Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Konya'daki Şerafettin Camisi kışlaya çevrilmiş




Konya'da 1946 yılında Şerafettin Camisi'nin ibadete kapatılarak, askeri amaçla kullanılmasını, dönemin şahitleri acı birer hatıra olarak anlatıyor.

İzmir'deki çocuklarının yanında yaşayan ve o dönemde Konya'da vatani görevini yapan İhsan Güzel (85), yaptığı açıklamada, vatani görevi için 1946 yılında Konya'nın Beyşehir ilçesindeki askerlik şubesine 13 arkadaşıyla teslim olduklarını, askeri araçla Konya'ya getirildiklerini anlattı.


Geldikleri askeri kışlayı görünce hayretler içinde kaldıklarını ifade eden Güzel, ''Kışlamızın bir cami olduğunu görünce çok şaşırdık. Konya Şerafettin Camisi'nin adını o zaman bilmiyordum. Kışlaya çevrilen camide namaz kılınmasına izin verilmiyordu.


İnsanlar namazlarını nerede kılıyorlardı bilemiyorum. Bize yemek de vermediler. Ailelerimizin yolluk olarak hazırladıklarını yedik. Caminin içinde içki içildiğini bile gördük'' dedi.


6 gün kışlaya çevrilmiş Şerafettin Camisi'nde bekletildiklerini, sayıları 80'e ulaşınca Merzifon'a götürüleceklerini öğrendiklerini dile getiren Güzel, şunları kaydetti:

''Kara vagonla birliğimize götürdüler bizi. 3 arkadaş topçuyduk. 'Orada 18 ay kaldıktan sonra Ankara'ya gideceksiniz' dediler.

Anıtkabir yeni yapılıyordu. Orada nöbet tuttuk uzun süre. Sonrasında beni Selahattin isimli bir komutana emir eri olarak verdiler. Komutanın evinde bekliyordum.''


Askerliğini bitirip evine döndüğünde bakımsızlık yüzünden hastalandığını, ailesinin de bu hastalıktan etkilendiğini savunan Güzel, o günleri hiç unutamadığını dile getirdi.

haber7


Yerel Haberler

MollaCami.Com