Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Turşuların Tarihi


Türklerin Anadolu'ya gelişi ile birlikte mutfak anlayışlarında önemli değişiklikler olduğu bir çok uzman tarafından kabul edilmekte. Bazı kaynaklarda Türklerin Orta Asya'da birkaç çeşit sebze ile yetindiği belirtilirken, yeni yurt Anadolu özellikle bu açıdan son derece zengindir. Klasik bir menü olarak pilav, yahni ve ekmeklerden oluşan bir sofra kurulur, hatırlı konuklar olduğunda da sofra zerde ve turşu ile zenginleştirilirdi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yeme-içme açısından belli bir olgunluğu kazanması, İstanbul'un fethi ile başlar. Özellikle İmparatorluk zamanında turşu sofraların vazgeçilmez lezzeti olur. Kilerlerde turşu küpleri mevcuttur. Hatta bu işler için özellikle tutulan mutfak personeli bile vardır. Turşu padişah sofralarından yerel halkın sofralarına kadar her daim yemekleri süsler.

Geleneksel Türk mutfağında yapılan yemek çeşitleri ilk kez 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından Melceü't-tabbâhin adıyla basılan yemek kitabında bir arada görülmektedir. Sayfa kenarlarında turşu, salata ve tarator tarifleri yer almaktadır.

Türkiye'de turşunun ilk defa nerede ve nasıl yapıldığı pek fazla bilinmemesine rağmen, daha çok bizlere özgü olan bu lezzetin geçmişten beri sofralarımızı süslediği malumdur.


Kültür Bakanlığının hazırladığı siteden alınan bilgiler doğrultusunda bu bilgilere ulaşılmıştır.


Tursu ve Konserveler

MollaCami.Com