Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Denetimli Serbestlik, cezaevlerinde üretimi durdurdu

Denetimli Serbestlik uygulaması çerçevesinde 14 bin mahkûmun şartlı tahliye edilmesi sebebiyle adeta birer fabrika gibi çalışan açık cezaevlerinde üretim, durma noktasına geldi

Yılda yaklaşık 350 milyon TL ciro yapan cezaevi atölyelerinde oluşan işgücü açığının, infaz kurumlarında kalan diğer mahkûmlar tarafından kapatılması planlanıyor.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapan yasanın geçtiğimiz ay yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık 14 bin mahkûm cezaevlerinden şartlı tahliye oldu. Mahkûm-ların kamu ve toplum yararına çalıştırılması hizmetli sıkıntısı çeken okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarını sevindirdi. Ancak tahliyeler, fabrika gibi üretim yapan açık cezaevlerini olumsuz etkiledi. Ayakkabıdan takıya, mobilyadan seramiğe kadar pek çok ticarî malın üretildiği açık cezaevlerini, tahliyeler sebebiyle çalıştıracak hükümlü bulunamıyor. Üretim bazı cezaevlerinde dururken bazılarında da yavaşladı.


Mobilya ve palet üretimi yapan Sakarya'daki Geyve Açık Cezaevi'nde bulunan 180 mahkûmdan 100'ü şartlı tahliye oldu. Kalan mahkûmların da adliyedeki kantin ve temizlik işinde çalışması sebebiyle mobilya atölyesinde üretim durduruldu. Koltuk döşeme ve ayakkabı imalatının yapıldığı Ankara Ayaş Açık Cezaevi'nde de üretim yavaşladı.


Yılda 120 bin çift ayakkabının üretildiği cezaevinde de 360 mahkûmdan 180'i şartlı tahliye edildi. Geçen yıl yaklaşık 350 milyon TL ciro yapan ceza infaz kurumları bünyesindeki iş yurtlarına yeni mahkûmlar yönlendirilecek.

Yeni yasa ile tutukluluk sürelerinin dolmasına bir yıl kalan mahkûmlar, şartlı tahliye ile cezaevlerinden çıkmaya başladı. Dışarı çıkanlar, cezalarının kalan kısmını kamu kurum ve kuruluşlarında ücretsiz çalışarak tamamlıyor. Buralarda çalışan mahkûmlar, Denetimli Serbestlik müdürlüklerince belirlenen günlerde kolluk kuvvetlerine giderek imza atıyor. Bazı mahkûmlara da uzmanlar tarafından öfke kontrol eğitimi veriliyor.


Mahkûmların bazıları hizmetli sıkıntısı çekilen okullara yerleştirildi. Bu mahkûmlardan biri de Sakaryalı emekli öğretmen Sebahattin Aktaş (58). Geyve Açık Cezaevi'nden şartlı tahliye olan Aktaş, Kozan Köyü'nde eski görev yaptığı Mehmet-Ayşe Akgül İlköğretim Okulu'nda çalışarak cezasını tamamlayacak. Okul kütüphanesinin bakımı ve temizliğinden sorumlu olan Aktaş, hükümlülerin topluma kazandırılması açısında tahliyeleri yararlı görüyor. Tahliye sebebiyle mutlu olduğunu anlatan Aktaş, "Öğrencileri gördüğümde mesleğim aklıma geliyor. Heyecan duyuyorum." diyor.

zaman


Güncel Haberler

MollaCami.Com