Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Oruç ve Abdest

Selamun aleküm hayırlı geceler. Ramazan-ı Şerifin tüm islam alemine hayırlara vesile olmasını dileyerek sorularımı iletiyorum:

Abdest alırken ağza ve burna rahat olarak su alıp verilir. Niyetli iken bu işlemi gerçekleştirirken suyun tadını hissetme, boğaza kaçırma, burundan içeri girmesi gibi durumlar orucu nasıl etkiler?

Bunla bağlantılı diğer sorum: Ağza ve burna su almadan abdest geçerli olabilir mi? Oruç bozulma riskinden(varsa) korunmak maksadıyla atlanarak abdest alınabilir mi?

Ağza ve burna su vermek abdestin sünnetlerindendir. Bunlar yapılmamış olsa da abdestin yalnızca farz olan kısımlarını yerine getirmiş olsanız, yani el ve kolları, yüzü ve ayakları topuklarla birlikte yıkayıp başımızı da meshettiğimizde abdest almış oluruz. Fakat sünnetlerini terk etmiş oluruz.

Sünnet, Sevgili Peygamberimizin yaptıkları ya da bir başkası yaptığında onu tasvip ettiği şeylerdir. Sünnetleri yaparak Peygamber Efendimizin şefaatine nail oluruz. Nitekim bir hadis-i kudside "Kulum farzlarla benim gadabımdan kurtulur, nafilelerle ise bana yaklaşır" buyruluyor. Neticede mümkün mertebe sünnetleri terk etmemek gerekir.

Su, tatsız ve kokusuz bir maddedir. Abdest alırken ağza alındığında ağzın içi yalnızca ıslanır, diğer yiyecek ya da içecekler gibi bir tat alma söz konusu değildir.

"Ağza su verip çalkaladıktan sonra ağızda kalan yaşlığın tükrükle beraber yutulması orucu bozmaz." (1)

Şayet ağza ya da burna alınan su yanlışlıkla yutulursa (ağızda kalan az miktardaki yaşlık değil; çünkü ağız çalkalandığında mutlaka yaşlık kalır ve o tükürük olur) kaza gerekip keffaret gerekmez.

***

__________

(1) Büyük İslam İlmihali

Allah razı olsun.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com