Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


En ince ekran sabun köpüğünden

Dünyanın en ince ekranı köpükten yapılma

Araştırmacılar sabun köpüğünden yapılan bir ekrana görüntü yansıtmayı mümkün kılan bir teknolojigeliştirdi.
Uluslararası bir araştırma grubunun ürettiği ekran, ses dalgaları kullanarak filmin niteliğini değiştirerek 2 veya 3 boyutlu görüntüler elde edebiliyor.

Köpüğün bileşenleri oyuncakçı dükkanlarında satılanlardan daha karmaşık, ancak esas maddesi sabun. Ekip, ekranın dünyanın en ince şeffaf ekranı olduğunu söylüyor.

Araştırmayı yöneten Tokyo Üniversitesi profesörü Yoiçi Oçiay, internet sayfasına "Sabun köpüğünün yüzeyinin bir mikro zar olduğu bilinen bir gerçek. Işığın içinden geçmesine ve rengini üzerine yansıtmasına izin veren bir yapı" yorumunu yazdı.
Oçiay, "İki koloidal sıvının karışımını kullanarak ultra-ince ve esnek bir ekran geliştirdik" dedi.

Geleneksel olarak kullanılan ekranlar opak, ancak Dr Oçiay, Sukuba Üniversitesi'nden Keysuke Toyoşima ve ekibinin, ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Alexis Oyama ile birlikte yarattığı ekran, şeffaflık ve yansıma oranı açısından farklılık gösteriyor.

Sesi kullanıyor

Araştırma grubu, köpük zarını ultrasonik ses dalgalarına maruz bırakarak söz konusu özellikleri test edebildi. Sonik dalgalar, yansıtılan bir görüntünün yapısını değiştirerek daha yumuşak veya sert görünmesini sağlayabiliyor.

Dalgaların frekansını değiştirmek ise ekranın yansıtıcı özelliğini değiştiriyor. Bu da ekranın şeffaflığının değiştirilebildiği anlamına geliyor.

Dr. Oçiay, "Zar ekranımız ultrasonik titreşimlerle kontrol edilebiliyor. Ultrasonik dalgaların ölçeğine bağlı olarak zarın şeffaflığı ve yüzeyinin yapısı değiştirilebiliyor. Ultrasonik dalgalar ve inanılmaz ince zarların kombinasyonu daha gerçekçi, belirgin ve canlı görüntülerin ekrana yansıtılmasını sağlıyor." diye yazdı.

Birkaç köpük ekranın bir araya getirilmesi durumunda 3D efekti, hatta holografik yansımalar yaratılabiliyor.
Bileşenin içerdiği özel koloidlerden dolayı, köpükleri patlatmak daha zor.

Objeler köpüğün içinden köpüğü patlatmadan geçebiliyor.

Bundan önce üretilen yenilikçi ekranlar arasında sudan yapılan bir bilgisayar ekranı ve buzdan yapılan bir dokunmatik ekran bulunuyor.


BBC


Teknoloji Haberleri

MollaCami.Com