Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fâtih Sultan Mehmed'in İcadları

Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u almak isterken işinin pek zor olduğunu biliyordu. Üstelik şehrin surları da çok sağlam, pek muhkemdi.

Çaliışmaları esnasında sultanın icad kudreti ve kabiliyeti kendini göstermiş, bizzat kendi hesap ve tertibi üzere döktürdüğü şâhî toplar, o devirde dünyada eşi bulunmayan yegane savaş aletleri olmuştur. Onun bu kabiliyeti her zaman imdada yetişmiştir. Şöyle ki; sultanın hususi tertibiyle yapılan lağım ve siperler, askerlerini düşman ateşinden daima muhafaza etmiş; çok fazla ısınan ve soğuması iki saat alan büyük toplar da 'zeytinyağı ile yağlanmaya' başlanmış (ki bu da onun icadıdır) ve daha tesirli bir şekilde kullanılabilmiştir.

Sultan, muhasaraya hususi olarak imal ettirdiği mancnıklar ve yürür kuleler de getirilmiştir. Yine Fatih Sultan Mehmed Han, düz atış yapan toplardan çıkan gülleler, Galata istihkamlarına zarar verdiği için gülleyi kavisli atan toplar döktürerek, topçuluğun en mühim esaslarından olan havan topunun da mucididir.


((mollacami.net//selmân-i pâk))

Ellerine saglik, kardes. Muslimanlarin icatlari cook, malisef degerini bilmedik. Icat edenler de ne yazik ki, unutulurlar..

Elinize sağlık kıymetini bilmek lazım

paylaşım için teşekkürler..


Tarihi Icatlar

MollaCami.Com