Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ord.Prof.Dr. Ali Fuad Başgil

Ali Fuat Başgil 1893 yılında Samsun’un Çarşamba kazasında doğmuştur.Babası Mehmet Şükrü Efendi,annesi Fâtma Hanım’dır.Dedesi Bölükbaşıoğullarından Hafız İbrahim Efendi’dir.Tanınmış bir ailenin çocuğu olup,ilköğretimini Çarşamba’da,orta öğreniminin bir kısmını İstanbul’da,son kısmını Paris’te yapmıştır. Vatanî hizmetini yedeksubay olarak 1.Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde ve 4,5 yıl cepheden cepheye koşarak tamamlamıştır.Öğrenimine askerlik hizmetini bitirdikten sonra devam etmiştir. Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş,Paris Hukuk Fakültesinde doktora yapmış ve Paris Edebiyat Fakültesi Felsefe Kolu ile Paris Siyasi İlimler Mektebi’nden diploma almıştır.Lahey Devletler Hukuku Akedemisi’nin kurlarını da tamamlayıp mezun olmuştur.1929 yılında üç fakülte,bir yüksek okul diploması ve hukuk doktoru ünvanı ile memleketine dönmüştür. İlk resmi görevi Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim Genel Müdür Yardımcılığıdır.1930 yılında Ankara Hukuk Fakültesinde açılan doçentlik imtihanını pekiyi derece ile kazanarak aynı fakültede doçent olmuştur.Bir sene sonra bu fakültenin profesörlüğüne tefi ettirilerek tayin edilmiştir.1933 yılı sonlarına kadar fakültede”Roma Hukuku”,Gazi Eğitim Enstitüsünde “Medeniyet Tarihi” derslerini okumuştur.Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Esas Teşkilat Hukuku profesörlüğüne tayin edilmiştir.Bu görevinin yanı sıra Siyasal Bilgiler Yüksek Okulu öğretim üyeliği görevinde bulunmuştur.1936 yılında İstanbul Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu Müdürlüğüne atanmıştır.Bu okulda ve İstanbul Hukuk Fakültesinde ilk defa ”İş Hukuku” dersini kurup okutmuştur. 1937-1942 yılları arası İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığından sonra Ankara Hukuk Fakültesi ve oraya taşınan Siyasal Bilgiler Yüksek Okulu Esas Teşkilat Hukuk profesörlüğü ile Mülkiye Mektebi Müdürlüğüne tayin edilmiştir.1943 yılında Mülkiye Mektebi Müdürlüğünden istifa edip,İstanbul Üniversitesi Esas Teşkilat Hukuku Kürsüsü’nün Ordinaryüs Profesörü olarak binlerce öğrenci yetiştirmiştir.Buradan emekli olmuştur. 1961 yılında Samsun Senatörü seçilmiş,kısa bir zaman sonra bu görevinden istifa ederek bir müddet İsviçre’de çalışmış ve orada Fransızca olarak yayınlanan,sonradan Türkçe’ye çevrilen bir eserle meşgul olmuş,1965 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak Büyük Millet Meclisi çatısı altına girmiş,vefatlarına kadar bu görevde kalmıştır.

Eserleri

27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri

Demokrasi Yolunda

Din ve Laiklik

Hatıralar

İlmin Işığında Günün Meseleleri

Türkçe Meselesi

Yakın Maziden Hatıra Kırıntıları


1961’de türkiye’de gündeme gelen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde; ap, ckmp, ve ytp milletvekillerinin ısrarları üzerine 23 ekim 1961’de adaylığını koymuştur. fakat, başgil’in adaylığına sıcak bakmayan darbeci gurup, başgil’in adaylıktan geri çekilmesi için yoğun baskı yapmıştır. başgil’in cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde en önemli rakibi, chp’nin ve mbk’nin desteklediği ‘cemal gürsel’ olmuştur. 27 mayıs 1960 askeri darbesinin ünlü komutanlarından ve mbk üyesi olan ‘fahri özdilek ve sıtkı ulay’ paşalarla görüşmesinden sonra cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmiştir. cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi konusunda baskı ve tehdidi, yıllar sonra ‘sıtkı ulay’ şöyle açıklamıştır: "ya cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçersiniz, ya da etlik’te gömülürsünüz!"

‘sıtkı ulay’ın söylediklerine karşın, başgil o anda şu açıklamayı yapıp, cumhurbaşkanlığı’na adaylığından geri çekilme kararını vermiştir: "arz ettiğim gibi ben, cumhurreisliğine adaylığımı hodbehot koymuş değilim. halkın arzusu ve milletvekillerinin talepleri üzerine koydum. fakat, buna söz verdim. hatta yalnız söz değil, yazılı bir beyana imza ettim. ben verdiğim sözden dönen ve imzasını yalayan namertlerden değilim. adaylığımı geri almama imkan yoktur. fakat benim yüzümden, memleketin söylediğiniz akıbetlere sürüklenmesine de gönlüm razı olmaz. bu vaziyette bana düşen bir iş kalmıştır, o da yarın alessabah senatörlükten istifa ederek evime dönmektir." başgil’in geri adım atmasının sebebi, ülkenin tekrardan askeri bir darbe ve hilelerle kaosa sürüklenmesini önlemek amaçladır. hatta başgil’in istifa etmemesini, kendi rızası ile ayrıldığı izlenimi vermesini tehditkar bir tarzda istemişlerse de, başgil istifa etmek benim en doğal hakkımdır diye bu tehditkar talebi reddetmiştir.

çok güzel ve yerinde bir hatırlatma ve bilgilendirme . teşekkür ederim
iyiki bu konuyu buraya taşıdınız bakalım kaç duyarlı (mücahit )okuyacak çok da mertak ediyorum yoksa geyik dahamı hoşuna gidiyor katılımcıların...

Ben üyelerimizin her şeyi yerinde yaptığına inanıyorum.Bu konuyu da dikkate alacaklarını umuyorum. ;)

din nedir din hürriyeti ve laiklik ne demektir ? adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim,

hadime kardeşim çok faydalı bir konu olmuş.Bu tür yazar ve eser tanıtımlarının devamını merakla bekliyeceğim.Gerçekten ihtiyaçtı...çok teşekkürler..

emeğinize yüreğinize sağlık
çok güzel olmuş

Hepinize ben de teşekkür ederim.Tarih kitapları malum herkesin kendine göre yorumladığı kitaplar halinde.Bildiğim kadarıyla yazarları eklemeye çalışırım.Siz de katkıda bulunursanız sevinirim. ;)

çok teş. ederiz kardeşim.tanıtıma ihtiyaç çok..faydalı paylaşımların devamını bkliyoruz inş.


Tavsiye Kitaplar

MollaCami.Com