Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


OSMANLI'NIN ANAVATANI

OSMANLI'NIN ANAVATANI


Osmanlı Beyliği, Söğüt ve çevresinde kurulmuş bir beylikti. Ancak tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birisi olarak tarih sahnesine çıkması, kurulduğu topraklarından dolayı değil, her açıdan zengin ve siyasi direnişin az olduğu Rumeli toprakları yüzündendir. Osmanlı Beyliği'nin yayılma alanı uygun fırsatlar çıkmadığı takdirde Rumeli oldu. Osmanlı Beyliği'nin Ru­meli'de kuvvetlendikten sonra Anadolu'yu içine aldığına dikkat etmek gerekir. Devletin ana siyasi organizasyonunu sağladığı bölge de Rumeli'dir. Osmanlı İmparatorluğu Rumeli'de öylesine sağlam bir yapı kurmuştur ki, Fetret Devri'nde Anadolu toprakları çok kısa sürede elinden çıkarken, burasının büyük bir bölümü elinde kalmış ve bu saha sayesinde varlığını sürdü­rebilmiştir. Timur istilasından sonra Osmanlılar Rumeli'yi gerçek yurtları saymaya başladılar.


Dikkat edilmesi gereken bir husus da, Osmanlı devlet teşki­latında kurulan ilk yönetim birimlerinin Rumeli adını taşıması ve bunların teşrifatta daha sonra kurulan Anadolu adlı birimlerden önde gel­mesidir Örneğin, Rumeli Beylerbeyliği'nin Anadolu Bey­lerbey­liği'nden, Rumeli Kadıaskerliği'nin Anadolu Kadıas­ker­liği'n­den üstün olması.


Tarihçi Paul Wittek, Rumeli'nin Osmanlılar için “varlık sebebi” oldu­ğunu, Balkan Harbi sonunda Osmanlılar'ın varlık sebeplerini yitirdiklerini belirtir. İlber Ortaylı hocamız da, Osmanlı Devleti'nin fiilen 1912'de sona erdiğini belirtir.



ÜSKÜP'TE OSMANLI İZLERİ


Kendisi de Üsküplü olan İşadamı Şarık Tara'nın kurucusu olduğu Enka Holding, Lidiya Kumbaracı-Bogoyeviç'in “Üsküp'te Osmanlı Mimari Eserler” isimli kitabını çok güzel bir baskıyla Türkçe olarak yayınladı. Kitapta Üsküp'te bulunan Osmanlı eserleri anlatılıyor.


Büyük şairimiz Yahya Kemal'in de memleketi olan Üsküp tam bir Osmanlı şehridir. Hristiyanlar, Makedonya'daki Osmanlı izlerini silmek için uzun süredir mücadele ediyorlar. Üsküp'te şehri ikiye bölen Vardar Nehri üzerindeki Osmanlı köprüsünün Roma eseri olduğunu iddia edip, köprüdeki Türk damgası kitabeyi yerinden söktüler. Hâlbuki,
Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 köpünün II. Murad döneminde inşasına başlanılıp, Fatih tarafından bitirildiği çok açıktı. Muslümanlar'ın uzun mücadelesi sonunda kitabe eski yerine konuldu.


Üsküp'te Osmanlı Mimari Eserleri isimli kitapta, şehirdeki mevcut, harabe ve bugün mevcut olmayan cami, türbe, tekke, çarşı, bedesten, han, kervansaray, hamam, çeşme, suyolu, köprü, konak, hükümet binaları, mektepler ve Üsküp Kalesi yeni, eski fotoğraflar ve planlarla anlatılıyor. Enka Holding'i Rumeli'nin Bursa'sıyla ilgili böyle önemli bir kitabı yayınladığı için tebrik ediyor, Rumeli tarihini aydınlatacak yeni eserler bekliyoruz.



RUMELİ'DE OSMANLI MİRASI


Rumeli'yle ilgili kitapların birbiri arkasına çıkması sevindirici. Hazinedaroğlu İnşaat Grubu'nun destekleriyle fotoğraf sanatçıları Ahmet Kuş-Feyzi Şimşek ve İbrahim Dıvarcı tarafından birinci cildi çıkarılan kitap Osmanlı'nın Rumeli'deki eserlerinin envanterinin başlangıcı olacak


Rumeli'de Osmanlı Mirası'nın birinci cildinde Arnavutluk'taki Akçahisar, Avlonya, Berat, Ergiri Kasrı, İşkodra, Kavaya, Görice, Lezhe, Preze, Progradec, Tepedelen, Tiran, Unrok ile Makedonya'daki Debre, Gostivar, İştip, Kalkandelen, Kircova, kumanova, Manastır, Ohri, Pirlepe, Rense, Struga, Üsküb ve Köprülü'deki Osmanlı kale, cami, medrese, hamam, köprü, çeşme, konak, türbe, bedesten, saat kulesi, suyolları vs.nin fotoğrafları yer alıyor. 217 eserin fotoğraflarının altında ise eser hakkında kısaca Türkçe ve İngilizce bilgi veriliyor.


Eserin daha sonra yayınlanacak ikinci cildinde Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Macaristan ve Hırvatistan, üçüncü cildinde ise Yunanistan (Girit ve Rodos dahil), Bulgaristan, Kosova, ve Romanya'daki Osmanlı eserleri yer alacak. Bu kitaplar özellikle Osmanlı eserlerinin bugün ne durumda olduğunu gösterdikleri ve bugünkü durumlarını kayıt altına aldıkları için son derece önemli.


Böyle bir eseri bize kazandırdıkları için emeği olan herkesi tebrik ederken ufak bir eksikliğe de dikkati çekmek istiyorum. Seyahate çıkmadan önce gidilecek bölgeyle ilgili ön hazırlık daha geniş yapılırsa kitapta yer almayan Osmanlı eserleri ve eserler hakkındaki bilgi eksiklikleri asgariye iner. Örneğin kitapta yer almayan Arnavutluk Draç'taki (Durres) kalenin burçları Osmanlı eseridir.


ALINTI


Selçuklu & Osmanlı Türk Mimarisi

MollaCami.Com