Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


akilli beslenmenin matematigi

AKILLI BESLENMENİN MATEMATİĞİ

Prof. Dr. Ke­nan De­mir­kol, akıl­lı bes­len­me­ni­n ma­te­ma­ti­ği­ni özet­le şöy­le an­latıyor:
¥ Top­lum­la­rınşe­ker tü­ke­ti­mi­nin ar­tış hı­zı i­le has­ta­lık­la­rın ar­tı­şı bir­bi­ri­ne ben­zi­yor. Çün­kü;şe­ker sa­de­ce ka­lo­ri­siy­le,şiş­man­la­tı­cı et­ki­siy­le za­rar ver­mi­yor, doğ­ru­dan kim­ya­sal ya­pı­sıy­la da çok teh­li­ke­li. in­san vü­cu­du­nun şe­ker al­ma­sı­na ih­ti­yaç yok. Sağ­lık­lı bes­len­me­de deşe­ke­rin hiç ye­ri yok. Gün­de 30 gram­dan faz­la şe­ker ye­nir­se ka­ra­ci­ğer­de trig­li­se­ri­te dö­nü­şür. Trig­li­se­rit kan ya­ğı­dır. Bu hem da­mar sert­li­ği­ne, hem de vü­cu­du­mu­zun yağ­lan­ma­sı­na yol açar. Bir ku­tu meş­ru­bat­ta 35 gram, 200 gram mey­ve­de 30 gram şe­ker var­dır.

¥ Tabiattaki gıdalar sebze ağırlıklıdır. in­san eli bir gı­da mad­de­si­ne ne ka­dar faz­la değ­miş­se, o oran­da za­rar­lı olu­yor. Ka­li­for­ni­ya Va­li­si okul­lar­da meş­ru­bat sa­tı­şı­nı ya­sak­la­dı. Pa­ta­tes cip­si­nin üze­rine, “öl­dü­rü­cü­dür” ya­zı­sı ko­ndu.

¥ Ko­les­te­rol; an­ne sü­tün­de ve yu­mur­ta­da bol­ca var. De­mek ki; in­sa­nın ge­liş­me dö­ne­min­de ina­nıl­maz ih­ti­ya­cı var. Bir de ba­kı­yor­su­nuz ko­les­te­rol düş­man­lı­ğı sar­mış or­ta­lı­ğı. ine­ği­miz me­ra­da ot­la­sa, doğ­ru bes­len­se, doy­muş yağ asi­di süt­te ve hay­van­sal yağ­da sı­fır ola­cak. Sü­te kal­si­yum açı­sın­dan ih­ti­yaç var. Pro­te­in bul­gur ve bak­la­gil­den alı­nma­lı.

¥ Ya­pay yem üre­ti­ci­le­ri; “Biz dün­ya­yı na­sıl do­yu­ra­ca­ğız?” ya­la­nıy­la, hay­van­la­rı me­ra­lar­dan ahır­la­ra çek­ti­ler ve bu hay­va­nlarşe­ker has­ta­sı ol­du. Çün­kü, pan­car küs­pe­siy­le, ya­pay pro­te­in yem­le­riy­le, pa­ta­tes­le ve mı­sır­la bes­le­ni­yor.

¥ Me­ra­da bes­le­nen ine­ğin sü­tün­de ome­ga-3 var­dır. Bu ine­ğin sü­tün­de en bü­yük an­ti­ok­si­dan olan al­fa­mi­no­li­mik asit ile in­sü­li­ne ben­zer bü­yü­me hor­mo­nu da var­dır. Bu genç­lik aşı­sı­dır, bü­tün hüc­re­le­rin ken­di­si­ni ye­ni­le­me­si­ni sağ­la­yan mad­de­dir. Do­ğal süt çok pa­ha­lı de­ğil, ara­da­ki fark % 10-15’i geç­mez.

¥ Biz ve hay­va­nı­mı­z ye­şil­lik­ten uzak­laş­tırıl­dık­ça tek ome­ga-3 kay­na­ğı­mız do­ğal de­niz ba­lı­ğı kal­dı. Di­ye­lim ki; ham­si­yi ay­çi­çe­k ya­ğın­da kı­zart­tık, o ham­si­den ar­tık bi­ze fay­da gel­mez. Ay­çi­çek ya­ğı, so­ya ya­ğı gi­bi yağ­lar­la bes­le­nip çok ome­ga-6 al­dı­ğı­mız için ar­tık ome­ga-3’e en­zim kal­mı­yor. Ay­çi­çe­k ya­ğı pi­şir­me es­na­sın­da ma­ruz kal­dı­ğı ısı­dan son­ra bir­ta­kım ya­pay yağ asit­le­ri­ne dö­nü­şü­r. Bun­lar da ko­les­te­ro­lü ok­sit­le­ye­rek da­mar sert­li­ği ya­par. Ome­ga-3’ün ek­sik­li­ği ise, in­san­la­rda şe­ker has­ta­lı­ğı­na ve da­mar­la­rın sert­leş­me­si­ne yol açar.

¥ Zey­tin­ya­ğı ome­ga-9 ya­ğı­dır. Tek­li doy­ma­mış yağ­dır ve ome­ga-3’ün emi­li­mi­ne za­ra­rı yok­tur


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com