Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Arakan’a Duâ Ve Yardım




Türkiye’nin dört bir yanında Arakan için duâ edildi. Müslümanlar, Türkiye’nin 23 ilinde sabah namazı vaktinde Arakan için bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Katılımın yoğun olduğu programlarda Arakanlı Müslümanların sahipsiz olmadığı vurgulandı.

KISA MESAJ İLE 5 LİRALIK BAĞIŞ

Bu arada, Diyanet’in başlattığı ve Ramazan ayı boyunca sürecek kampanya ile vatandaşlar fitre ve zekâtlarını Arakanlı Müslümanlara gönderebilecek. Vatandaşlar, bütün operatörlerden “Arakan” yazıp 5601’e kısa mesaj gönderdiklerinde 5 lira bağışta bulunmuş olacak.




Fatih Camiinde öldürülenler için gıyabî cenaze namazı

Myanmar’da öldürülen Müslümanlar için Fatih Camii’nde de gıyabî cenaze namazı kılındı. Fatih Camii avlusunda sabah namazı çıkışı toplanan bir grup, Arakan’da öldürülen Müslümanlar için gıyabî cenaze namazı kıldı ve duâ etti.

Duâlar Myanmar için

Arakan’da öldürülen Müslümanlar için Trabzon’da sabah namazı sonrası basın açıklaması yapılarak, duâ edildi. Akçaabat İlim Yolcuları Derneği, Özgür-Der Eynesil Temsilciliği, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Mazlum-Der Trabzon Şubesi üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup, sabah namazını kılmak için İskenderpaşa Cami’nde toplandı. Namazın ardından grup adına basın açıklamasını okuyan Akçaabat İlim Yolcuları Derneği üyesi Uğur Şener, Arakan’da insanî bir suç işlendiğini ve Türkiye’nin bu duruma seyirci kalamayacağını söyledi.

Arakanlı Müslümanların yıllardır Myanmar devleti tarafından ayrımcılığa maruz bırakıldığını vurgulayan Şener, ‘’Müslümanlar okullarda, devlet dairelerinde, Myanmar yönetimi eliyle ayrımcılığa tabi tutulmakta, Arakanlı kardeşlerimizin dilleri, tarihleri ve İslâmî kimlikleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Arakanlı Müslümanlar topraklarından zorla çıkartılarak yerlerine Budist köylüler yerleştirilmektedir’’ diye konuştu. ‘’Arakan’da Budist, Suriye’de Baas çetesinin zulmüne son’’ dövizleri taşıyan grup üyeleri, konuşmaların ardından öldürülen Arakanlı Müslümanlar için duâ etti.


SABAH NAMAZINDAN SONRA CAMİLERDE DUÂLAR EDİLDİ

Eskişehir, Samsun ve Bursa’da çeşitli sivil toplum örgütleri, Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını protesto etti. Eskişehir’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan ve ‘’Arakan İçin Harekete Geçiyoruz’’ sloganıyla bir araya gelen grup, sabah namazında Reşadiye Camii’nde toplandı. Namazın ardından cami önünde grup adına açıklama yapan İsmail Kaplan, Arakan’daki Müslümanların zorla topraklarından çıkarıldığını ifade ederek, bu bölgede insanlığa karşı büyük bir suç işlendiğini kaydetti. Kaplan, İslâm dünyasının Arakan’daki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirtti.

Samsun’da İnsanî Yardım Hareketi Derneği (SİYAHAREKETİ) üyeleri, sabah namazı sonrasında Büyük Cami avlusunda toplandı. SİYAHAREKETİ Derneği Başkanı İdris Akgün, Myanmar’ın Arakan bölgesinde birçok Müslümanın vefat ettiğini hatırlattı. İslâm dünyasının, özellikle de Türkiye’nin Arakan’daki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini dile getiren Akgün, ‘’Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakan’da yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Bursa Ulu Cami’de ise sabah namazının ardından düzenlenen basın açıklamasında, grup adına konuşma yapan Salim Özçilenk, yıllardır Arakan’ı işgal altında tutan Myanmar devleti tarafından desteklenen fanatik Budist çetelerinin Müslümanlara yönelik başlattığı saldırıların soykırıma dönüştüğünü belirtti. Özçilenk, ‘’Bu vesileyle başta Arakan olmak üzere, Filistin, Suriye, Patani, Doğu Türkistan, Somali, Afganistan, Çeçenistan ve Irak’ta zalimlerin zulmü altında olan kardeşlerimizin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını Allah’tan niyaz ediyoruz’’ dedi.

Başşehirde de Myanmar’da öldürülen Müslümanlar için duâ edildi. Kendilerini Ankaralı Müslüman Gençler Platformu olarak adlandıran bir grup, sabah namazından sonra Hacı Bayram Veli Camii avlusunda toplanarak Myanmar’da öldürülen Arakanlı Müslümanlar için duâ etti.


SOYKIRIMA SON VER

Kocaeli’de sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen bir grup, Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını protesto etti. İzmit’te sabah namazı sonrasında tarihî Fevziye Camii’nde avlusunda toplanan grup, tekbir getirerek, ‘’Arakan için hepimiz gönüllüyüz’’ ve ‘’Myanmar soykırıma son ver’’ yazılı pankart açtı. Burada grup adına açıklama yapan Nevzat Yayla, bazı Müslümanların şiddet olayları dolayısıyla yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldığını ifade ederek, Arakanlı Müslümanların kimliklerinin yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Açıklamanın ardından şiddet olaylarında vefat edenler için duâ eden göstericiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.


ZULÜM BİTMELİ

Arakan’da öldürülen Müslümanlar için Konya’da sabah namazının ardından basın açıklaması yapılarak, duâ edildi. Çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup vatandaş, sabah namazını kılmak için Kapu Camii’nde toplandı. Kapu Camii Baş İmam Hatibi Ünver Güngör, Müslümanlar için duâ etti. Namazın ardından cami önünde toplanan grup adına açıklama yapan Muhammet Said Çelik, ‘’Söz konusu Müslümanlar olunca sus pus olan BM’den en ufak bir yardım beklemediğimizi, BM’lere hiçbir şekilde güvenmediğimizi açıkça deklare etmek istiyoruz. Türkiye, Arakan’daki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakan’da yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz’’ dedi. Konya / aa


GIYABî CENAZE NAMAZI

Arakan’da öldürülen Müslümanlar için Hacı Bayram Camii’nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Ankara Şubesi üyeleri, teravih namazı sonrasında cami avlusunda toplandı. Cami imam hatibi Yunus Koçan’ın kıldırdığı gıyabi cenaze namazına, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve vatandaşlar da iştirak etti. Cenaze namazı sonrasında açıklama yapan AGD Şube Başkanı Hasan Karaman, insanî yardım kuruluşlarından alınan bilgilere göre, Arakan’da birçok Müslüman’ın sorgulanmadan tutuklandığını belirterek, tutuklananların akıbetiyle ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamadığını ifade etti.

ADAP VE İHH’DAN PROTESTO

Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı Antalya Şubesi üyeleri, Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Kepez Arena Spor Salonu yanında grup adına basın açıklamasını okuyan İnsanî Yardım Vakfı (İHH) Antalya Şube Başkanı Mehmet Yıldırım, Myanmar’ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarını hedef alan olaylarda çok sayıda kişinin vefat ettiğini belirterek, şiddetin sadece Müslümanlara yöneldiğini söyledi.

Asya’nın mazlûm coğrafyasında bir soykırımı ifşa etmek ve katliâmlara hayır demek amacıyla toplandıklarını kaydeden Mehmet Yıldırım, Myanmar’daki Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Arakan bölgesinin askerî cunta tarafından sistemli bir şekilde yıllardır yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi.


Yeni Asya Gazetesi


Zulmün Vesikaları

MollaCami.Com