Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bir yudum gazlı içeceğin vücuda ettikleri

GAZLI İÇECEKLERİN ZARARLARI


ASTIM:
Gazlı içeceklerde bulunan sodyum benzoat maddesi, hazır gıda sektöründe koruyucu madde olarak kullanılan ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal bir tuzdur.
Bu madde potasyumun kullanılabilirliğini düşürür.
Araştırmalara göre vücudun sodyum benzoata verdiği tepki egzama astım ve kurdeşene neden olabilir.

BÖBREK:
Gazlı içecekler uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek hastalıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içerir.

AŞIRI ŞEKER YÜKLEMESİ:
Bu içecekler tüketildikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükselir ve buna bağlı insülin patlaması gerçekleşir. Artan hormon seviyesiyle karaciğer vücutta bulunan şekeri hızla yağa dönüştürür.

40 dakika sonra kafein hazmi tamamlanır. Gözbebekleri büyümeye başlar, kan basıncı yükselir ve buna bağlı olarak karaciğer, dolaşım sistemine daha fazla şeker pompalar.. Beyinde bulunan adenozin alıcıları tıkanır ve vücuttaki rehavet hali ortadan kalkar.

Gazlı içeceği tükettikten 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini arttırır. Bu kimyasaldaki artış tıpkı eroinin yarattığı etki gibi beyinde bulunan zevk duygusunu üreten sinir ağını uyarır.

OBEZİTE:
Araştırmalara göre tüketilen her gazlı içecek, obez olma riskini 1.6 kere arttırmakta.
Kalp hastalıklarının yüzde 70'i obeziteye bağlı.

DİŞ:
Bu içeceklerde bulunan asit ve şeker diş minelerini zedeler.

KALP:
Gazlı içecekler birçok sağlık sorununa yol açan yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içerir. Bu madde aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan me.tabolik rahatsızlık riskini yükseltir.

ÜREME:
Gazlı içeceklerin kutuları bol miktarda BPA maddesi bulunduran bir çeşit reçeneyle kaplıdır.
Bu madde aynı zamanda plastik şişe ve biberonlarda bol miktarda bulunan iç salgı bezlerine zarar veren kanserojen bir kimyasaldır. Erken ergenlik ve üreme sistemi hastalıklarına yol açar.

OSTEOPOROZ (kemik erimesi):
Bunlar yüksek oranda fosfat ve fosforik asit içerir. Bu maddeler uzun vadede kemik kırılmalarına yol açar ve osteoporoz riskini yükseltir. Fosfor idrarla atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürür.

DİYABET:
Daha fazla gazlı içecek tüketen kimselerin tip2 diyabete yakalanma riski yüzde 80 daha yüksek.


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com