Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ANKA KUŞU

Ruh, simurg, zümrüt anka olarak da bilinir efsanede ki dev kuşun yemek amacıyla iri hayvanları hatta filleri dahi kaldırıp taşıdığı söylenir. Mısırlılar ın ankası kartal büyüklüğündeydi ; kızıl ile altın renkli tüyleri ve hoş bir sesi vardı . Dünyada her dönemde yanlız bir tane anka kuşu olur ve çok uzun süre yaşardı . Eski dönemlerde yaşamış uzmanların hiçbirisi , anka kuşuna beş yüz yıldan kısa bir yaşam süresi vermezler.Sonu yaklaşmakta olan anka kuşu , güzel kokulu dallar ve otlarla kendisine bir yuva kurar , bu yuvayı tutuşturur ve kendisi de alevlerin arasında yok olurdu .
Anka , İslam mitolojisinde kuşların padişahı olarak anılır. Hazreti Musa zamanında yaratılmış,hicaza gitmiş, h.z. Süleyman ın meclisinde bulunmuştur. H.z. Zülkarneyn ile kaf dağında görüşmüş, Rüstem in babası Zal ı büyütmüş, h.z. Muhammet ( s.a.v. ) den önce bir peygamberin bedduasıyla yok olmuştur. Boynu gerdanlık biçiminde beyaz tüylerle çevrili olduğu için Arapça da gerdanlık anlamında ANKA denmiştir. Farsçada ise otuz renkli anlamında sireng, otuz kuş büyüklüğünde olduğundan da simurg olarak anılır.
Türkçeye farsçası ve arapçası birlikte geçmiş ,simurg ve anka halk dilinde "zümrüt anka "biçimini almıştır.Eski Türkler daha çok "Tuğrol"ya da "Tuğrul" demişler halk arasında "Devlet Kuşu "olarakda anmışlardır.
ANA BRİTANNİCA-C.2-S.308
[b][/b]

Simurg (Farsça: سيمرغ) veya bir diğer ismiyle Zümrüdü Anka efsanevi bir kuştur. Pers mitolojisi kaynaklı olsa da zamanla diğer Doğu mitoloji ve efsanelerinde de yer edinmiştir. Sênmurw (Pehlevi) ve Sîna-Mrû (Pâzand) diğer isimlerindendir. Ayrıca zaman zaman sadece Anka kuşu olarak da anıldığı olmuştur. Türk mitolojisinde karşılığı Tuğrul kuşu'dur


Sizin Makaleleriniz

MollaCami.Com