Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


oruc tuttim mi tutmiyim mi cok kararsizim...ve korkuyorum

21 saat ac kalinca kullandigim ilacin nasil bir etkisi olacagini bilmiyorum dolaysiyla cok korkuyorum... ilaci kafana gore birakamazsin mesala tekarar hastalanmak sorun deil... beyin ilaci oldugu icin cok riskli .....lutfen cevap verin

Hasta olana oruç farz değildir.

Orucun Şartları | mollacami.com

yukarıdaki linkte büyük islam ilmihalinin oruç bahsine bakabilirsin.

* * *

Orucun yerine getirilmesi (edası)nın farz olması için sıhhat ve ikamet şarttır. Onun için hasta olana ve yolculuk halinde bulunanlara, bu hallerinde oruç tutmak farz değildir. Bunlar oruçlarını tutamayınca, sonra o tutamadıkları oruçları kaza ederler.

Bir orucun edası (yerine getirilmesi)nin sahih olması için niyet etmek, hayız ve nifas hallerinden temizlenmiş olmak şarttır. Bunun için niyet edilmeksizin tutulan bir oruç, müctehidlerin tümüne göre din yönünden geçerli değildir. Hayız ve nifaz halinde oruç tutan bir kadının da orucu sahih değildir. Bunların, ramazan orucunu sonradan kaza etmeleri gerekir. Bu konu ileride açıklanacaktır.

* * *

Hastalığın nedeni ile oruç tutamadığın için kış aylarında oruc tutmana engel olmayan zamanlarda kazasını yapabilirsiniz.

* * *

Bu dinen verilmiş bir cevazdır fakat tutabiliyorsan daha güzel olur. ilk gün bir denersin. Eminim ki bazı zamanlar da ilaç içmeyi unutuyor ve geciktiriyorsundur.

Eğer sorun yaşamazsan 2, 3. , 4. günler de de sağlıgın elverdikçe tutmaya çalışabilirsin.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com