Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


# Öteki Kim?

Günümüzde biçok gazeteci, yazar ve düşünür ötekileştirme kavramıyla ilgili makaleler yazıp tartışmalar yapıyor. Genel olarak hepsi bu ötekileştirmeye karşı olduklarını, dil, din, ırk, renk, mezhep, cinsiyet ayrımı yapılmadan herkesin aynı benlikte toplanması gerektiğini savunuyorlar. Bütün insanlar bir miş...

Bu konudaki gördüğüm biçok yanlışı düzeltmek ve kendi görüşümü anlatmak için bir makale yazmaya karar verdim. Nedir bu öteki? Ötekileştirmek doğru mu? Eğer ötekileştirme yapacaksak kimi neye göre öteki ilan edeceğiz? Bu ve benzeri sorulara cevaplar arayalım isterseniz.

Öncelikle şunu söylemek zorundayım; "din, dil, ırk" diye söylenen üçlemeye kesinlikle karşıyım. Bir müslüman bu üç kavramı eşit göremez. Nedenini açıklıyım, din ayrı bir şeydir, dil ve ırk ayrı bir şeydir. Müslüman olan herkesin inanması gereken zaruri şeylerden biri de şudur ki, her birey doğarken müslüman doğar. Ama her birey aynı ırktan ya da aynı dili konuşan toplumda doğmaz. Gerçek din sadece İslam'dır diğer dinler (aslında tek din İslam'dır, diğerleri batıl dinlerdir) geçerli olmayan bozulmuş hükümsüz inançlardır. İnsanlık varolduğundan beri din hep vardır, hep insanlar İslam fıtratı üzere yaratılmışlardır. Ama bu genellemeyi dil ve ırk için yapamayız, herkes farklı milletlerden yaratılır bu Allah'ın iradesinin tecellisidir. İnsanlar zaten bu dünyaya dini yaşamak için göderilmiştir, bizim yaratılış amacımız başlı başına din'dir. Öldükten sonra ırkınız ne, diliniz ne diye sorulmayacak, dininiz ne diye sorulacak. Sonra her gün 40 defa okuduğumuz Fatiha suresinde "maliki yevmid'din" diyerek ahirette Allah'ın sahib olduğu bir din günü'nden bahsediyoruz. İnsanlığın yaratılış amacı dindir, ahirette herkesin toplanacağı gün din günü'dür, peygamberler farklı milletlere farklı ırklara ve farklı dillerde fakat aynı dini tebliğ etmek üzere gönderilmiştir, insanlara renklerinden veya ırklarından değil dinlerinden sorgu-sual yapılacaktır. Din kavramı dil ve ırkla mukayese edilemeyecek kadar farklıdır. Dil doğduğumuz millete bağlıdır, ırk da babaya nisbet edilir ancak din bir inançtır, tamamen bireylerin kendileriyle alakalıdır. Aklı başında bir müslüman zaten inanç ile dilin veya rengin farkını idrak eder. Anlaşılan o ki, "dil, din, ırk ayrımı"ndan bahsederken üçünü de aynı cihette değerlendiren onlarca gazeteci, yazar vs. bu şuura sahip değil...

Yani, dil ve ırk ayrımı yapmamak lazım her milleti ve her dili konuşan insanı aynı görmek eşitliğin bir zaruretidir. Ama her dine inanan insanı aynı görürsek, bunu bir ayraç olarak kabul etmezsek Allah korusun imanımızı tehlikeye sokarız. Din bambaşka bişeydir, hak din vardır batıl din vardır. Peki hak ırk var mıdır? Şu ırk şu ırktan üstündür diyebilir miyiz? Tabiki diyemeyiz, çünkü üstünlük takva iledir. Ancak imanımızın esası şudur ki, İslam tek hak dindir ve diğer tüm dinlerden (batıl dinlerden) üstündür. Buna inanmak farzdır, zaruri bir inanç esasıdır. Afrika'da doğan bir insan da müslüman doğar, İtalya'da doğan bir insan da müslüman doğar. Yani, bir müslüman için dünyanın heryerindeki müslümanlar aynı olmalıdır, hepsini Allah için sevmelidir, hiç birini öteki olarak görmemelidir. Bir ingiliz ile türkün arasındaki tek fark doğdukları millettir ki bunu da kendileri belirlemez. Ama din insanları ayıran bir kavramdır, doğru din vardır - yanlış din vardır, hak din vardır - batıl din vardır, din insanların inanması gereken zorunlu bir inançtır. Kimse türk olmak zorunda değildir, kimse arap olmak zorunda değildir, kimse türkçe konuşmak zorunda değildir, arapça konuşmak zorunda değildir, ingilizce konuşmak zorunda da değildir. Ancak herkes Müslüman olmak zorundadır, herkes müslüman olarak doğar ve bu dinini muhafaza ederek müslüman olarak ölmek zorundadır. Aksi takdirde azaba hak kazanacaktır. Müslüman olmayanlar din günü geldiğinde dinsiz olarak Allah'ın huzuruna çıkacaklardır ve bu sebepten ebedi cehenneme atılacaklarıdr. Bu bütün müslümanların inanması gereken bir farzdır. Müslüman olmayanlara "neden müslüman olmadın?" diye sorulacaktır ancak türk olmayanlara "neden türk olmadın?" diye sorulmayacaktır. Zira bu yersiz bir soru olacaktır, kimse ırkını kendi seçmez. Ayrıca ırk veya dil amaç değildir, araçtır. Amaç, müslüman olarak yaşayıp ölmektir. Dünyaya göderildiğimiz ırkta, konuştuğumuz dil ile dinimizi yaşamakla yükümlüyüz.

Yani özetle şunu diyebiliriz, "dil ve ırk" ayrımı yapmadan herkesi eşit görmeliyiz, hiçkimse dili veya ırkı yüzünden üstün olmayacağı gibi, alçalması da söz konusu değildir. İnsanları ayıran sadece din'dir, insanları üstün yapan inançlarıdır. İki insan arasında müslüman olan üstündür, ikisi de müslümansa takva olan üstündür. Bir insan eğer İslam'ın diğer dinlerden (hıristiyanlık, yahudilik, budistlik vs.) üstün olduğuna inanmazsa kafir olur, Kuran'ı inkar etmiş olur, Allah'ı inkar etmiş olur. Dolayısıyla üstünlük, izzet ve şeref ancak İslam'dadır. Yani dil din ırk demekten sakınacağız, dil ve ırk diyeceğiz. Din ayrımı yapmayan dinsiz olur. Demek ki neymiş, dil din ırk aynı değilmiş. Irksız ya da milletsiz diye bir tabir var mı? Yok. Ama dinsiz diye bir tabir var. Çünkü bir insan ya müslümandır ya da dinsizdir başka bir alternatifi yok! Hiçbir millet diğerinden üstün değildir, İslam tüm dinlerden üstündür bütün mesele bu.

İslam dışında (Allah katında geçerli olan) bir din olmadığına göre dini tercih konusunda insanlar sorumluluk sahibidir ve İslam'a uymak mecburiyetindedir. Ali İmran suresinin 19. ayetinde Cenabı Allah bize tek hak dinin İslam olduğunu söylüyor, buna inanmayan kafirdir. Çünkü bir ayeti inkar eden tüm Kuran'ı inkar etmiş gibidir. Bir ayeti yalanlayan, Allah'ı yalanlamıış olur. Allah'ı yalanlayan da her ne olursa olsun kesinlikle kafirdir. İslam dışında bir batıl dini, hak bir din olarak kabul eden (o dine mensup olmasa bile) kendi dinini inkar ettiği için dinsiz hükmünde olur. Hıristiyanlık diye bir din Allah katında muteber değildir, Hz. İsa aleyhisselam da hıristiyan değildir müslümandır. Hz. İsa aleyhisselam müslüman olduğuna göre, O'nun tebliğ ettiği dine mensup olanlar da müslümandır. Bugünkü hıristiyanların hiçbiri müslüman olmadığına göre hiçbiri Hz. İsa'nın tebliğ ettiği dine mensup değil demektir. Tüm peygamberler İslam dinini tebliğ etmiştir. Dolayısıyla din, peygamberlere inanıp inanmamak konusunda insanları ayıran bir kavramdır. Din inanmaya bağlıdır, ancak ırk doğuştan gelen ve değişmeyen bir kavramdır, inanç ise değişebilir.

Din konusunda biraz açıklama yapmamın sebebi, öteki dediğimiz şeyi nasıl belirleyeceğimizi anlatmak. Hani sormuştukya "kime göre öteki, neye göre öteki?" gibi sorular, işte bu soruların cevabını açıklamak için anlattım din konusunu. Allah'a göre öteki vardır, sana göre veya bana göre öteki yoktur. Peki Allah'a göre öteki kimdir? Din günü geldiğinde dinsiz olanlar ötekidir. Zaten adı üstünde, "Din günü" bu günde ayrımı dinden başka bir kavramla yapamayız.

Kendini zeki sanan bazı cahiller, müslüman olmayanları ötekileştirmeye karşı çıkarak iyi bir halt ettiklerini sanıyorlar. Ancak bunu yaparak direk dinden çıkıyorlar. Dini farketmez diyenin dini yoktur! Çünkü din seçmeli bir ders değil, tek doğru yoldur. Bu insanların ahiret inancı yoktur, çünkü ahirete inanan insan din gününe de inanır. Din gününe inanan insan da din farketmez diyemez. Din farkeder. Bazı gereksiz insanlar şu yazıları yazıyorlar "kime göre öteki, müslümana göre mi hıristiyana göre mi? Müslüman mı öteki hıristiyan mı? Hangi din öteki?" bu saçmalıkları yazan saçma insanlara sesleniyorum, gidin hıristiyan olun ozaman, madem size göre İslam da din hıristiyanlık da din. Siz kimden besleniyorsunuz bilemem ama İslam'dan nasibinizi alamamışsınız... Müslümana göre veya hıristiyana gör diye bir şey yok, Allah'a göre diye bir şey var anlatabildim mi? Hz. İsa aleyhisselam'ın ve Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in Rabbi olan tek ve eşi benzeri olmayan Allah'a göre öteki vardır. Bugünkü yahudiler de, hıristiyanlar da, mecusiler de, ateistler de, satanistler de hepsi ötekidir. Çünkü hepsi kafirdir.

Bazılarınız şuan "ama yahudi ve hıristiyanlar ehli kitaptır, Kuran'da öyle geçiyor, onlar kafir değil" diye düşünüyor eminim. Madem Kuran'ı çok biliyorsunuz, Kuran'da biçok kez Allah'ın yahudi ve hıristiyanlara kafir dediğini de biliyor olmanız lazım... Onların ehli kitap olması kafir olmadıklarını göstermez. Hıristiyanlar zaten müşriktir, çünkü "Hz. İsa aleyhisselam Allah'ın oğludur" diyorlar. Hıristiyanların bunu söylediğini bizzat Allah Kuran'da buyuruyor. Allah'a inanan biri, hıristiyanların bu inançta olduğuna da inanıyor demektir. Bu inançta olan hıristiyanlar da müşrik ve dolayısıyla kafir oluyor. Şimdi bir kafir ile bir müslümanın farkı yok diyen insan ne olur? Tabiki kafir olur.

Öteki kavramı, dil veya renk yahut ırk olarak ayrımcılık olamaz. Bu gibi ayrımcılık eşitlik ilkesine terstir. Hiç bir milletin üstünlüğü ya da yüceliği söz konusu değildir. Ancak din böyle değil, İslam din olarak Allah'ın kabul ettiği tek dindir. Bu sebeple dini olmayanlar (müslüman olmayanlar) ötekidir. Türk olmayanlar öteki değildir, ingiliz olmayanlar da öteki değildir. Türkçe konuşanlar, Kürtçe konuşanlar, fransızca konuşanlar da öteki değildir. Söylediklerimi iyi anlayın, insanları "öteki" diye ayırmak ancak "din" ile mümkündür. Hatta bu mümkünden ziyade bir zorunluluktur. Böyle bir dini ayrım yapılmazsa dinden çıkmak kaçınılmaz olur. Bir türkle bir ingiliz eşit olabilir, bu dini inançlarına ve takvasına bağlıdır. Ancak bir hıristiyan ile bir müslüman ASLA eşit olamaz.

Allah Teala üç çeşit insan yaratmıştır; müslüman, münafık ve kafir. Münafıklık çok farklı bir konudur, o konuya hiç girmeyeceğim onun için ayrı bir makale yazmam gerekir. Münafıklar kalbi ile kafir olan ve diliyle müslüman olanlardır, dildeki iman kalpte olmadığı sürece hükümsüzdür. Allah dile değil kalplere bakar, zira ölüm tehlikesi olduğunda diliyle Allah'ı inkar etmek caizdir. Sahabelerden Hz. Ammar radıyallahu anh'ın yaptığı gibi, can tehlikesinde diliyle inkar etmek insanı kafir yapmaz. Bu inkar, kalpteki imana mani olmadığı için kişi müslüman olmaya devam eder. Çünkü esas olan kalptir. Bu yüzden münafıklar da kafir hükmündedir, ancak kimin münafık olduğunu sadece Allah Teala hakkıyla bilir.

Üç çeşit insanı birbirinden ayıran ırk veya dil değildir, dindir. Bundan sonra "dil, din, ırk" üçlemesini kullanmamaya dikkat edelim, din ile hiçbir şeyi kıyaslayamayız. Bu makaleyi yazma amacım; "din"i ötekileştirmekten muaf tutan zihniyetlerin "dinsizliğini" ortaya çıkarmak ve müslüman kardeşlerimi uyarmaktır. Allah'a inanan Kuran'a inanır, Kuran'a inanan da İslam'ın tüm batıl dinlerden üstün olduğuna inanır.

Arif olana gerekmez tarif.

Hak din İslam'dır. Tek din İslam'dır. Aksini iddia eden Allah'ı inkar eder. Diliyle müslümanım dese de kafirdir. Bir ayete inanmayan tüm ayetlere inanmamıştır.

Dil ve ırk ayrımı yapmak yanlıştır, hiçbir millet "öteki" değildir. Din ayrımı yapmak ise MECBURİYETTİR, İslam dışındaki tün inançlar "öteki"dir.


Sizin Makaleleriniz

MollaCami.Com