Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kamu Yönetimi

Kamu Yönetimi Nedir?


» Dünyamız, toplumsal, siyasal ve iktisadi alanlarda hızlı bir değişim süreci yaşamaktadır. Hemen hemen tüm ülkelerde, yaşam standartlarının geliştirilerek daha eşitlikçi bir temelde paylaşımını öngören yeni bir toplumun tasarlanmasına yönelik süregen bir araştırma ve sorgulama süreci önemini giderek artırmaktadır.Bu çerçeveden bakıldığında siyasal ve yönetsel konuların bilimsel bir zeminde incelenmesi, özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha bir önem kazanmaktadır. Sözü edilen hızlı değişim sürecinde değişime yön verme anlamında, devletin hala önemli bir etkinliğe sahip olduğu genel bir kabul görmektedir. Bunun yanı sıra devlet ve bürokrasi yönetimde etkinlik ve verimliliğin artırılmasına ilişkin tartışmaların odak noktasında bulunmaya devam etmektedir.

Kamu Yönetimi disiplini bir yönetsel sistemde karar ve politika oluşturma süreçlerini inceler. Disiplin genellikle devletlerin yürütme gücü olarak düşünülür ve yerel ve ulusal yönetimler düzeyinde kamu örgütleri ile kamu politikalarının örgütlenmesi, yönetimi ve uygulanması ile ilgilenir. Dolayısıyla, disiplin, program yönetimini (planlama, karar verme, örgütlendirme, yönetme, uygulama ve değerlendirme) ve kaynak yönetimini (insan kaynakları yönetimi ve bütçe) içerir.


Önemi Nedir?

» Kamu Yönetimi yerel ve uluslararası düzeylerde gerçekleşen siyasal, sosyal ve ekonomik değişimleri anlamamıza yardımcı olan bir disiplindir. Bu disiplin, günlük yaşamda karşılaştığımız bir problemin iç yüzünü anlamamıza ve ufkumuzu genişletmemize yarayan yeni bakış açıları kazanmamıza olanak sağlar. Günümüzde Türkiye'de ve dünyada gerçekleşen dönüşümleri daha iyi kavrayan bilinçli, akılcı ve etkili yurttaşlar olmamız ve daha üretken katılımcılar haline gelmemiz için bizleri hazırlar.

Neler Yapabilirsiniz?

» Kamu Yönetimi derecesi birçok alanda kullanılabilir. Kamusal alanı içeren herhangi bir meslek, bu alanda yapılmış bir lisans derecesiyle elde edilen bilgi ve yeteneğe gereksinim duyar. Bu dereceyle mezunlar, kamu ve özel sektörde birçok değişik alanda kariyer yapma olanağı bulabilirler. Devlet Planlama Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, yerel yönetimlerin değişik birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, finans kurumları, bankalar ve medya gibi kamusal ve özel kurumlarda orta ve üst düzey yöneticisi olarak çalışabilirler. Kamu Yönetimi lisansüstü derecelerini izleyerek akademik dünyada da bir kariyere sahip olmak mümkündür.

Kamu Yönetimi Bölümü kamu alanında, özel sektör ve uluslararası platformlarda başta yöneticilik olmak üzere, uzmanlık gerektiren değişik alanlarda istihdam edilecek, bilgisayar destekli modern eğitim laboratuvarlarında eğitim almış, iyi seviyede yabancı dil bilen lisans ve yüksek lisans düzeyinde nitelikli elemanlar yetistirmektedir. Kamu Yönetimi Bölümü'nün müfredatı, kendine ait temel derslerin yanında İşletme, İktisat ve uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin ana dersleriyle de genişletilerek zengin ve interdisipliner bir niteliğe sahip olmuştur. Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan öğrenciler özel sektör alanında finans, eğitim, hizmet, dış ticaret, yönetim ve organizasyon, imalat, satış ve pazarlama gibi sektörlerin yani sıra; Başbakanlık, değişik bakanlıklar, yerel yönetimler, genel müdürlükler, ve değişik müsteşarlıklar bünyesinde müfettiş, uzman ya da yönetici pozisyonunda rahatlıkla is bulabilmektedirler.

Kamu Yönetimi Bölümü, öğrencilerini özel sektör donanımı ile yetiştirdiği gibi onların kamu politikaları konusunda birer uzman olarak yetişmelerini de sağlamaktadır. Interdisipliner bir anlayışla hazırlanmış olan Kamu Yönetimi Bölüm müfredatı bu bakımdan sosyal bilimlerin yani sıra, yönetim bilimleri, hukuk bilimleri ve siyaset bilimi gibi alanların temel bilgileri üzerine inşa edilerek zengin bir içeriğe kavuşturulmuştur.

Öğrenciler, lisans düzeyindeki çalışmalarını tamamlamak için bölümle ilgili temel dersleri tamamlamak zorundadırlar. Bu dersler genel olarak bütçe ve finans, kamu politikaları, personel yönetimi, örgüt teorileri, siyaset teorisi, yönetim bilimi, davranış bilimleri ve hukuk sistemleri gibi alanlardan oluşmaktadır. Bu temel alanlarla ilgili dersleri tamamladıktan sonra öğrenciler uzmanlaşacakları alanlara göre seçmeli dersler alma imkanına kavuşurlar. Bu dersler Kamu Yönetimi Bölümünün açtığı derslerden olabildiği gibi diğer bölümlerin derslerinden de olabilir

Kamu Yönetimi Bölümünde sürdürülen lisans eğitiminin temel amacı, öncelikle iyi insan ve iyi yurttaş yetiştirmektir. Kamu yönetimi alanında çağdaş gelişmelere ve değişmelere hazırlıklı, donanımlı, profesyonel yönetici, bilim insanı, araştırmacı yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğretim işlevini; kamu ya da özel sektör kuruluşlarında yönetici, mülkî idare amiri, idarî yargıç, merkezî ve yerel yönetimlerde görev alan uzman personel olarak çalışmayı hedefleyen öğrencilerine eğitim vererek gerçekleştirmektedir. Bu alanlarda çalışmak isteyenlerin siyasal, iktisadî, toplumsal ve hukuksal konularda söz sahibi, düşüncelerini dile getirme ve yazmada başarılı, halkla ve üst makamlarla sürekli bir etkileşim içinde bulunacaklarından insan davranışlarını çözümleyebilmede sağlam bir mantığa ve inandırma gücüne sahip olmaları gerekliğinden öğrencilere bu yetenekleri kazandıracak bir program izlemektedir. Kamu yönetimi, devletin yönetim faaliyetlerinin faydalı ve verimli bir biçimde düzenlenmesiyle uğraşan bilim dalıdır. Kamu idaresi de denir.

Üniversite Fakülte Taban Puanı

GALATASARAY İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 338,924
ANKARA SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 320,825
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 310,607
HACETTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTES 309,89
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 299,653
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 299,135
İSTANBUL SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 298,941
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 294,401
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 287,012
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 284,776
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 283,487
MERSİN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 279,328
AKDENİZ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 277,716
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 276,018
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 275,231
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 274,488
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 274,26
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 273,494
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 272,472
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 272,062
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,99
TRAKYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,895
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,818
TRAKYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,507
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,245
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 270,589
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 269,86
DUMLUPINAR BİLECİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 269,849
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 269,219
MUSTAFA KEMAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 269,157
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 268,499
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 268,478
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,772
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,67
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,427
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,365
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 266,646
GAZİOSMANPAŞA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 266,608
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 266,392
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 265,438
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 264,837
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 264,823
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 264,799
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 264,18
LEFKE AVRUPA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0
ANADOLU İKTİSAT FAKÜLTESİ 0
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0

Kamu Yönetimi

Devletin çeşitli kademelerinde ekonomik ve sosyal yönden gilişme sağlayacak kişileri yetiştirme ile ilgili eğitim verilir. Kamu yönetimi mezunları, çalıştıkları kurumlardaki pozisyonlarına göre: Kaymakam, Müfettiş, Yönetici gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışanlar, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasını sağlar, yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler. Kamu Yönetimi mezunları, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere baknlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler. Özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Kamu yönetimi programının amacı devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları, siyasal teoriler, siyasal düşünceler tarihi, devlet olgusu ve kökeni, siyasal iktidar, siyasal rejimler, anayasa, hukuk gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bu alanda çalışmak isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, düşüncelerini yazılı ya da sözlü olarak ifade edebilen, sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe ve tarihe meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş kimseler olmaları gerekir. Ayrıca, halkla ve üst makamlarla devamlı etkileşim halinde çalışan yöneticilerin sağlam bir mantığa, inandırma gücüne, insan davranışlarının nedenlerini algılama yeteneklerine sahip olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Üniversitelerin kamu yönetimini bitirenler çalıştıkları kurumda pozisyonlarına göre "Kaymakam", "Müfettiş", "Yönetici" gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışan kamu yöneticisi, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasına sağlar; yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler, halkın dilek ve şikayetlerini dinler, ilgili yerlere havale eder. Özellikle vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri, bulundukları il veya ilçelerin güvenliğinden, ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerinden sorumludurlar.Diğer resmi ve özel kuruluşların yönetim birimlerinde yönetici olarak çalışan mezunlar kanun ve yönetmeliklerin uygulamasını sağlar, bu konuda diğer personeli denetler, kısaca yönetim biliminin ilkelerini çalıştığı kurumda uygular.

Çalışma Alanları: Kamu yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler; özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

teşekkürler...emeğine sağlık..

kardeşimizin anlatımına ekleyecek birşey kalmamış ama siyaseti seven ve dünyada biz uyurken nelerin döndüğünü bilmek isteyen herkese kamu yönetimi okumalarını tavsiye ederim bende iyiki rabbim nasip etmiş ve gelmişim!


Üniversite

MollaCami.Com