Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sultan Abdülhamîd Han Devri Osmanlı Mektepleri / Osman Doğan



Sultan Abdülhamîd Han Devri Osmanlı Mektepleri

Osman Doğan
Çamlıca Basım Yayın


Bu albüm, 34. Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın maârifin muasır bir seviyeye çıkarılması için memleket sathında açtırdığı mektepleri mevzu edinen ve o devirden günümüze kalan görmelik malzemeden seçilerek oluşturulan bir fotoğraf albümüdür.
Çamlıca Basım Yayın olarak sizlere Osmanlı mektepleriyle alakalı bir albüm sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.

Bu devirde kendi imkanlarıyla ayakta durmakta zorlanan medreselerde bazı yeniliklere gidilerek mevcut olanlar muhafaza edilmeye çalışılırken esas olarak modern manada eğitim veren mekteplerin açılmasına ağırlık verildiğini görürüz. Mekteb-i Harbiye ve Mekteb-i Bahriye denilen Kara ve Deniz Harp Okulları ile bilumum ortaokul ve lise seviyesindeki askerî mektepler, her bakımından büyük gelişmelere tabi tutulmuş ve memleket sathında birçok yerde sayıları artırılmıştır. Albümümüzde pek çok askerî mektebin fotoğrafı bulunmaktadır.

Sultan İkinci Abdülhamîd Han Devri Osmanlı Mektepleri (Fotoğraf ve Planlar)

Devlet kademelerine mütehassıs memur yetiştirmek maksadıyla yüksek okullar hep Abdülhamid Han devrinde açılmıştır. Mekteb-i Mülkiye, Mekteb-i Hukûk, Sanayi-i Nefîse Mektebi, Dârulmuallimîn ve Dârulmuallimât, Mâliye Mektebi, Ticâret Mektebi, Ziraat Mektebi ile deniz ticâreti, orman ve maâdin, lisan mektepleri bunlardandır. Ayrıca tıp sahasında da büyük gelişmeler olmuştur. Askerî ve sivil olarak lise ve yüksek okul seviyesinde çok sayıda tıp mektepleri açılmıştır.

Bu devirde açılışlarına ağırlık verildiğini gördüğümüz ilkokul, ortaokul ve lise derecesindeki mekteplerin yani o zamanın tabiriyle ibtidâi, rüşdiye ve idâdîlerin ise albümümüzde en geniş yer kaplayan mektepler olduğunu söyleyelim. Bu devirde yüzden fazla idâdî, pek çok sancak ve kaza merkezinde rüşdiye ve köylere varıncaya kadar da ibtidâîler açıldı. Medrese ve mektep görmemiş kimse kalmaması için bütün imkanlar sarfedildi.

Yine Abdülhamid Han zamanında pek çok yerde açılan sanayi mektepleri bulunmaktadır. Kimsesiz çocukları okutmak ve meslek ve sanat sahibi yapmak maksadıyla açılan bu okullarda terzilik, kunduracılık, marangozluk, dokumacılık gibi pek çok bölüm bulunmaktaydı. Bir de devlet tarafından alınan izinle açılan husûsî mektepler (özel okullar) bulunmaktadır. Bütün bu mekteplerle ilgili de albümümüzde çok sayıda fotoğraf vardır.

Bu albüm çalışması, "Osmanlı ne yapmış ki" diyenlere sadece mektep bazında verilecek en güzel bir cevaptır. Bu albüm bir devletin sadece bir padişahı zamanında maârif sahasında yaptığı faaliyetlerden bir nebzedir. Bu albüm, Selanik'ten Trablusgarb'a, Yemen'den Yanya'ya, Hanya'dan Bursa'ya, Vidin'den Bağdat'a kadar eğitime verilen kıymetin yansımasıdır. Bu albüm 33 yıllık bir devrin maarif bilançosudur. Hasılı bu albüm, Padişah İkinci Abdülhamid Han'ın "gerici" değil "yenilikçi" ve parlak bir sultan olduğunu gösteren bir fotoğraf albümüdür.

cok guzel kitaplar paylasiyosun fakat istahimi kaciirdin bu kadar cok kitap paylasarak takip edemiyorum artik

cok guzel kitaplar paylasiyosun fakat istahimi kaciirdin bu kadar cok kitap paylasarak takip edemiyorum artik


Benimse bu kitapları gördükçe iştahım açılıyor okumak için :D

bu aralar kitap okuyamiyorum tatildeyim... ama sunu deyim ... ehli sunnet le ilgili bi kitap vardi mudafalar seklinde onu okumayi istiyorum sadece... avrupadan bulabilirmiyim bilmiyorum cunku bi seyi savunuyorum dogru odugunu hissediyorum fakat ... mudafalarini bilmiyorum ....ben bi ara kitap okumaya yonelirim ve birakirim o acidan dedigim gibi herkes ben gibi olmayabilir... benim ancak kitap kokusu istahimi acar goruntusu deil

İnşallah bulursun :D
Ben kendimi bildim bileli kitap okurum ve okuduğum kitap sayısını bilmiyorum.
Artık evde dolaplara sığmaz oldu kitaplarım.
Bu da bir hastalık işte :D

cennet mekan Abdulhamid han hazretleri,gönül sultanlarındaN.Mevlamız şefaatine nail eylesin...TEŞEKKÜRLER KARDEŞİM.çamlıca yayın evi bu anlamda çok güzel eserler üretiyor.

cennet mekan Abdulhamid han hazretleri,gönül sultanlarındaN.Mevlamız şefaatine nail eylesin...TEŞEKKÜRLER KARDEŞİM.çamlıca yayın evi bu anlamda çok güzel eserler üretiyor.


Amin...
Rica ederim.

Güzel bir kitap okuyacağım inşallah. Dedelerimizden miras kalan şeyleri tanımak için çok kitap okumamız gerekiyor...


Tarih Kitapları

MollaCami.Com