Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Görme engellilere kütüphanelerde kolaylık




GÖRME engelliler yönelik Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi kapsamında 85 halk kütüphanesine ekran okuma programı, ekran büyütme programı, sensörlü kitap okuma makinesi ve masaüstü büyüteç sistemi kuruldu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahim Arıcı, ‘’Görme engelliler diğer vatandaşlarla aynı şartlarda kütüphane hizmetlerinden yararlanmış olacak’’ dedi.

Arıcı, bir otelde düzenlenen projenin tanıtım toplantısında görme engellilerin bilgi kaynaklarına kimsenin yardımı olmaksızın ulaşmasını ve bunların etkin kullanımlarını sağlamak için bu projenin yapıldığını belirtti.

Halk kütüphanelerinde görme engellilere önemli bir hizmetin sunulacağını ifade eden Arıcı, ‘’Bu projeyle görme engellilerin bilgi kaynaklarına ulaşmalarına, kişisel gelişimlerine ve zamanlarını değerlendirmelerine katkı sağlanacak. Böylece görme engelliler diğer vatandaşlarla aynı şartlarda kütüphane hizmetlerinden yararlanmış olacak’’ diye konuştu.

Proje kapsamında çok sayıda halk kütüphanesine ekran büyütme programı, ekran okuma programı, kitap okuma makinesi, masaüstü büyüteç sistemlerinin kurulduğunu dile getiren Arıcı, kütüphane çalışanlarına bu konuda hizmet içi eğitimler verildiğini de söyledi.


DÜNYA GENELİNDEKİ ÖRNEKLERİNE BENZETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula ise başkalarının sıkıntılarını paylaşmadan insancıllık kavramından bahsedilemeyeceğini vurguladı. Genel müdürlüklerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Kula, ‘’Türkiye genelinde 1118 halk kütüphanesi var.

Bunların büyük bölümü kütüphane sıfatını hak etmiyor. Bunları dünya genelindeki örneklerine benzetmek için çalışıyoruz’’ diye konuştu.


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com