Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Vitir Namazına Dair Bazı Meseleler

Vitir Namazına Dair Bazı Meseleler

Vitir namazının bazı özellikleri vardır ki, bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

1) Vitir namazı, yalnız Ramazan ayında cemaatla kılınır. İmam olan zat da üç rekatın hepsinde tekbirleri, tesmi'leri ve kıraatı aşikâre yapar:

Kunut duası imam ve cemaat tarafından gizlice okunur. Ramazan ayından başka günlerde ise, vitir namazını cemaatla kılmak mekruhtur.

2) Mesbuk olan kimse, imamla beraber Kunut duasını okur. Yetişememiş olduğu rekatları kaza edince, artık Kunut duasını okumaz. Mesbuk için ileride bilgi verilecektir.

3) Bir kimse vitir namazında şübhelenip üçüncü rekatta mı, yoksa ikinci rekatta mı olduğunu kestiremezse, bulunduğu rekatta Kunut'u okur. Rükudan ve secdelerden sonra kalkar bir rekat daha kılar, tekrar Kunut'u okur. Rüku ve secdelerden sonra "Teşehhüd"de bulunur. Selâm ile namazını tamamlar. Eğer birinci rekatta iken böyle şübheye düşse, üçüncü rekat olmak ihtimali olan her rekatta Kunut duasını okur.

4) Vitirden başka namazlarda Kunut duası okunmaz. Yalnız bir musibet ve belâ gibi hallerde sabah namazının farzında Kunut okunabilir.

(İmam Malik ve İmam Şafiî'ye göre, daima sabah namazlarının farzında rükudan sonra kavme halinde Kunut duası okunur. Bu Kunut, Malikî'lere göre müstahab, Şafiî'lere göre sünnettir.)

5) Sabah namazlarında Kunut duasını okuyan bir Malikî veya bir Şafiî'ye uyan bir Hanefî sükût eder, Kunut'u okumaz. Eğer okumak isterse gizlice okur.

6) Kunut duasını bilmeyen, yalnız "Rabbenâ âtinâ" âyet-i kerimesini okuyabilir üç defa "Allahümmağfırli" de diyebilir. Üç defa: "Ya Rabbî" demesi de caizdir.

~~~~~~~~~~~~~~

BÜYÜK İSLÂM İLMİHALİ
Ömer Nasuhi Bilmen


Yatsı Namazı

MollaCami.Com