Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Taliban ile diyalog kaçınılmaz

DÜNYA 15.12.2008
GÜNÜN BAŞLIKLARI





Afganistan ve Pakistan aşiret liderleri İslamabad’da toplandı:

Taliban ile diyalog kaçınılmaz

Çev: Mustafa Sabri Demir
Afganistan ve Pakistan aşiret reislerince Pakistan’ın başkenti İslamabad’da geniş katılımlı bir toplantı düzenlenerek bölge sorunları ele alındı. Toplantıda bölge sorunlarının çözümü için kesinlikle Taliban güçleriyle görüşmeler başlatılması hususunda karara vardılar.
İslam-Online’nin bildirdiğine göre Pakistan’ın başkenti İslamabad’da 50 kadar aşiret lideri bölgede güvenlik ve barışın sağlanması için toplandılar, fikir alışverişinde bulundular. Aşiret liderleri Afganistan, Pakistan ile Taliban arasında çıkan sert çatışmaların durdurulması ve bölgede huzurun ve güvenliğin sağlanması için her iki ülkesinin Taliban ile diyalog kurması gereğinde birleştiler.
Çözüm için halkın rolü önemsensin
Afganistan ve Pakistan’ın güçlü aşiret liderlerinin bu toplantının ilkini 2007 yılı Ağustos’unda Afganistan’ın başkenti Kabil’de gerçekleştirdikleri belirten haberde iki ülkenin öncelikli sorununu olan bölge güvenliğinin sağlanmasının halkın etkin rol oynamasına bağlı olduğunun altı çizildi. Haberde bölge halkının iradesi gözetilmeden ve rol ifa etmesi sağlanmadan kalıcı ve gerçekçi barışın sağlanamayacağı üzerinde de duruldu.
ABD, BM ve Avrupa Birliğinin bölgede güvenliğin sağlanması için iki ülke yönetimlerine tavsiyelerde bulunduğu bir dönemde Aşiret liderlerinin de toplanarak tavsiyelerde ve önerilerde bulunmasının dikkat çekici olduğu vurgulanan yazıda iki ülke yönetimlerinin Taliban ile görüşmeye hazır oldukları kadar Taliban’ın böyle bir görüşmeye ne hazır ne de talip olduğu bildirildi.
Ülkede işgalci askerler olduğu sürece yapılacak görüşmelerin iyi neticeler vermeyeceği gerekçesiyle bu tür çözüme sıcak bakmadıkları kaydedildi. Ayrıca Taliban sözcülerince Batı destekli bu girişimlerin arkasında asıl başka amaç ve niyetlerin yattığı bildirildi.
En başlıca amacın Taliban görüşmelerde muhatap kabul edilip El- Kaide ile Taliban’ı bir birinde ayırmak ve Taliban’ı savunmasız hale getirmek olduğunun altı çizildi.



Güncel Haberler

MollaCami.Com