Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hidrojenle çalışan ilk uçak!



Boeing firması tarafından geliştirilen küçük, pervaneli ve hidrojenle çalışan, atık olarak sadece ısı ile su üreten uçak, Madrid'in güneyindeki bir havaalanından yaptığı 3 uçuşu başarıyla tamamladı.
İspanya'nın başkenti Madrid'de; Avusturya, Almanya, İspanya, İngiltere ve ABD'den mühendislerin katıldığı proje, Boeing Avrupa Araştırma ve Teknoloji (BR&TE) merkezi tarafından gerçekleştirildi.

Boeing firmasının teknoloji bölümü başkanı John Tracy, başarılı testin, yeni yeşil uçakların yolunu açabileceğini belirterek, bunun tarihi bir teknolojik başarı olduğunu ve yeşil bir gelecek için büyük umut verdiğini söyledi. BR&TE Direktörü Francisco Escarti, beş yıldır çalıştıkları projeyi başarıyla tamamlamaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Planörün hidrojeni doğrudan elektrik enerjisi ve ısıya dönüştüren elektrokimyasal cihazı sayesinde doğaya karbon türevi atıklar salınmıyor. İki kişilik ve 16,3 metre uzunluğundaki uçak, Avusturyalı Diamond şirketi tarafından üretildi. Üç deneme uçuşunda başarı sağlanan uçak, akümülatör gücünün de yardımıyla bin 100 metre yükseldi. Daha sonra yalnızca hidrojen yakıtıyla saatte 100 kilometre hızla 20 dakika havada kaldı.

Araştırmacılar, küçük uçaklarda kullanılabilecek teknolojinin, uzun dönemde ise büyük uçaklarda destek gücü olarak yer edinebileceğini tahmin ediyor.


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com