme sonuçları, adayların adreslerine posta ile gönderilecek 2008-ÖSYS Sonuç Belgesiyle bildirilecektir.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Genel yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle yükseköğretim programlarında boş kalan kontenjanlara ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından Ek Yerleştirme yapılacaktır.

ÖSS’de Okul Birincilerine Ne Gibi Haklar Var?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı kanunla değişik 45. maddesinin (a) fıkrası uyarınca, lise veya dengi okulları birincilikle bitiren adaylar, genel kontenjana ek olarak yükseköğretim programlarında okul birincileri için ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacaklardır. 2007-2008 ders yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2008-ÖSS'ye girmek koşuluyla, sadece 2008-ÖSYS'de yararlanırlar.

Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek diploma notuna sahip olmaları gerekir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler. Bu Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir. 2008-ÖSS'de 160'tan az ÖSS puanı alan okul birincileri, diğer adaylarda olduğu gibi yerleştirilme işlemine alınmazlar.

ÖSS’de TÜBİTAK Yarışmalarında Başarılı Olan Adaylara Ne Gibi Haklar Var?

ÖSYS 'ye başvuran adaylardan ortaöğretim kuramlarında okumakta iken Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu - Bilim Adamı Yetiştirme Grubu (TÜBİTAK-BAYG) tarafından:

· Uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye giren,

· Yurtiçinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren

adaylar, derece aldıkları alanlarla ilgili yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, bu programlara yerleştirilmelerinde adayın ilgili AOBP'leri ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2008 Y-ÖSS puanlarına eklenecektir.

2008 Y-ÖSS puanlana katılacak puanlar hesaplanırken:

Uluslararası bilim olimpiyatlarında;

· altın madalya alanlara 0,24,

· gümüş madalya alanlara 0,21,

· bronz madalya alanlara 0,18;

· uluslararası bilim olimpiyatlarına katılan fakat derece alamayanlara 0,14;

Ulusal bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında;

· ulusal bilim olimpiyatları ile uluslararası proje yarışmalarında birinci olanlara 0,14,

· ikinci olanlara 0,12,

· üçüncü olanlara 0,10;

· ulusal proje yarışmasında birinci olanlara 0,10,

· ikinci olanlara 0,08,

· üçüncü olanlara 0,06 katsayısı uygulanacaktır.

Birden fazla kategoride derecesi bulunan adaylar için en yüksek olan katsayı uygulanır. Bilim olimpiyatlarında veya proje yarışmalarında dereceye girenlerle ilgili yükseköğretim programları derece alınan alanlara göre 2008-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda verilecektir.

2008-ÖSYS'ye başvurmuş adaylardan bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında derece alanlara yukarıdaki uygulamanın yapılabilmesi için bu adayların, katıldıkları olimpiyat ve ya proje yarışmaları, aldıkları derece, derece aldıkları tarih, T.C.Kimlik Numaraları, adları ve soyadlarının TÜBİTAK tarafından ÖSYM'ye en geç 18 Temmuz 2008 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu adayların yukarıda istenilen bilgileri, aldıkları dereceyi gösteren belgenin fotokopisi ile birlikte en geç 18 Temmuz 2008 tarihine kadar TÜBİTAK'a bir dilekçe ekinde ulaştırmaları gerekmektedir.

4702 sayılı Kanunla 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine eklenen (d) bendi uyarınca TÜBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlardan isteyenler, alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu programlar hariç istediklerine, sınavsız olarak kontenjan dışında Merkezimizce yerleştirileceklerdir. Adaylar bu isteklerini TÜBİTAK'a yazılı olarak en geç 18 Temmuz 2008 tarihine kadar bildireceklerdir. Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş ve bronz madalya alan veya bu madalyaları alma beklentisi içinde olan adaylar yükseköğretim programlarından burslu olanlarına yerleştirilmek istiyorlarsa 2008- ÖSS'ye girmek ve kendilerine verilecek olan ek puanla genel yerleştirme işlemlerine dahil olmak zorundadırlar. Bir başka deyişle burslu programlara sınavsız giriş yapılmayacaktır. Burslu programlara girmek isteyen adayların en az bir tercih yaparak bunu bir dilekçe ile TÜBİTAK'a bildirmeleri gerekir. Adaylar puanlarının yetersiz olması durumunda sınavsız giriş hakkından yararlanabilmek için alanlarıyla ilgili tercihlerini de dilekçelerinde açıkça belirtmelidirler.

Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derecelere uygulanacak katsayılar ve sınavsız giriş, ÖSYS'ye ilk kez başvurulduğu yıl uygulanır, bundan sonraki ÖSYS'lerde bu adaylar için herhangi bir uygulama yapılmaz. Derece alan adaylar ilk kez ÖSYS'ye başvurdukları yıl, T.C. Kimlik Numaralarını TÜBİTAK'a süresi içinde bir dilekçe ile bildirerek kendilerine ait derece bilgilerinin bu kurum tarafından ÖSYM'ye resmen ulaştırılmasını sağlamalıdırlar.

Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında kazandıkları derece nedeni ile 2008-ÖSS 'ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların da mutlaka 2008-ÖSYS 'ye başvurmaları gerekmektedir.


ÖSS’de Spor Dallarında Üstün Başarılı Olan Adaylara Ne Gibi Haklar Var?

Spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilirken, bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği bir katsayı ile çarpılarak 2008-ÖSS puanlarına eklenecektir. Bu uygulamadan yararlanabilmek için Dünya, Avrupa ve Balkan Şampiyonaları, Olimpiyat ve Akdeniz Oyunları, İslam Ülkeleri Dayanışma Spor Oyunları, ISF Dünya Okullar Spor Oyunları, FISU Dünya Üniversiteler Spor Oyunları, Yaş Grupları Dünya Oyunları, Avrupa Oyunları, Avrupa Gençlik Olimpiyat Günleri, Dünya ve Avrupa Kupaları ile en az 10 ülkenin katıldığı uluslararası yarışmalarda 1., 2. veya 3. 'lük derecesi kazanılması gerekir. Bu adaylar, Merkezi Yerleştirme dışında, ÖSS puanları, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı puanları, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve adayların tercihleri göz önünde tutulmak suretiyle ÖSYM'ce yerleştirilecektir. 2008-2009 öğretim yılında spor ile ilgili alanlarda bir yükseköğretim programında okumak isteyenlerin, 1 Ocak 2008 tarihinden sonraki bir tarihte Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden aldıkları Milli Sporcu Belgelerinin asıllarını veya noter tasdikli örneğini bir dilekçe ekinde 18 Temmuz 2008 tarihine kadar Merkezimize göndermeleri ve 2008-ÖSS'ye girmiş olmaları gerekmektedir.

2007-ÖSYS'de bu imkandan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar 2008-ÖSS'de aynı imkandan yararlanmak için tekrar başvurduklarında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarına, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen miktarın yarısı kadar bir katsayı uygulanacaktır.

ÖSS’de Teknik Liselerde Okumakta Olan Adaylara Ne Gibi Haklar Var?

Teknik liselerin üçüncü sınıfında iken 2007-ÖSYS'ye meslek lisesi son sınıf öğrencisi gibi katılmış olan adaylardan 2007-2008 öğretim yılında teknik liselerden mezun olabilecek durumda bulunanlar, 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formunda 12. ÖĞRENİM DURUMU bilgi alanında 1. Bir ortaöğretim kurumunun son sınıf'ında okumaktayım. seçeneğini yazacaklardır.

Teknik liselerin üçüncü sınıfında okumakta olanlardan 2007-2008 öğretim yılında meslek lisesi diploması almak isteyip alabilecek durumda bulunanlarda bu seçeneği yazacaklardır.


ÖSS’de Bedensel Engelli Adaylara Ne Gibi Haklar Var?

Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile engellerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan ve yabancı dil sınavına girecekler ise hangi dilden gireceklerini belirten bir dilekçeyi 2008- ÖSYS Aday Bilgi Formuna ekleyeceklerdir. Başvurma işlemleri bittikten sonra engelli duruma gelen adayların raporlarını bir dilekçe ekinde hemen ÖSYM'ye göndermeleri gerekir. Bu raporlarda belirtilen engel dereceleri ÖSYM'nin görevlendireceği kurullarca incelenecek, adayların engelleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecektir. Daha önceki yıllarda engelli olarak ÖSYS 'y e başvuran ve raporları kabul edilen adaylar, engel durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve eski raporlarının bir fotokopisini 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formuna eklemelidirler.

Raporlan Merkezimize ulaşan ve kabul edilen adaylar, ayrı salonlarda sınava alınacaklar ve gerekli ise kendilerine okuyucu/işaretleyici verilecektir. Bu adayların ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile YDS'ye gireceklerse YDS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde "Engelli Salonu" yazılı olacaktır. ÖSYM'nin yetkili kurullarınca raporları kabul edilmeyen adaylar ÖSYS'ye başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir. Görme engelli adaylar sınava, kendilerinin kullanabilecekleri, görmeyenlere özel hesap makineleri getirebileceklerdir.

alıntıdır


Öss

MollaCami.Com