Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ÇERKEZ DİLLERİ

ÇERKEZ DİLLERİ

Çerkezce dünya dilleri arasında ayrı bir aile sayılan Kafkas dilleri içinde yer alır;akraba dilleri Abazaca ve Ubıhça ile birlikte Kuzeybatı Kafkas grubunu oluşturur.Bu üç dilin yaklaşık 3000 yıl önce tek bir Kuzeybatı Kafkas dilinden ayrıldığı kabul edilir.Dil yapıları ve mantığı çok benzer olmasına,ortak kökenli çok sayıda sözcüğü paylaşmalarına rağmen,karşılıklı anlaşılır diller değil bunlar.

Kuzeybatı Kafkas dillerinin fonetik zenginlik bakımından dünya dilleri arasında önemli bir yeri var.Az sayıdaki ünlünün yanında ünsüz bakımından son derece zengin diller bunlar.

Örneğin Çerkezcede 8 ünlüye karşılık,50 ye yakın ünsüz var.Abazacada 6 ünlüye karşılık 56 ünsüz,Ubıhçada ise 2 ünlüye karşılık 80 ünsüz bulunur.

Bu üç dil arasında Ubıhçanın varlığı trajik şekilde son buldu.Ubıhlar 1864’e kadar Soçi ve çevresinde yaşıyorlardı.O zaman da hemen hepsi iki dilliydi;Abzehlerin veya Abaza Sadzların dilini de konuşuyorlardı.Hem uğradıkları nüfus kaybı,hem de sürgünden sonra diğer Çerkezlerle karışık yerleşmeleri Ubıhçanın gerilemesine yol açtı.Öyle ki 1970’lerde bu dili konuşanlar bir grup yaşlıdan ibaretti.

Ubıhçayı anadili olarak konuşan son kişinin,Manyaslı Tevfik Esenç’in 1992’de ölümüyle Ubıhça da ölü diller arasına katıldı.

Savaştan ve sürgünden önce,Kafkasya’da bu üç dili konuşanların sayısı bir milyondan fazlaydı.Bugün Kafkasya’da Çerkezceyi yaklaşık 600.000,Abazacayı 150.000 kişi konuşuyor.Kafkasya’dan 4-5 kat fazla nüfusun yaşadığı Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerde bu dilleri konuşanların sayısı hakkında kesin bilgi yok.

ÇERKEZCE

Çerkezler dillerini “Adığabze” olarak adlandırır.Esas olarak iki lehçeden oluşur.

Batı Çerkezlerinin(Abzeh,Şapsığ,Çemguy,Bjeduğ,Hatukay vd.) konuştuğu lehçe “Batı adığe”(Ç’ahe);

Doğu Çerkezlerinin(Kabardey ve Besleney) konuştuğu lehçe “Doğu Adığe”(Şhağ) lehçesi.

Sovyetler döneminde bu iki lehçe,ayrı diller gibi gösterilmiş,her biri için ayrı alfabe yapılmıştı.Batı lehçesi Adığey Cumhuriyeti’nde,Doğu lehçesi de Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkez Cumhuriyetleri’nde devlet dili.

Yazı dili olmayan Ubıhça dışında Çerkezce ve Abazaca yazılı diller.Çerkezce için Kafkasya’da 1800’lerin başından itibaren yapılan alfabeler sınırlı bir çevrede kaldı.1918’de Araf harflerine dayalı bir alfabe hazırlandı.1927’den itibaren Latin,1930’ların sonundan itibaren de bugün kullanılan Kiril temelli alfabe yürürlüğe girdi.
Osmanlı döneminde Çerkezler için ilk alfabe İstanbul’da 1897 yılında Ahmet Cavit Paşa tarafından Arap harfleriyle hazırlandı.Bu alfabeyle “Ğuaze” adında bir gazete çıkarıldı,edebi ve dini kitaplar yayımlandı.

Çerkezler Osmanlı’da Latin alfabesini benimseyen ilk Müslüman halktı.1919’da Latin esaslı yeni bir alfabe yapıldı(Çerkez Elifbası).Bugün Türkiye’de Çerkezcenin tüm lehçe ve ağızları konuşuluyor.

ABAZACA

Abazalar dillerini “Apsuşüa” olarak adlandırır.Üç lehçesi vardır.Abhazya’da yaşayanların konuştuğu “Apsuva” ile,Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti’nde konuşulan “Aşuva” ve “Aşharuva” lehçeleri.Apsuva lehçesi Abhazya’da devlet dili.

Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti’nde devlet dili olarak tanınan beş dilden biri olan Abazacanın yazı dili için Aşuva lehçesi esas alınmış.Abazacanın tüm lehçe ve ağızları Türkiye’de konuşuluyor.Sadz,Tsabal,Ahçıpsu gibi ağızlar ise sadece Türkiye’de kullanılıyor.

Abhazya’da Abazaca için ilk alfabe 1862’de Rus harfleri esas alınarak hazırlandı.Cochua’nın 1919’daki alfabe uyarlamasını Yakovlev tarafından hazırlanan Latin temelli alfabe izledi ve 1928’de kullanıma girdi.Daha sonra Stalin ve Beria’nın Abhazya’yı Gürcüleştirme politikası nedeniyle Gürcü alfabesine uyarlandı.Bu alfabe Stalin’in ölümüne kadar kullanıldı.1954’ten itibaren,bir komite tarafından hazırlanan Kiril temelli alfabe kabul edildi.İstanbul’da Çerkezce ve Abazaca’nın alfabe birliğini sağlamaya dönük Abazaca alfabe Mustafa Butba tarafından 1919’da hazırlandı.

Kaynak Kafkas dilleri...

paylaştığınız için teşekkürler...


Türkçe Dil Bilgisi ve Diğer Diller ile İlgili Çalışmalar

MollaCami.Com