Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kamu denetçiliği nedir? Nasıl Başvurulur hakkında bilgi

Türkiye'nin ilk başdenetçisi Ömeroğlu Habertürk'e konuştu!
Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet başvuruları yarın başlıyor. Ömeroğlu, "Hakkaniyete bakıp 6 ayda karara bağlayacağız" dedi

TÜRKİYE'de yarın yeni bir dönem başlıyor. 12 Eylül 2010 referandumuyla gerçekleşen Anayasa değişikliğinin ardından hayata geçen Kamu Denetçiliği Kurumu, diğer adıyla Ombudsmanlık, yarından itibaren şikayetleri kabul etmeye başlayacak. Vatandaşa ücretsiz şikayet hakkı tanıyacak sistem, sadece kanuna göre değil hakkaniyete göre de hesap soracak. Şikayetlerle ilgili 6 ay içerisinde karar verilecek.
Türkiye'nin ilk Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, HABERTÜRK'e yeni dönemi anlattı:

- Kamu denetçiliği nedir?
Geleneği Osmanlı'dan geliyor ancak Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni bir kurum. Temel işlevi bireylere, idarenin her türlü haksız işlem tutum ve davranışlarına karşı şikayet hakkı tanımak. Bireyin devlet karşısında haklarını savunmasında aracı olmak. Vatandaşın kamu yönetimi ve kamu denetimine katılması, idareye de şeffaflık ve hesap verebilirlik kazandırmak. Kötü yönetimin iyi yönetime dönmesi. Birey ve insan odaklı bir kurum.

- Nasıl işleyeecek?
Mahkemeye gitmeyen vatandaşlar ve tüzel kişi bize başvuracak. 30 gün içinde bilgi ve belgeleri isteyeceğiz. 6 ay içinde karar vereceğiz. Şikayeti haklı bulursak ilgili kurumu öneri ve tavsiyelerle uyaracağız.

'MEDYADA İFŞA EDECEĞİZ'
- Vatandaş neden yargı yerine size gelsin?
Çünkü vatandaş idari adli yargıya başvuruyor, iş yoğunluğu, hakim savcı yetersizliği nedeniyle hakkını alması gecikiyor. Kamu Denetçiliği Kurumu'nda bireyler mahkemeye gitmeden, sadece idari başvuru yolları tüketildikten sonra, başvurabiliyorlar. Dava açarken masraf yapıyorsunuz, biz de tek kuruş çıkmıyor cebinizden. Bize gelen başvuruyu en geç 6 ay içinde sonuca bağlıyoruz. Şikayet edilen kuruma öneri tavsiye niteliğinde uyarı yapıyoruz ama bununla kalmıyoruz, medyayla paylaşacağız. Yani ifşa edebileceğiz. Tarafsız ve bağımsızız. Kimsenin bizi etkileyemeyecek. Sadece TBMM'ye yaptığımız çalışmalarla ilgili rapor sunacağız. Kanun, hukuk ve en önemlisi yerindelik yani hakkaniyetle karar vereceğiz. Yargı kanuna bakar sadece, biz kanuna da hakkaneyete de bakacağız. Sonuçta idarenin varsa kötü işleyişi engel olmak için çalışacağız.

Kırmızı çizgileriniz var mı?
Sınırlarımız yetkimizi aşan 4 başlık var. Cumhurbaşkanı'nın tek başına yayınladığı karar, emir ve kararnameler. Yasama faaliyetleri. Yargının yani hakimin yetkisi içinde kalan kararlar. TSK'nın askeri nitelikli faaliyetleri. Bunlar dışındaki tüm idari eylem ve işlemler, daha önemlisi tutum ve davranışlar da kurumun yetkisinde. Devrim niteliğinde bir yasadır. Raporlarımız AB İlerleme Raporu da dahil ulusal ve uluslararası kuruluşların raporlarında yer alacak. Devlet açısından baskı unsuru yaratan önemli bir durum.

KADIN VE ÇOCUK BAŞVURULARI
- En duyarlı noktanız ne olacak?
Kadın ve çocuklarla ilgili şikayetlerde çok hassas olacağımızı söyleyebilirim. Serpil Çakın Kadın Çocuk Hakları'yla ilgili kamu denetçimiz. Kadın ve çocuk konusundaki başvurular gerekirse elden takip edeceğiz. Yani başvuru bize geldikten sonra, bu 30 günlük bilgi belge bekleme süresini gerekirse görevli arkadaşlarımızla elden yapacağız. Raporlar daha kısa sürede hazırlanıp, şikayet edilen kuruma bir an önce uyarı yapılması sağlanacak.


BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
'Türkçe ve Kürtçe tanıtım afişi hazırladık'
KAMU Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, başvurular için Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça tanıtım afişleri hazırladıklarını söyledi.
"Sadece vatandaş değil, tüzel kişilikler de bize başvurabilir" diyen Ömeroğlu, şu bilgileri verdi: "Vatandaşlar yazılı başvuru için kuruma gelebilirler, postayla gönderebilirler, internet ortamında form doldurabilirler, e-posta gönderebilirler. Her dilde afişler bastırıp Türkiye'nin 81 iline gönderdik, çağrımızı Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Arapça yaptık. Ancak yasa gereği, dilekçeler maalesef Türkçe yazılmak durumunda. Biz bu durumu da esneterek yönetmelikle şöyle bir değişiklik yaptık. Dilekçe Türkçe gelmediyse reddetmek yerine, çünkü yasada reddedilir deniyor, başvuru sahibine iade edip, Türkçe kullanamamasının makul ve mantıklı bir sebebi var mı soracağız. Varsa kurul kararıyla o dilekçeyi de kabul edebiliriz."

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?
KAMU Denetçiliği'ne doğrudan mektup gönderilebileceği gibi, Hoşgeldiniz, T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ve Hoşgeldiniz, T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU adreslerinden form doldurularak başvuru yapılabilecek. Yabancı uyruklu vatandaşların da başvuru hakkı bulunuyor.


Haberler

MollaCami.Com