Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Nefs ve ıslahı



Nefs insanın içinde şiddetli bir istek kaynağıdır ki, insan bununla işine gelen, hoşuna giden her şeyi kendine mal etmek, nerede ve kimin elinde olursa olsun çekip almak, işine gelmeyen her şeyi yok etmek ister.

Bu istek hayvanlarda da bulunduğu için insanla, hayvan arasında müşterek sıfatlardandır. İçimizde mütemadiyen fışkırıp duran bu istek kaynağının arzuları mutlak surette verdikçe o sırnaşık insanlar gibi daha ziyade arsızlanır, verdikçe azar, onu imlaya (mühlet tanıma,süreyi uzatma) getirmek güç olur.

Sahibini de yener, onun için nefsi Allah’ın razı olacağı hudutlar içinde tutarak taşkınlıktan, fasit (bozuk,kötü) heveslerden alıkoymak lazımdır, Bu da nefsi, aklın hükmü ve idaresi altına almakla olur.

İnsan doğduğu günden itibaren işine geleni çekmek, gelmeyeni atmak için çalışmaktadır. Bu hal insanların mayasında vardır. Eğer bu olmasaydı âlemin nizamı bozulurdu. Şayet bu kuvvet aklın baskısı altına alınmayıp serbest bırakılırsa yine âlemde herc’ü merç (allak bullak olmak,darmadağınıklık) hâsıl olur.

Akıl, nefsin isteklerini gözden geçirir. Allah’ın rızasına uygun olanlarını kabul, olmayanlarını reddeder. Aklın eli, nefsin dizginini tutarsa. kötü yollara bırakmaz, hakka batıl, batıla hak dedirtmez nefsini aklının baskısı altına alabilenler hakikaten büyük insanlardır. Mesut olanlar da bunlardır. Çünkü onlardan mahlûkat mutazarrır (zarar,ziyan görmez) olmaz, memnun olur.

Halkın memnun olduğundan Hak da razı olur.


[RIGHT]Fatih Dersiamlarından,Müftü A.Osman Tatlısu[/RIGHT]


Tasavvûf

MollaCami.Com