Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Nefs-i emmarenin sıfatları!


“Ben nefsimi temize çıkarmam, çünkü Rabbimin merhamet ettiği hariç, nefis aşırı derecede kötülüğü emreder. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” dedi.Yusuf-53

Nefs-i emmarenin sıfatları
1. ŞİRK: Allahu tealaya ortak koşanlar ve haktan gayri ilah tanıyanlar.
2. KÜFÜR: İslam olmayanlar, İslam dinini tanımayan ve kabul etmeyenler.
3. CEHALET: Allahu tealayı bilmeyenler.
4. GAFLET: Allah, peygamber, kitap, melek, ölüm, kabir,ahret,öldükten sonra dirilmek,mahşer,mizan,hesap düşünmeyenler ,cennet ve cehennemi akıllarına bile getirmeyenler,azaptan ve ıkaptan korkmayanlar ve bu dünyada buyun yaptıklarının yanlarına kar kalacağını zannedenler.
5. GÜNAH-I KEBAİR: Büyük günahları tereddüt etmeden işleyen ve ısrarla işlemekte devam edenler, adam öldürenler, içki içenler zina ve livata edenler, zulmile yetimlerin ve halkın mallarını yiyenler ve halkın mallarını yiyenler, yalancı şahitlik edenler, dedi-kodu yapanlar.
6. KİBİR: Kendilerini bütün insanlardan ustun ve yüksek görenler, söylenen söz hak dahi olsa hakkı kabul etmeyenler.
7. HIRS: Doymayan göz, kanmayan ağız sahibi olanlar.
8. BUHUL: Tamahkâr olanlar, yemeyen ve yedirmeyenler, kimseye iyilik etmeyenler.
9. ŞEHVETPEREST: Nefislerinin behimi arzularını yerine getirebilmek için her turlu denaeti işleyenler, elin ırz ve namusuna göz dikenler.
10. GAZAP: Olur olmaz her şeye öfkelenenler
11. HASED: Herkesin elinde olan nimetin mahvolmasını isteyenler, bu çirkin huyları ile kendi kendilerini yakan ve yıkanlar.
12. HIKID: Kin besleyenler, öç almak için fırsat gözleyenler.

Nefs-i emmare sahipleri sıfat bakımından kâfir ile müsavidirler. Bu saydıklarımızın hepsini veya bazılarının helal itikad ederlerse İslam dininden çıkarlar. Ancak işlediği kötülüklerin gerçekten kötülük olduğunu kabul ederlerse Müslüman fakat fasıktırlar. Zira ehl-i sünnet vel-cemaat mezhebinde olduğumuzdan, günah işleyenler kâfir olmazlar amma asi ve fasık olurlar. Bu gibilerin akıbetlerinden korkulur. Şu kadar ki, günahı helal itikad ederlerse dinden çıkarlar.

Nefs-i emare ehli ile kâfirler fark bakımından yalnız tevhide ayrılırlar. Yoksa. Sıfatları birdir.

[RIGHT]Ziynet-ül kulub[/RIGHT]


Tasavvûf

MollaCami.Com