Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yeni Nesil E-gazete Geliyor!

Türkiye'de, hala bazı büyük gruplar 'kağıt gazete' endüstrisine büyük yatırım kararları aladursun, taşınabilir elektronik gazetelerin önümüzdeki yıldan itibaren piyasalarda olacağı belirtiliyor.

Çok eskiden beri bilim-kurgu hikayelerine de konu olan elektronik gazetelerin gerçeklik kazanmalarıyla medya sektörünün hızlı bir değişimin içerisine girebileceği öngörülüyor. Bu haber, gazete sahiplerini sevindireceğe benziyor. Zira, artan lojistik maliyetleri sektör maliyetlerini artırırken karlılığı önemli ölçüde azaltıyor.

Bu çerçevede, merkezi Cambridge'de bulunan Plastic Logic, dün gerçekleştirdiği lansmanla elektronik gazete okuyucusunu dünyaya tanıttı. Cihazın, Sony'nin eReader'ı ve Amazaon'un beklenenden büyük ilgi gören elektronik kitabı Kindle ile aynı teknolojiye sahip olduğu belirtiliyor. Plastic Logic, ekran boyutu 2 A4 sayfası genişliğindeki ürünlerini önümüzdeki günlerde San Diego'da gerçekleştirilecek bir fuar ile dünyaya tanıtmayı planlıyor. Elektronik gazete, kablosuz bağlantısı aracılığıyla en yeni haberleri anında güncelleyerek okuyucuları son dakika gelişmeleri hakkında bilgi sahibi yapacak.

Cihazın, aynı zamanda yüzlerce sayfayı hafızasına alabilme kapasitesine sahip olduğu ifade ediliyor. Ürünü, rahat okunabilecek şekilde dizayn ettiklerini ifade eden Plastic Logic'in CEO'su Richard Archuleta, isteyenlerin dokümanlarını okumalarında kullanabilmelerini de göz önünde bulundurduklarını söyledi. Plastic Logic, elektronik gazete okuyucusuna hangi yayın kuruluşunun hizmet sağlayacağına açıklama getirmezken ürünün fiyatı hakkında da bir açıklama yapmadı. Şirketin, bu gibi konularla ilgili açıklamaları Ocak ayında Las Vegas'ta gerçekleştirilecek olan Uluslararası Tüketici Elektroniği fuarında yapacağı belirtiliyor.

Elektronik okuyucuların bir çoğu E Ink'in teknolojisini kullanıyor. Teknoloji, LCD'den farklı olarak herhangi bir arka yansıma gerektirmiyor. Teknolojiyle batarya azalmasında görüntü kaybolması ve ya parlak ışık altında okuyamama gibi sorunlar da yaşanmıyor. Elektronik okuyucuların, benzer ekranlı cihazlardan çok daha az enerjiye ihtiyaç duydukları; kolayca taşınabilmeleri ve sağlamlıklarıyla da önümüzdeki yıllarda ciddi bir trend yaratabilecekleri belirtiliyor.

Aralarında New York Times'ın da bulunduğu bazı gazeteler, Amazon'un Kindle cihazı ile halihazırda okuyucularına ulaşıyor. New York Times bu hizmet için okuyucularından 14 dolar aylık ücret talep ediyor.


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com