Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Müslümanlık Dört Mezhebin Birine Uymakla Olur!

Büyük alim Abdülgani Nablusi (rh.) Hülâsatü't-Tahkîk'de buyuruyor ki:
Sahabe-i Kiram, tabi'în ve tebe-i tabi'în (Radıyallahü anhüm) zamanında mezhepler pek çoktu. Onların hiç birisine ta'n (zem) etmek, onları ve mezheplerini kötülemek caiz değildir.

Ashâb-ı Kiramı ve dört mezhep haricindeki mezhep imamlarından hiç birisini, kavrayamadığımız ictihâdlarıyla, işledikleri amelleri sebebi ile kötülememelidir. Zira müctehide ictihâdı ile amel etmek farzdır. Kötüleyenin günahı kendi üzerinedir. Zira ayet-i celilede (mealen): "o bir ümmet idi, geldi geçti, ona kendi kazandığı, size de kendi kazandığınız. siz onların amellerinden sorulacak değilsiniz. (Bakara Suresi, 134)" buyurulmuştur.

Bu gün amelde dört mezhep (Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli) haricinde başka bir mezhebi taklid caiz değildir. Bu, onların (ashab ve tabiînin) mezheplerindeki bir noksanlıktan yahut, dört mezhebin onlara üstün olduğundan değildir. Zira Ashab-ı Kiram ve Tabiînin içinde bütün ümmetin en üstünü olan Hulefâ-i Râşidin (dört halife) vardır. Onların mezhepleri yazılmadığından ve bizim, o imamların verdikleri hüküm ve fetvaların şartlarını ve kayıtlarını bilmediğimizden ve bize tevatür yolu ile ulaşsa idi taklidi caiz olurdu. Lakin böyle olmamıştır!

İmamü'l Haremeyn el-Cüveynî "Dört mezhepten başka bir mezhebin taklidi -Mezhebi tedvin (yazılıp kayd) edilmiş olmadığı için- caiz olmaz" buyurmuştur. Zira dört mezhep o derce yayılmıştır ki; esasları ve teferruatı bilinip yazılmış, herkesin malumu olmuştur. İbn-i Nüceym (r.h) buyurdular ki: "Muhakkak hükümlerin zapt (kayd) edilmiş ve uyanların çok olması sebebiyle dört mezhepten başka bir mezheple amel olunamayacağına icmâ vardır."

HASILI; MUHAMMED MUSTAFA'NIN (S.A.V) DİNİ İLE AMEL ETMEK, ANCA BU DÖRT MEZHEPTEN BİRİNE UYMAK İLEDİR. BUNDAN BAŞKA YOL YOKTUR..!

((Fazilet Takvimi-5 Mart 2010//mollacami.net//selmân-i pâk))

Allah razi olsun,
Rabbim hakiki yoldan gidenlerden eylesin.


Allah razi olsun,
Rabbim hakiki yoldan gidenlerden eylesin.

Aminn.
Allah cümlemizden razı olsun..


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com