Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bir yılda çöpe atılan ekmeğin maliyeti 8.2 trilyon

Günde 284 bin ekmek çöpe gidiyor

Bilinçsiz tüketim nedeniyle Türkiye genelinde çöpe atılan ekmeğin yıllık maliyeti 8.2 trilyon. Günde 284 bin, yılda ise 103 milyon 660 bin adet ekmek bayatladığı gerekçesiyle çöpe atılıyor.

Türkiye genelinde günde 284 bin, yılda ise 103 milyon 660 bin adet ekmeğin çöpe atılıyor. Türkiye'de ekmek israfının ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarını ortaya koymak ve israfın önlenmesi için gereken önlemlerin alınmasına yardımcı olmak amacı bir araştırma yapan, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefer Gümüş, çöpe atılan ekmeğin yıllık maliyetinin 8.2 trilyon lira olduğunu söyledi.
"Bu para ile 40 okul yapılabilir" diyen Gümüş, verimli ve halen işlenmemiş tarım alanlarında buğday üretimini artırma, ekmek üretimi ve tüketimi ile ilgili alt ve yan sektörlerin desteklenmesi çabalarının yanında, tüketimin kontrolü ve israfın önlenmesi konusunda da halkın bilinçlendirilmesi ve israfın asgariye indirilmesinin ekonomiye katkı olacağını ifade etti.

BİLİNÇSİZ TÜKETİM

Türk toplumunun ekmek israfının, diğer toplumların ekmek israfından fazla olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gümüş, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde halkın yüzde 60'ı kentlerde, yüzde 40'ı köylerde yaşıyor. Bir kişi günde kentte 1.25, köylerde ise 1.5 ekmek yiyor. Ülke genelinde günde 284 bin, yılda ise 103 milyon 660 bin adet ekmek çöpe atılıyor. Talep taze ekmeğe yönelik olduğundan, 3-4 saatlik ekmekler bayat kabul ediliyor. Ülkemizde tüketim hareketleri bilinçsiz. Kuruluş, otel ve yurt gibi toplu tüketim merkezlerinin ekmeği küçük dilimler halinde naylon poşetlerde kullanmaları ve bilinçli tüketime sunmaları, israfı önler."
Ekmeğin standard üretimi yanında, çeşitli üretim şekillerine gidilerek tüketicinin damak zevkine hitap edilmesi önerisinde de bulunan Gümüş, "İhtiyaçtan fazla ekmek fırını veya fabrikası açmak yerine, mevcutlar tam kapasite ile çalıştırılmalı. Kaliteli ve sağlıklı ekmek israfa neden olmaz" diye konuştu.
Gümüş, ekmek israfını önlemekte hanımlar ve yöneticilerin büyük payı olacağını, bayatlamanın gecikmesi için soya unu, patates ve aynı amaca yönelik katkı maddelerinin kullanılmasının olumlu sonuçlar vereceğini de sözlerine ekledi.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com