Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Pişmaniye Yapılışı

gecenin bu vaktinde de olmazki,ben ipekten alayım,dışı çikolatalı olanlardan olsun lütfen,izmiti ziyaret şart oldu!

tarihçesini buyurun,bir mahzuru yoktur inşaallah Faruk kardeş,


---------Kesin tarihi bilinmemekle beraber 1400 ‘lü yıllarda Fatih Sultan Mehmet İstanbul;u fethetmeden önce ev ahalisinin soğuk kış günlerinde bir araya gelerek, yapımı oldukça zahmetli olan bu tatlı türüne, araştırmalara istinaden çeşitli isimlerle bahsedildiği görülmüştür. Eskişehir bölgesinde pişmaniyenin (tel tel) olarak bilindiği hatta bir türünün met helvası olarak halan günümüzde devam ettiği; Kastamonu bölgesinde (çekme) adıyla anıldığı günümüzde de çekme helvası olarak devam ettiği; Osmanlı döneminde evlerde yapıldığı gibi zamanla yaygınlaşarak saraylarda da sosyal ve kültürel etkinlik olarak yapıldığı: hatta şu anda İZMİT bölgesinde üretimi devam eden pişmaniyenin yapılışına Saray Helvası isminin o dönemlerden kaldığı rivayet edilir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde ise yapımı gerçekten zahmetli olan bu tatlıyı, bazen tutturamadığından ; atılarak ziyan olması nedeniyle PİŞMAN tatlısı olduğu rivayet edilir.

En son haline ise yapılan PİŞMAN tatlısını YE denilmesi ile PİŞMANİYE olduğu, 1601-1611 yıllarında Padişahların fermanları doğrultusunda İzmit yöresine gelen ve kısa zamanda yerli halk ile iyi ilişkiler içerisinde uyum sağlayan, ticarete önem veren Ermeni ustalar öğrenmişlerdir. Bunlardan birinin ismi Şekerci Hacı Agop DOLMACIYAN ‘dır.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında sosyal ve etkin kişiliğiyle bilinen çeşitli zamanlarda Türkçe ve Fransızca dilleri üzerine eğitim yapan aynı zamanda Muhasebe Başkatipliğine görevli İbrahim Ethem Efendi halen Kapanönü olarak bilinen sokakta bir şekerci dükkanı açmıştır. Botanik kültürü, müzik yeteneği ile de tanınan ve Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul gibi olmuştur.

Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolculuklarda İzmit’ten geçenleri önce pişmaniye satıcıları karşılar. Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir. Tüm yöresel şenliklerin, şölenlerinde vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Özgün bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını ilgi görmesini sağlamıştır

en sevdiğim tatlılar arasında yer alır bizim pişmanlık vermeyen pişmaniye ;D

Ben de tiryakisiyim diyebilirim yapmak hakikaten yürek ister :) Memleketten gelince İpek Pişmaniye diye bir yer var istisnasız her gördüğümde canım çeker şuanda olduğu gibi ;)
Teşekkürler tarif için cesaret toplarsak yaparız ama en iyisi tüketici olmak sanırım ::)

Pişmaniye sevenlerdenin.paylaşım işin tşk.


hakikaten bi yapan pişman,bi yapmayan ama yemesi çok zevkli :)


Yemesi pişmanlık vermiyor, zahmetsiz de... Çok da güzel.. Biz yemeyi tercih edelim :) :)


pişmaniye nerenin meşhuru acaba..


Yanlış bilmiyorsam Kastamonu sanırım.


hakikaten bi yapan pişman,bi yapmayan ama yemesi çok zevkli :)

Kastamonu'da olan kesme helva sanırım pişmaniye gibi ama daha ince ve toplu diri duruyor ::) Ben İzmit'in meşhur diye biliyorum. :-\


Yanlış bilmiyorsam Kastamonu sanırım.


pişmaniye izmit'in meşhurudur.
pişmaniyeyi hiç sevmezdim. ta ki izmitin çikolata kaplı pişmaniyesini yiyene dek.

:P :P :Pçok severim pişmaniyeyi paylaşım çin teşekkürler :P :P :P

Inanmiyorum ya.. Ben cok severim pismaniyeyi..canimi nasil cektirdiniz ya..Allah'im sabaha kadar nasil dayanicam:/

Pişmaniye neymiş meğer.. en iyisi pişman olmaktansa hazır alıp ymeek galiba.. ;)

Kendi yaptığında el emeği olacak onun lezzeti farklı , tabi ustaları gibi tutturabileceğimi sanmıyorum ::) İzmite gidince heyecanla bekledim pişmaniye alcaz diye.Dükkana girince hayal kırıklığına uğradım ben birkaç kutu almayı düşünüyorken bir kutu alabildim.Pahalı ama verilen paraya değecek kadar güzel valla helal olsun :)Yine gitsem yine alırım herhalde :P

ellerinize saglık degerli kardeşim


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com