Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ben nerde hata yapiyorum?

Est. bence bu başlıkta kırılma olmamalı; çünkü bir oyun... :) Benim hatamı nasıl bulamadınız, anlamadım. Dışarıdan forumun eleştirilmesini isteseler, en fazla eleştirilmesi gerekenlerden biri olmalıyım... :D Üslubumdan başlanabilir mesela... ;) Bu yazdıklarımda hata bulamamak büyük bir hatadır.

Ben tekrar nerede hata yapıyorum?

Üslup haa :) Bence sizin hatanız ' Üslubunuzda hata olduğunu' düşünmenizdir.Okumuş olduğum yorumlarınızda eleştirilebilecek kadar fazla bir üslup bozukluğu yok bence :)
Peki ben nerde hata yapıyorum?

!!Üslub haa!'' nın sonuna ünlem koymamışsınız bu bir hata olabilir. Fakat daha ziyade ben konuyu değiştirip, açmak için uğraş verirken üsluba takılmanız olabilir. :)

Acaba ben nerede hata yapıyorum?

Noktalama işaretleri ile alakalı olan hatalarımızın bu konunun dışında olduğunu belirttiğinizi hatırlıyorum değerli SAGU_1453, sizin ufacık bir ünlem işaretine takılmanız bir HATA olmalı.

Hatta belirtilen ifadenin souna konulması gereken "ünlem" değil "ünlem işareti" olmalı. Ünlem, o andaki hareketin, ifadenin adıdır. Her ne kadar hata olsa da bu konudaki hatalar çerçevesine alınması doğru değil. :)

Ayrıca noktalama işareti ile üslup arasında pek bir ilgi yok. Mesela benim üslubum genelde birazcık (!) sert... :-[ Bu hatamı belirtmemek de bir hata olsa gerek. Ayrıca bu konudaki ilk mesajımda "zambak" kardeşimizi konu haricinde hatalar kattığı için eleştirmiş ve bunun bir hata olduğunu belirtmiştim. Bir önceki mesajımda benim kendimle ilgili genelleme yapmam bir hata olduğu halde bunu yazmamak da bir hata...

Sevgili SAGU_1453 üstteki mesajında yazmış olduğu ikinci cümlede önemli bir anlatım bozukluğu yapmış. Anlatım bozukluğu tarzı meseleleri bu konu çerçevesindeki hatalar içerisinde görmesek de cümle nesne yönünden eksik olunca anlaşılması zor olabiliyor. Bunun da bir hata olduğunu söylemek mümkün.

Ben nerede hata yapıyorum?

Bence sizin hatanız Maşallah bu başlıkta yazan kendiniz de dahil olmak üzere birkaç kişiden kimin ne hatası varsa hepsini sıralamışsınız; bırakın herkes kendi hatasını kendisi bulsun diyeceğim ama oyunun maksadı zaten hata aramak değil miydi? ::) Bir söylediğim diğerini tutmadı bir de üstüne kendi hatamı kendim buldum. Hatalarımı sıralamaya başlamışken bir diğerini daha açıklayayım bari. Başlığa baktığımda ilgimi çekmişti ama konunun smart oyunlar bölümünde olduğunu görünce biraz isteksiz açmıştım; Reis kardeş kusuruma bakmasın ama konuyu baştan sona okuyunca çok hoşuma gitti. (Noktalama işaretlerine ve imla kurallarına dikkat ederek yazmaya çalıştım; alttaki kardeşimiz cümle yapısına takılmasın diye. ;) İnşallah başarılı olmuşumdur.)

Ben nerede hata yapıyorum?

??? Baştan beri okudum, buraya kadar hemen hemen herkes sadece yazılarda ki hataları ele alıyor sanki.(bu arada kendi kendime cevaz verdim yazarken daha rahat hata yaparım ümidi ile :) )

Şimdi yazıdan bahsedince aklıma şu geldi.EVDE OKUL OKULDA KALİTE isimli kitapta okumuştum.Bana da mantıklı gelmişti.Hatırladığım kadarı ile yazı yazarken anlayabileceğimiz şekilde kısaltmalar yapabileceğimizden bahsediyordu.Kısaltma derken örnek vereyim:bilgisayar yazmıyorum da bilgsyr yazıyorum.. gibi.Ama bunu net ortamında uyguladığımda eksik yazmamam gerektiği uyarıları ile karşılaştığım zamanlar oldu.Tamam kendi meözel notlarımda ki kısaltmalar zaten söz konusu değil.Ama herkesin göreceği ortamda bu kısaltmayı yapıyorsamda,zaten bilinen bir kelime diye yapıyorum.....Peki ben nerde yanlış yapıyorum?? :-\

Sen konu ile alakalı yorum yaparak hata yapmış oldun. Oysa ki "Gözyaşı" ile alakalı olmalıydı cevabın :) (Henüz yeni olduğun için ve bu başlık haricinde bir hata göremediğim için böyle bir yorum yaptım. Kaldı ki kendin de kabul etmişsin :P )

Bu oyun tutar mı? Evet, tutar. En azından ben çok sevdim...
Artı bu başlık altında herkesler imlaya pek dikkatli ;D Umarım forum genelinde de dikkat ederiz :D

Ben nerede hata yaptım bakalım?

Oyun belli bir noktadan sonra zorlaşacak gibi görünüyor. Mesela kardelen54 kardeşimiz biraz kısa yazmış ve "bu hatadır" diyebilecek bir görüşünü bulmakta zorlanıyorum. Bu nedenle yorumunu kısa tutmasını bir HATA kabul ediyorum. Yazım yanlışına ya da anlatım bozukluğuna değinmek bu konu haricinde, desek de bazılarını görmezden gelemiyoruz. "herkes" kelimesi zaten çoğuldur. Dolayısıyla çoğul ekinin getirilmiş olması da bir HATA olmalı.

Bir önceki mesajda "ziyah zenci" kardeşimizin değindiği "kısaltmalar" meselesinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle "bilgisayar" yerine "bilgisyr" yazmanın bu kısaltmalar arasında olamayacağını belirtmek isterim. Her ne kadar kitapta bu şekilde bahsedilmiş olsa da kısaltmaların da belli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiği düşüncesindeyim.

Bu uygulamayı genelde not alırken yaparız ya da yapmalıyız. Konuşulanları hızlıca kaydedebilmenin en etkili yöntemi olsa gerek "kodlama" yapmak. Mesela "bilgisayar" yerine "personel computer" kelimesinin kısaltılmışı "pc" harflerini kullanıyoruz zaman zaman. Türkçe'ye aykırı olabileceğinden "bilg." yazmak da usulüne göre bir kısaltma olacaktır. Ya da bazı kimyacıların "sabit" yerine "sbt" yazmaları, "reaksiyon" yerine "rx" yazmaları da bu tür kodlamalar arasındadır. Ancak belirttiğim gibi bu kodlamaları yalnızca not alırken yapmaya çalışmalıyız, normal yazı dilinde değil.

Şayet normal yazı dilinde de kullanmaya başlarsak bunun önünü alamayız, tıpkı günümüzde olduğu gibi. "sağol" yerine "saol" yazarak, ya da "iyi" yerine "ii" yazarak aradaki "ğ" ve "y"nin kalbini kırmak hoş bir şey değil. Yazdığımız gibi konuşmaya çalışmamız gerekirken bazı şimdiki zaman eklerimizin sonundaki "r"leri de unutarak konuştuğumuz gibi yazmaya başladık. "geliyor" yazıp "geliyo" diyebiliyoruz, bu oldukça normaldir; fakat "geliyor" deyip "geliyo" yazmaya çalışmak, alışık olmadığımız halde birilerine özenerek kendimizi buna zorlamak pek normal değil. :)

Ben nerede hata yapıyorum?

Oyuna katılanları kısa yazmakla itham ederken kendiniz de gereğinden uzun yazmışsınız bence. Belki bazılarımız için bu kadar uzun yazmak sıkıcı ve yorucu olabilir. Daha kısa ve daha vurucu yazarsanız okumak sıkıcı olmaz diyorum.

Pei ben nerde hata yapıyorum?

;) Şurda hata yapıyorsun.Uzun yazmanın sıkıcı ve yorucu olabileceğini savunmakta.Çünkü bu oyun bi üstteki üyenin hatasını yazmaktan ibaret..Bazı hatalar kısa izah isterken bazıları uzun bir izah isteyebiliyor.Mesela benim yukarıda yaptığım hataların izahı gibi.. :) Kısa cümle ile hatamı bu kadat net anlamayabilirdim :-\ (kıtlığım tuttu)
Birde hata yokken illede hata bulacam diye düşünmek yersiz olur.(bu kısmı sadece senin için söylemiyorum) ;)

Ben nerde hata yapıyorum?

Uzun yazmayı savunmadım, sadece her bünye uzun yazı okumak istemeyebilir.
''Birde hata yokken ille de hata bulacam diye düşünmek yersiz olur.'' demişsin. Zaten bu oyunun amacı hata bulmak değilmi? İsterse sıfır hata olsun bir şekilde hata bulmalıyız yoksa oyun biter. Ayrıca oyunu kurandan allah razı olsun muhterem. Gerçekten insana cevap yazana kadar beyin fırtınası yaptırıyor. Pür dikkat olmasını sağlıyor.

Ben nerde hata yapıyorum?

oyun biter diyerek hata yapiyorsun:) bu bir beyin cimnastigi.. kisirdöngüye döndürülmedigi sürece cokta zevkli olarak devam edecek bir oyun.

Uzun ya da kisa yazinin ne kadar oldugu degil bir sonraki yazacak arkadasa yazma firsati verebilmek önemli. ayrica kirilip üzülmemekte gerek. sonucta bu bir smartoyun :) Baska yerlerde söyleyemedigimiz sen burda hata yapiyorsun sözlerini burda söyleyip desarz da olabiliriz;)

ben nerde hata yapiyorum

yaa yaşlılığıma verinde ben burayı bir türlü anlıyamadım:))))
her yazanın okuyorum bir şey anlamıyorum herkez bir şeyler karalıyor sonrada ben nerde hata yaptım diyor

şimdi bende böyle yazmaklamı hata yaptım sizce :))))

hayır sayın hakyolcusu hata yapmadınız bence,

yani yazmakla hata yapmadınız,ama düşünce hatası var galiba!

yaşlılık ne demek kendini hak yolunda gören için...

biraz felsefe kokacak bu oyun galiba bir süre sonra,

ama felsefe ve islam ne kadar bağdaşır ve bize ne kazandırır onu bilmem!

aslında ben bir hata yapmadım,ama oyunun kuralı gereği soracağım ,

Hata yapmaktan korkan bir insan hiç bir şey yapamaz. (LİNCOLN)

ben nerde hata yaptım?

Sayın hakyolcusu sorusunu sorarken zaten "hata" yaptığını kabullenmiş idi; sorusunu bu şekilde sormasını bir hata olarak değerlendiriyorum. "Ben bu şekilde yazmakla hata mı yaptım?" gibi bir soru sorup hatasını hemen kabullenmemeli idi. Hatasını kabul edip sebebini sormuş çünkü. "Ben bu şekilde yazmakla mı hata yaptım, (yoksa bir başka şeyle mi?)" cümlesiyle...

cepni kardeşimizi bu oyunda görmek güzel. :) Fakat daha uzun yazıp konu üzerinde biraz fikir yürütmesini isterdim, ki katılmayacağım bir düşüncesi olsun. ;) Felsefe meselesine değinmiş; ama burada noktalamak daha hoş olsa gerek. Kapsamlı, uçsuz bucaksız, boş yere kafa kurcalayan bir mesele.

Aslında insan zaman zaman hata yapabileceğinden korkmalı, yoksa bir süre sonra "ben kesinlikle hata yapmam" düşüncesine bürünebilir. "Hata yapmamalıyım!" düşüncesi ile hareket etmeli. Ancak hata yapacağından korkması kendisine zarar verip karar vermesine ve başarısına engel oluyorsa bu durumda "hata yapmam" düşüncesiyle hareket etmesi onun yararına olabilir. Ayrıca ona güven verir.

Uzun yazıları okumak hakikaten sıkıcı olabiliyor; ama kısa olunca da üzerinde düşünülecek ve eleştirilecek bir yönü olmuyor. Böyle düşünerek nerede hata yapıyorum?


Smart Oyun

MollaCami.Com