Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Atlarla Rehabilitasyon



İzmir Otizm Spor Merkezi ve İzmir Atlı Spor Kulübü, otistik çocukların spor yaparken rehabilite olmaları amacıyla çalışma yürütüyor. İzmir Otizm Spor Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Büyükbingöl, amaçlarının otistik çocuklara özgüven kazandırmak olduğunu söyledi.

Otizmli çocukların iletişim problemi yaşadığını, göz teması kurmaktan kaçındığını ve komut kabul etmediğini anlatan Büyükbingöl, spor faaliyetleriyle çocukların algı süreçlerini artırdıklarını, dikkat süreç lerinin oluşmasına katkı sağladıklarını belirtti.

Sporun çocuklar için fiziksel desteğinin yanı sıra, rehabilitasyon desteği de sağladığını belirten Büyükbingöl, şöyle dedi:
"Bu yolla çocukların iletişim yetileri artıyor. Çocukların atlarla çabuk iletişim kuruyor. Biz bu çocukları sosyal hayata alıştırmaya çalışıyoruz. Anne ve babaları elbette sürekli onların yanında olamaz. Bu nedenle tek başlarına, kendi ayakları üzerinde durmaları için çabalıyoruz. Bu kapsamda ata binmelerinin doğru olacağını düşünerek, İzmir Atlı Spor Kulübü ile protokol imzaladık. Çocukları ata bindiriyoruz, iletişimleri artıyor, hırçınlıkları azalıyor, denge oluşturuyorlar, kendi vücutlarını tanıyorlar. Ayrıca özgüvenleri gelişiyor. Aileler de bu durumdan çok memnun. Çocuğunun ata bindiğini görüp hüngür hüngür ağlayan anne gördüm. Çocuklarının başardığını görmek onlar için büyük mutluluk."

İzmir Atlı Spor Kulübü Müdürü Adnan Tokdemir de, merkezdeki çocukların 3 hafta önce başlayan program kapsamında belli günlerde kulübe gelerek ata bindiğini belirtti. Otistik çocuklarda güven duygusunun önemli olduğunu vurgulayan Tokdemir, bu nedenle kulüpte bu tür çocukların eğitimiyle ilgili deneyimli kişilerin, önce merkeze giderek çocuklarla arkadaşlık kurduğunu söyledi.

Bu programın aileler istediği sürece devam edeceğini ifade ederen Tokdemir, "At, hem iyi bir spor vasıtasıdır, hem de iyi bir rehabilitasyon aracıdır. Çocukların atlarla çabuk iletişim kurduğunu görüyoruz. Ayrıca sizden gelecek komutlara da daha açıklar. Atın üzerinde duramayan çocuklar, bir kaç ayda tek başına denge kurabilecek hale gelir" diye konuştu.

Kulüpte ata binmeye başlayan Berke'nin annesi Huriye Görsen, oğlunun 2 haftadır kursa geldiğini, bu sürede bile değişmeler gözlemlediğini kaydetti. Oğlunun kendine güveninin arttığını belirten Görsen, "Ata bindikten sonra daha sakinleşti. Evde de sakin. Bağırmaları azaldı. İlk defa bir şeyden keyif aldığını görüyorum" dedi.



Sporun çocuklar için fiziksel desteğinin yanı sıra, rehabilitasyon desteği de sağladığını belirten Büyükbingöl, şöyle dedi:
"Bu yolla çocukların iletişim yetileri artıyor. Çocukların atlarla çabuk iletişim kuruyor. Biz bu çocukları sosyal hayata alıştırmaya çalışıyoruz. Anne ve babaları elbette sürekli onların yanında olamaz.

Bu nedenle tek başlarına, kendi ayakları üzerinde durmaları için çabalıyoruz. Bu kapsamda ata binmelerinin doğru olacağını düşünerek, İzmir Atlı Spor Kulübü ile protokol imzaladık. Çocukları ata bindiriyoruz, iletişimleri artıyor, hırçınlıkları azalıyor, denge oluşturuyorlar, kendi vücutlarını tanıyorlar. Ayrıca özgüvenleri gelişiyor. Aileler de bu durumdan çok memnun. Çocuğunun ata bindiğini görüp hüngür hüngür ağlayan anne gördüm. Çocuklarının başardığını görmek onlar için büyük mutluluk."





Ata binmek sadece otizmli çocukların değil bizlerinde ihtiyaç duyduğu bir terapidir aslında,

bizimde böyle bir atımız vardı, at, araba sürmekten daha keyifli diyebilirim..

Ata binmek, dört nala koşturmak sadece bu keyfi yaşayanlar bilir....

Beni ata bindiğim yıllarıma götürdün kardeşim, Teşekkür ederim...


Spor

MollaCami.Com