Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


erkeğin gördüğü yerde namaz olur mu?

bir hanım piknikte parkta veya tarlada çalışırken ya da çok sıcak bir günde evinin balkonunda namaz kılsa erkeklerin onu görmesi namazını mekruh eder mi? bilgisi olan var mı? bir hanım diyanet ilmihalinde konuyla ilgili fetva var dedi bulamadım.

Kadın namaz kılarken kendine nikah düşen erkeklerin onu görmesi namazını bozmaz, bundan dolayı kadın sorumlu da olmaz. Erkeklerin görmesinden dolayı kadın farz namazı oturarak kılamaz, normal olarak namazın bütün farzlarını yerine getirir.

Yani bir bir hanım piknikte parkta veya tarlada çalışırken ya da çok sıcak bir günde evinin balkonunda farz namazları oturarak kılmaları asla caiz değildir. Farz olan kıyam terk edilmiş olacağından namaz fasid olur.

Selam ve dua ile

Teşekkür ederim. Acaba erkek görünce namaz mekruh olur mu? Bu konuyla ilgili bir malumatınız var mı? Mesela hanımlar zaten açık geziyorlar, sadece namaz için örtünüyorlar. Onları erkekler her halde görüyor. Namaz sırasında örtülü olarak görülmelerinin sakıncası var mı?

Evvela şunu belirtmek gerekiyor ki: Erkekler nasıl ki camide cemaatle kılınca 27 kat sevap alıyorlarsa kadınlarda evlerinin en ucra odasında kıldıklarında aynı sevabı alırlar. Zaten kadınların cemaata devam etmeleri aslında kerahetten sayılmaktadır. Kadınların mescidleri, evlerinin içidir. Bir hadis-i şerifte:

"Kadınların namazlarının en faziletlisi, evlerinin içinde kıldıkları namazlardır." buyurulmuştur.

Asıl sorunuza gelecek olursak: Namahrem bir erkeğin kadını namaz kılarken görmesi namazı bozmaz, mekruhta olmaz. Ancak mümkün olduğu kadar namahrem erkeklerin görmediği bir yerde kılmak gerekir. Eğer böyle imkanı olduğu halde yabancı erkeklerin gördüğü yerde namaz kılıyorsa işte bu durumda kerahat vardır.

Selam ve dua ile.

Sağolun hocam. Teşekkür ederim. Bu konu hanımları çok meşgul ediyor. Ben de erkek görecek diye namazı terk etmenin, arabada kılmanın, oturarak kılmanın caiz olmadığını söylemekten usanmıştım. Son olarak mekruh denince susup kaldım. Bu hanımlar tesettürsüz olmasalar içime dert olmayacak. Çarşıda, pazarda, piknikte, düğünde erkek görsün namaza gelince mekruh olsun.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com