Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>karıştırılan sözcükler......>>

Karıştırılan sözcükler
aktör = Sinema ve tiyatroda erkek sanatçı
aktris = Sinema ve tiyatroda kadın sanatçı

bilakis = aksine
bilhassa = özellikle

cefakâr = eziyet eden
cefakeş = eziyet gören

çözmek = halletmek
çözümlemek = tahlil etmek

delalet = yol gösterme
dalalet = doğru yoldan şaşma

dansör = erkek dansçı
dansöz = kadın dansçı

eşgal = işler
eşkâl = şekiller (Hırsızın eşkâli)

etkin = faal, aktif
etken = faktör

etkin = aktif
edilgin = pasif

folklor = halkbilimi
halkoyunları = halk dansı

haseb(hasebiyle) = neden (nedeniyle)
hesap = matematik, alış veriş ilişkisi

irtica = gericilik
iltica = sığınma

istifa = Kişinin bir görevden
istiğfa = bir alacağın ödenmesi kendi isteğiyle ayrılması

kabil = olabilir, mümkün
kabîl = soy, sınıf; tür, gibi

(kabil-i tahammül değil=tahammül edilemez)
(Bu kabil işler = Bu gibi işler)

katl = öldürme işi (katil zanlısı)
katil = öldüren kişi

mahsur = kuşatılmış
mahzur = zarar, sakınca

masör = masaj yapan erkek
masöz = masaj yapan kadın

matine = sinema, tiyatro, konser vb sanatsal etkinliklerin gündüz gösterisi.
suare = sinema, tiyatro, konser vb. sanatsal etkinliklerin gece gösterisi

muhabere=(haber) haberleşme
muharebe = (harb) savaş

muhasebe = hesaplaşma
musahabe = söyleşi

mürteci = gerici
mülteci = sığınmacı

mütehassis = duygulanma
mütehassıs = uzman

mütevazi = eşit
mütevazı = alçakgönüllü

nüfus = insanlar
nüfuz = sözü geçme, saygınlık, itibar

olasılık = ihtimal
olanak = imkân

öğretim = bilgi verme işi (2000-2001 öğretim yılı)
öğrenim = bilgi alma işi(öğrenim hayatı)

râkip = binici
rakîp = birbirinden üstünlük yarışında kişilerden her biri.

tabii = doğal
tabi = bağlı, bağımlı

tahrifat = bozma, değiştirme
tahribat= harab etme, yıkma

taktir = damıtma
takdir = değer biçme

tanıtmak = takdim etmek
tanıştırmak = iki kişiyi birbirine tanıtmak

teamül = alışılmış uygulama
temayül = eğilim

tefriş etmek = döşemek
teşrif etmek = şereflendirmek

tehdit = gözdağı verme
tahdit = sınırlama

tellal = Meydanda bir şeyi bir şeyi duyuran kişi
tellak = Erkekler hamamında müşterileri yıkayan erkek

tellak = Erkekler hamamında müşterileri yıkayan erkek
natır = Kadınlar hamamında müşterileri yıkayan kadın

-zede = ...-den zarar görmüş kişi (kazazede =kaza geçirmiş kişi)
-zade = ...-nın oğlu (paşazade =paşa oğlu)

Teşekkürler değerli cepni.

Malum burası bir nevi imla kurallarını da içereren veya içermesi gereken bir bölüm. O halde buna, kendi açtığımız konularda imla ve noktalamaya dikkat ederek başlasak nasıl olur?

Mesela; ">>karıştırılan sözcükler......>>" şeklindeki bir başlık yerine "Karıştırılan Sözcükler" desek ve böylece bölüme tezat konu açmış olmasak?

Başlıklarda "büyüktür-küçüktür" şeklinde işaretler kullanmak hem gereksiz hem de zâit. Kendinize göre bir sitil geliştirmişsiniz sanırım, ama imlâ katlamı dediğimiz şeyler de kısmen bu "kendimize has sitil"lere olan hayranlığımızın neticesidir.

Aslında forumlarımızda imla kurallarına dikkat eden üyeleri tesbit etmek gibi bir niyetim var. Evet tesbit edilip, tebrik edilmeli onlar! Hak ediyorlar çünkü. Gözlerimize hoş ve ahenkli bir düzeni bahşettikleri için onlar teşekkürü de hak ediyor. Ama ne yazık ki forumlarımızda bu konuda duyarlı olanlar, bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar az. Şu an bile bu forumdan aklıma üç şahıstan başkası gelmiyor. Onlarda dikkatli ve zevkini bilen gözlerin malumudur zaten.

Bilvesîle selamlar...

büyük ve küçük harf konusunda haklı olabilirsiniz,

konu başlığını yazarken pek dikkat etmiyorum,

ama yazının başına bakarsanız büyük-küçük harflere dikkat edildiğini göreceksiniz,

ama diğer konuda günahımı alıyorsunuz,

algıda seçicilik problemim var,

kendi yazılarımı bu işaret ile algılıyorum,

ve yazılarımı satır satır ve aralıklı yazıyorum....

Yazının başında dediğiniz şekil yazdığını görüyorum zaten. Yoksa paylaşımınız için boş yere teşekkür etmiş olurdum. Ben sizin de "konu başlığını yazarken pek dikkat etmiyorum" şeklinde ifade ettiğiniz konu başlığınızdan bahsetmiştim. Yani esas konu; yazının değil, sizin başlığınız idi.

Diğer taraftan; bir konunun müzakeresini yapıp birbirimize bazı konularda uyarıda bulunmak "günahını almak" demek olmamalı. Öyle değil mi? Ki "algıda seçicilik" olarak tesbit etmeye çalıştığınız şeyin yukarıda belirtmeye çalıştığım "kendimize has sitil" oluşturma kavramıyla birebir uyuştuğunu ve doğal sonucunun "imla katliamı" olacağını düşünüyorum. Herkes bir "algı" türetecek olursa, bizim halimiz nice ola?

Tabi bu sizin şahsınızda tüm foruma "duyuruvermek" istediğimiz, kıyıda köşede kalmış önemli bir mevzû idi. Yoksa sizi hedef almak demek değildi. Anlayış göstereceğinizi ümit ediyorum.

Selamlar...

-ama imlâ katlamı dediğimiz şeyler de kısmen bu "kendimize has sitil"lere olan hayranlığımızın neticesidir.


-Herkes bir "algı" türetecek olursa, bizim halimiz nice ola?

Cümlelerinde kullandığınız ''kendimize has sitil '' ve '' algı türetme '' kelimelerini kullanış biçiminiz bu kavramı bilmediğinizi düşündürdü bana ve hiç gerek yokken açıklama yapmak ihtiyacı hissettim...

Birde kendimize has sitillere olan hayranlığımız cümlesi benim literatürüme göre riya kokusu veriyor;Ama bu işaretlemeyi kendime has bir sitil yaratmak için ve o sitile hayran olup riyaya girmek için yapmadım.

Bu işaretleme olmadan yazılarımı ve yazılarıma gelen mesajlarımı takip edemiyorum.Bakıyorum ama göremiyorum.

Bu algıda seçicilik veya bilinçaltı seçicilik denen şey bir tür rahatsızlık hayatımın bir kısmını (2,3 seneye tekabül ediyor) epey etkiledi.

Doktor bey bu duruma yakalanma sebebimi devamlı yazarak çalışma ve hızlı okuma teknikleri ile okumaya bağladı.

Bana neler getirip neler götürmediğini anlatmaya gerek yok,damdan düşenin halini damdan düşenden başkası anlamaz...İşte bu yüzden günahımı aldınız dedim .Elbette konuları müzakere edeceğiz ,bu forumun amaçlarından biri bu değil mi?

Birde tüm siteye duyurmak istediğiniz kıyıda köşede kalmış mevzuları lütfen ayrı başlık altında açınız,bundan memnun olurum.

DUA VE SELAM İLE ........

Değerli kardeşim;

Doktorunuzun koyduğu teşhis "Dil Bilgisi Kuralları"nı ihlal etmenize cevaz vermez.

Sizin için lazım olan öncelikli şey; tasassubu bir kenara bırakıp biraz "iz'an" birazda "insaf"la meseleyi değerlendirip, inatçılık kaprisinden kurtulmaktır. Yoksa birtakım takıntıların peşinde sebep arar durursunuz.

Forumumuzun kenarında "Mesajlarıma Yazılan Yeni Cevapları Göster" butonu var. Basarsınız oraya, sizin mesajlarınıza yazılan mesajları tak diye görürsünüz. Yok olmadı son gönderdiğiniz mesajlara bakarsınız. Birincisi sizin için yeterli zaten.

Demek ki neymiş?

Bilmem ne algısı falan değil, kafamızda büyüttüğümüz ve bir inat büstü haline getirdiğimiz takıntılarımızı sebep gösterip muhalefet meraklısı olmamak gerekiyormuş. Şurdan biri çıkmış size insancıl bir dille birşeyler söylüyorsa, onu "günah almak" bilmem ne safsatalarıyla oyalamak yerine, bardağa dolu tarafından bakıp haklılık payını düşünmek daha akıllıcaymış. Ne dersin?

Ha bu arada, topu topu 10 konu olan bir bölümde, aynı konuyu>> ikinci defa açmış olmanızın, doktorunuzun koymuş olduğu teşhisle bir ilgisi var mı?

Sizin için lazım olan öncelikli şey; tasassubu bir kenara bırakıp biraz "iz'an" birazda "insaf"la meseleyi değerlendirip, inatçılık kaprisinden kurtulmaktır.

*Bu cümleyi hiç tanımadığınız ,fikirlerini bilmediğiniz,size açıkça neyi niçin yaptığını söyleyen birine nasıl kurabilirsiniz ki?!
Dil bilgisi kurallarını ihlal etmiyor olabilirsiniz ama insan haklarını ihlal ediyorsunuz ve dinimiz asıl buna CEVAZ vermez sayın ankebut.

*İnsancıl bir dilinizin olduğunu siz söylüyorsunuz değerli kardeşim.Aşağıdaki cümlelerini kurabilen,kullanabilen bir kişinin insancıl dili olduğu konusunda tereddütlerim var, özellikle karşı tarafı hiç gerek yokken kendine has sitiliyle kırıyorsa..


Bilmem ne algısı falan değil, kafamızda büyüttüğümüz ve bir inat büstü haline getirdiğimiz takıntılarımızı sebep gösterip muhalefet meraklısı olmamak gerekiyormuş. Şurdan biri çıkmış size insancıl bir dille birşeyler söylüyorsa, onu "günah almak" bilmem ne safsatalarıyla oyalamak yerine, bardağa dolu tarafından bakıp haklılık payını düşünmek daha akıllıcaymış. Ne dersin?

*Topu topu 10 konu içinde insanlara faydalı olmak adına açmış olduğum aynı konudan dolayı farukaktaş kardeşimden özür dilerim,arayıp öyle eklemem gerekirdi. Bu konuyu kullanmış olmanızı ,kullanırken kullanmış olduğunuz kelimeleri ise bir daha okuyup kimin inatçı,kaprisli ve taassub içinde olduğunu bir daha düşünmenizi rica ediyorum,hayırlı geceler........

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,2294.0.html

arkadaşlar konuya burdan devam edelim lütfen.......

Merhaba sevgili cepni,

Paylaşımınıza gelen haklı eleştiriden sonra ankebut kardeşimizle aranızda geçen diyaloğu okuduğumda "neden eleştirilmeye tahammül edemiyoruz" diye düşündüm ister istemez. Kardeşimiz dil bilgisi kurallarının ihlal edilmesiyle ilgili tam da yerinde "Türkçe Dil Bilgisi ve Diğer Diller ile İlgili Çalışmalar " bölümünde imla kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmiş.

Bu bölümde yazınızla ilgili eleştiride bulunması; hem bölümün anlam ve önemi açısından hem de bu bölümde sorumlu olması bakımından kardeşimizi haklı kılıyor.

Ancak nedense bizler haklı eleştiri aldığımızda; karşımızdaki kişiye teşekkür etmek yerine, haksızlığımızı savunmaya çalışıyoruz. Evet gerekçelerimizi iletebiliriz ama hak sahibine de hakkını vermeyi ihmal etmemeliyiz diye düşünüyorum. Algıda seçicilik probleminiz olabilir, ancak kardeşimizin hatırlattığı gibi forumumuzda yazılarımızı takip etmemizi kolaylaştıran çeşitli butonlar yer almakta. Bu kolaylıktan faydalanıp başlık açarken daha dikkatli olabilirdiniz. Üstelik imla kurallarına uygun başlık açmak forum kuralları arasında yer alıyor. Her ne kadar bu kurala çoğunluk uymasa da; bu kuralı hatırlatmak bir görev olsa gerek!..

Yapılan eleştirileri duygularımıza kapılarak değil, gerçeklik payını düşünüp objektif olarak değerlendirebilmeliyiz. Hele ki bu eleştiri tamamen size yönelik olmayıp sizin nezdinizde tüm forum üyelerine yapılan genel bir eleştiri ise!.. Ben eminim ki, ben de dahil tüm arkadaşlarımız bu eleştiriyi dikkate alıp daha özenli yazmaya çalışacaklardır. Hepimiz hata yapıyoruz, ancak önemli olan hatada ısrar etmek yerine hatadan dönebilmektir.

Bir diğer konu ise; eleştirilmeye tahammül edemeyen siz değerli kardeşimiz, bu konuyu sonlandırmak hakkını bölüm sorumlusu kardeşimize bırakabilmeliydiniz. Burada da duygularınızla hareket edip aranızda geçen diyaloğu bir üstünlük savaşı olarak görmüşsünüz. Ankebut kardeşimiz ise; sanki bu diyaloğun bir üstünlük savaşı olmadığını ifade edercesine sessiz kalmış görünüyor.

Yapılan eleştirilerin yazım kurallarına uymak açısından hepimize faydalı olmasını ümidediyorum.

Teşekkürler...

Çok ilginç bir yorum olmuş sayın papatya,

Biz böyle bir milletiz galiba;Yani söze sevgili,kıymetli,değerli gibi sözcüklerle başlayıp sanki bunlar konuyu yumuşatacak ve o kadar kırıcı ve yine tekrar ediyorum hiç gerek yokken kullanılmış o kadar kelimeyi uygun hale getirecek!

Eleştiriyi bu boyuta vardıracak hangi dil bilgisi katliamı işlenmiş ki?

Başlık olarak >>karıştırılan sözcükler >> i kullanmışım _ki asıl konu başlığı ''Karıştırılan sözcükler ''olarak yazılmış.

Ve konu başlıklarında çok büyük bir ayıp yapmış izansız ve insafsız bir şekilde davranmış >> işaretini kullanmışım........

İnsanın hakkını arayıp, hakkını korumaya çalışması Hakkına karşı bir sorumluluktur bence.

Hatasız bir Rabbim sayın papatya;ama hata kıriterlerimizin farklı olduğu kesin.

Üstünlük de sadece Rabbime ait,riyadan muhafaza etsin ama galiba bu konuda da görüş açımız farklı...

Suskun kalmak veya kalmamak şahsi bir şey.Bu diyaloğu bende üstünlük savaşı olarak görmüyorum.Öyle görsem bende sessiz kalırdım.

Birde dediğim gibi edebiyat konusunda okumaktan ileri gidebilmiş değilim ama gördüğüm kadarıyla sizinde imla yanlışlarınız var ......... ;)

-de ,-da eklerinde dikkatli olunuz,çoğunu yanlış kullanmışsınız;Yani bitişik ve ayrı yazma hallerini..... Noktalama işaretlerinde de hatalarınız var.(, ) ve (; ) kullanımlarında da dikkatli olmanız lazım.Bitişik ve ayrı yazılan kelimelere de dikkat ediniz.

Hayırlı geceler,saygılar.

Öncelikle cepni kardeşimin açmış olduğu konuyu yerinde ve güzel buldum. Eline ve emeğine sağlık.
Diğer arkadaşlara gelince inanın güldüm kendimce. Neden? diyeceksiniz; çünkü yavs hepimiz hata yapıyoruz, hatasız kulmu var? Konuda imla kuralları yerine, konunun içeriği ve anlatılmak istenileni okuyup değerlendirsek daha iyi olmazmı? Noktalama işaretlerini dikkate alırsak o kadar hatalı konu ve başlık buluruz ki burada yazışmanın ve paylaşımın tadı, tuzu kalmaz. Kişiler konuları okuyup değerlendirmek yerine hata ve kusur aramya gider. Bence bu kişilikten hemen vaz geçip kişileri rencide edici yazılar yazmak yerine, konuyu anladıktan sonra taktir hakkımızı kullanalım diyorum.

Saygılar dilerim.


-de ,-da eklerinde dikkatli olunuz,çoğunu yanlış kullanmışsınız;Yani bitişik ve ayrı yazma hallerini..... Noktalama işaretlerinde de hatalarınız var.(, ) ve (; ) kullanımlarında da dikkatli olmanız lazım.Bitişik ve ayrı yazılan kelimelere de dikkat ediniz.


Teşekkür ederim sevgili cepni :)
Uyarılarınızı dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz. Ama sanırım siz iyi bir okuyucu da değilsiniz. Çünkü yorumumda eleştirileri kendi üzerime de alındığımı belirtmiştim ;)

Size de hayırlı geceler dilerim.

Vardır elbet vardır...Kendi boyunca
Bu çizgide eğri vardır, düz vardır..

Her gönülden bakan bir çift göz vardır
Susarak da söylenecek söz vardır.

şimdi susma sırası.......... ;)

he he cepni kardeş bu yazınıza atışma bölümüne alsakmı acaba. tam oraya layıl bir yazı. ;D ;D ;D

cepni kardesim cok güzel bir paylasim olmus tesekkür ederim. Aslinda basliga karistirilan sözcükler degil de, karistirilan basliklar desek daha muhtesem olurmus..

masaallah elinizde bir kepce baya bir güzel karistirmissiniz ;)

Parantez acacak olursam, yönetici arkadaslarimizca yapilan uyariyi dikkate almak yerine uzatmayi tercih etmissiniz. Acilan konu ilgili kategori altina eklendigi gibi ayni icerik eklenmeden önceden dikkat edilmeli var mi yok mu diye..

Kendi yazilarini takip icin ise biz hic bir forumda olmiyan özelliklerle destekleyerek altun bir kase icinde sunuyoruz. Olmadi begenmedin. kategori kategori de sadece sana ait yazilari görebilecegin alt yapiyi da gelistiririz eger istersen. yeterki sen yazinin en uygun kategorisine ilk sen koyuver:)

Yöneticilerimizde hakli konu tasimaktan ya da tekrar tekrar acilmis konulari kiltilemekten yoruluyorlar onlarda. tartismak degil yardimci olmak gerek. Tabi bir de buna dil kurallari ile alakali uyari yaparken kurallara uymamakta eklenince tavana vuruyor tepki
;)


mütevazi = eşit
mütevazı = alçakgönüllü


ilginc bakin bunu hepimiz karistiriyoruz..

nüfus = insanlar
nüfuz = sözü geçme, saygınlık, itibar


bunu da cok karistiriyoruz galiba..

paylasim icin tesekkürler

Sitede mütevazi şartlara sahip olmadığımız açık.Bende moderatör olup nüfuz sahibi olmak istiyorum..

Ama o kadar kötü,laf,söz anlamaz,okumayı bilmez bir üyeyimki reis bana ait yeni kurallar koymak istiyor . :o .Hemde altın kasede.Pırlantalar ile tefriş edilsin lütfen.

Moderatör olursam mütevazı bir moderatör olacağıma söz veriyorum. ;)

Öyle olmalı ki nüfusa kendimi kabul ettirmem zor olmasın.......... ::)


Türkçe Dil Bilgisi ve Diğer Diller ile İlgili Çalışmalar

MollaCami.Com