Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


kadın sünnetinin dinde yeri varmıdır?

bilgisi olan arkadaşlar veya sayfa sahipleri bilgi wereblr msiniz...

Kızlar da erkekler gibi sünnet edilir mi?

Bazı toplumlarda, kızlar da erkekler gibi sünnet edilirler. Daha çok gizli olarak icra edilen bu sünnet; Mısır, Arabistan ve Cava'da yaşayan Müslümanların bir kısmında halen mevcuttur. Bu toplumlarda İslâmiyet öncesi de sünnetin varlığı bilinmektedir. İslâmiyetin zuhuruyla İslâmi bir mânâ kazanmıştır. Bütün İslâm dünyası dikkate alınırsa, kızların sünnet edilmesi, azınlıkta kalan bir âdet olarak görülür. [A.J. Wensinck, Hiton, IA, VlI, s. 543]Klitoris üzerindeki küçük bir parçanın kesilmesi olan kadınların sünneti, rivayete göre Hz. İbrahim zamanından kalmıştır ve ilk sünnet olan hanım Hz. Hacer'dir. [Taberi, Milletler ve Hükümdarlar Tarihi, çev. Z. K. Uğan, Ankara 1954, I, 371]

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Sünnet (hıtan), erkeklere sünnet, kadınlar için fazilettir” buyurur. [Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 75; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 167; el-Fethu'r-Rabbânî, XVII, 1312]

Bu sünnet, Ebu Hanife ve İmam Malik'e (rahımehumallah) göre mutlak sünnet; Ahmed b. Hanbel'e (rh) göre erkeğe vacib, hanımlar için sünnettir. Şafiî (rh.) ise erkek ve kadın arasında vucûb bakımdan bir fark görmemiştir. [el-Fethu'r-Rabbanî, XVII, 1312]

Çoğunluğu hanefi olan Türklerde kadınlar sünnet edilmezler. Ebu's-Suud Efendi kendisine yöneltilen;

- “Diyâr-ı Arap'ta avratları sünnet ederler. Bu fiil sünnet midir?” sorusuna;

- “el-Cevap: Müstehaptır” şeklinde cevap vermiştir. [M.E. Düzdağ, a.g.e., s. 35] ( İktibastır =Halis Ece)

hocam benim aklım almıyor erkek sünneti erkeğin sağlığı için de yararlı ve yapılmalı ama kadın sünnetinin kadına yararı yok hatta zararı war böyle bi şey sünnet olabilir mi. hadisi şerifin sahihliği hangi derecede?

Kütübü Sitte Hadisleri - ihya.org

burada da mevcut lakin yinede bakmak lazım. Hadis-i şerifte şüphem olduğu için değil
Şurası da var ki sıcak bölgelerde farklı olabilir mi kadın bünyesi, onu irdelemek lazım
fıkıh kitaplarımıza bakalım, göz atalı inşaallah

Sıcak bölgelerde çok küçük yaşta ergen olan kız çocuklarında cinsel ihtiyaçların ötelenmesi ve dolayısıyla onların korunması amacını taşır. Özünde böyle...

Bu sadece yöresel adettir.

Böyle bir şeyin dinde yeri olamaz..!

Şayet varsa hangi hanım sahabide uygulanmış merak ettim....

Ben şuana kadar hiç bir yerde böyle bir şeye rastlamadım..

Bu sadece yöresel adettir.

Böyle bir şeyin dinde yeri olamaz..!

Şayet varsa hangi hanım sahabide uygulanmış merak ettim....

Ben şuana kadar hiç bir yerde böyle bir şeye rastlamadım..


Yukarıda Müderris kardeş hadisi şerif getirmiş ve de Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında uygulanmış bir uygulamaya dinde yeri yoktur demek bir müslümana yakışmaz. Hemen tövbe ediniz !

Kadınların sünnet olması, erkeklerin sünnet olması kadar kuvvetli bir sünnet değilse de, müstehap ve hoş bir davranıştır.

Ebû Davûd'un rivayeti şöyle: "Medine'de bir kadın (ki ismi Ümmü Atiyye'dir) kızları sünnet ediyordu. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) ona:

"Fazla derin kesme, çünkü derin kesmemen, hem kadın için ahzâ (en ziyâde haz ve lezzet vesîlesi) hem de kocası için daha hoştur." der.

Hz. Ali (ra)'den gelen bir rivayette sünnetci kadına Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in birisini yollayarak (çağırttığını) ve "Sünnet ettiğin zaman üstten hafifçe kes, fazla dipten kesme..." dediğini öğreniyoruz.

Eyvallah...

Merhaba Sayın Hocam,

Anlaşılıyor ki hanımların sünnet olması dinimizce güzel ve tavsiye edilen bir şey olarak görülüyor.
Acaba küçük yaşta sünnet olma imkanı olmamış olan yetişkin hanımların sünnet olmasında bir mahzur var mıdır?
Sünnet işlemini gerçekleştiren kişinin erkek ya da kadın olmasının bir sakıncası var mıdır?
Allah razı olsun.
Meryem,

ben böyle bir şeyi ilk kez duydum verdiğiniz bilgiler için çok tşekkürler Allah razı olsun...

Merhaba Sayın Hocam,

Anlaşılıyor ki hanımların sünnet olması dinimizce güzel ve tavsiye edilen bir şey olarak görülüyor.
Acaba küçük yaşta sünnet olma imkanı olmamış olan yetişkin hanımların sünnet olmasında bir mahzur var mıdır?
Sünnet işlemini gerçekleştiren kişinin erkek ya da kadın olmasının bir sakıncası var mıdır?
Allah razı olsun.
Meryem,


Hanefîlere göre, kadının sünnetinin, erkeğin sünneti kadar önemli "şiar" anlamında bir sünnet görülmediğini bilmemiz gerekir. Çünkü Rasûlüllah Efendimiz (s.a.s.) "Hitân (Sünnet olmak), erkekler için bir sünnet, kadınlar için ise bir fazîlettir" buyurmuş ve aralarında fark olduğuna işaret etmiştir. Mâlikîler de Hanefiler gibi düşünürler. Şâfiîlere göre ise erkek için de kadın için de vâciptir. Hanbelîlere göre de erkeğin sünneti vâcip olmakla beraber kadının sünneti vâcip değildir, fazîlettir.

Bunlardan ötürü, kadının da sünnet olmasını vacip görenler, onun sünnet edilmeden bulûğa ermiş olanının dahî sünnet edilmesi gerektiğini söylerler. Çünkü bu şiar anlamında bir sünnettir. Onu sadece bir fazîlet görenlere göre ise, bulûga eren bir kadın, kendisi ya da eşi tarafından sünnet edilebilirse edilir. Bunu, beceremezlerse, bir fazîlet için, açıkça haram olan bir şey yapılmaz. Çünkü kadının avretini, mazeret yokken kadına dahî göstermesi haramdır. Ama herhangi bir mazeretten dolayı bir doktora avretini açmak zorunda kalmışsa, Allah`u a`lem, sünnet olmasında bir mahzur olmaz. Ancak kadının sünnetinin iklimle de alâkalı olduğunu da bilmek gerekir. Uzmanlar bunun özellikle sıcak ülkelerde daha gerekli olduğunu söylüyorlar.

Selamün Aleyküm,

Yeni evlendiğim ve Suudi Arabistanlı olan eşim ve kaynanam sünnet olup olmadığımı sorduklarında çok şaşırdım. Sünnet olmadığımı söyleyince bir an evvel sünnet olmamı istediler. Dinimize gore sünnet olmamın vacip olduğunu da eklediler. Acaba bu sünneti yapan ehil kimseler var mıdır? Onlara nasıl ulaşabilirim. Yardımlarınız için Allah razı olsun.
Ceyda Eren/İstanbul

Bir kere vacip değil sadece fazilettir. Gerçekten olmak zorunda değilseniz acele etmeyin.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com