Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Enerji dostu mikroişlemci

Enerji dostu mikroişlemci



İngiltere merkezli Arms Holdings, 'dünyanın enerji verimliliği en yüksek mikroişlemcisi' diye tanımladığı yeni ürününü tanıttı. Şirket, 'Flycatcher' mimarisi temeline dayanan mikroişlemcinin, internetin daha fazla aygıta yayılmasının yolunu açacağını söylüyor.

Arms Holdings'e göre beyaz eşyalardan tıbbî cihazlara, elektrik sayaçlarından ev ve büro aydınlatmasına kadar, pek çok cihaz bu yenilikten yararlanacak.

BBC Türkçe
İSTANBUL - 'Battlestar Galactica' ve 'Terminator' izleyenler sonradan insanların korkulu rüyası haline gelen robotların çıkış öyküsünü ve elektronik cihazların birbirlerine bağlanmasının ardından gelişerek nasıl insanlığa karşı savaş açtıklarını hatırlarlar. Hayatımızda henüz bu kadar korku duymamıza neden olacak bir değişiklik yok. Ancak tüm cihazları internete bağlayan teknoloji 'Flycatcher' mimarisiyle hayatımıza girdi ve yakın gelecekte hızla yayılacak gibi gözüküyor.

Arms Holdings, 1 milimetreye 1 milimetre boyutundaki yeni işlemcinin tasarımı için her şeye sıfırdan başladıklarını açıkladı. Şirkete göre, yeni mikroişlemciler, 8 yada 16 bit hızdaki daha önceki çiplerden üçte bir oranında daha az enerji harcayacak. Ayrıca, yeni mikroçipin kullanıldığı cihazlar bekleme konumundayken neredeyse hiç enerji tüketmiyor.

Arms Holdings'den Gary Atkinson, eğer bir değişiklik yapılmazsa, tüm gelişmiş ülkelerde gelecek 20 yıl içinde elektrik ihtiyacının üretilen elektrik miktarını aşacağını belirtiyor.

'YAPMAMIZ GEREKEN ÖNLEM ALMAK'
Atkinson, "Yapmamız gereken bu duruma yeni tasarımlarla önlem almak. Buzdolaplarına, çamaşır makinelerine, bulaşık makinelerine internete bağlanma özelliği eklediğinizde, bu cihazlar genel elektrik tüketimini izleyip zaman zaman küçük ayarlar yaparak enerji kullanımını dengeleyebilirler" diyor.


'Terminator'da SkyNet ağıyla birlik olan bilgisayar sistemleri insanlığı yok etmeye karar veriyordu.

Arms Holdings, mikroçiplerin kullanılacağı cihaz başına, bir ruhsat ücreti ve küçük bir telif ücreti almayı planlıyor. Her cihazdan alınacak miktar küçük olsa da, Ericsson, bugün kullanılan 10-15 milyar cihazın aksine 2020 yılına kadar 50 milyar cihazın internete bağlanmış olacağını öngörüyor.

TÜM CİHAZLAR İNTERNETE BAĞLANACAK
Büyüyen bu pazardan kâr elde etmeyi uman tek şirket Arms Holdings değil. Teksas merkezli Microchip Technology ve California merkezli Atmel de benzer ürünlerle bu pazardan pay alma çabasındalar.

NXP Semiconductors ve Freescale adlı iki şirket bu yeni teknolojinin ruhsatını aldı. Freescale'den Geoff Lees, "Bu yenilik, tüm cihazların sürekli internete bağlı olma potansiyeli yaratıyor" dedi. Lees yeni mikroişlemcinin kullanım alanlarını "Her yerde bağlantıda olmamız mümkün. Küçük araç gereçlerden, MP3-çalarlara, gösterge ekranı olan mutfak ürünlerinden yağmur algılama monitörlerine, kişisel tıbbî cihazlara kadar her alan büyük önem taşıyor" diye açıkladı.

The Cortex -M0+ mimarisi, çip üreticilerine, düşük enerji gerektiren ancak 32 bit hızda çalışabilen mikroişlemciler üretme olanağı veriyor.


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com