Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ağlamak faydalı mı?

Uzmanlar ağlamanın birçok durumda yararı olduğunu ve duygularımızı bu şekilde daha çok dışa vurabildiğimizi belirtiyorlar.

South Florida Üniversitesi psikoloji bölümünden Doç. Dr. Jonathan Rottenberg, insanların mutlu, üzgün, yalnız ya da başkalarıyla birlikte olduklarında ağladıklarını belirterek, "Ağlamanın bu kadar çok olması beni her zaman şaşırtır. Önceki yüzyıllarda ağlama hakkında birçok anekdotla ilgili kanıtlar var, fakat ağlama hepimizin bildiği bir şey ve en evrensel insan ifadeleri arasında yer alıyor. İnsan olmanın bir parçası olan ağlama yaşam seyrimizi ortaya çıkarıyor; evlilik, doğum ve ölüm gibi önemli duygusal olaylarda bebekler gibi ağlıyoruz." diye konuştu.

Rottenberg son çalışmasında, Tilburg Üniversitesi'nden Hollandalı meslektaşları Lauren M. Bylsma ve Ad J.J.M. Vingerhoets ile birlikte ağlamanın faydalı olup olmadığı konusuna odaklandı. "Current Directions in Psychological Science" dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar ağlamanın birçok durumda faydalı olduğunu, iyi bir ağlamanın tedavi edici bir ödül olduğunu açıkladılar, ancak kimi zaman beyhude yere olduğunu da sözlerine eklediler.

Birkaç yıl önce çok sayıda araştırmacı tarafından 30 ülkede 3 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 60-70'i ağlamanın yararı olduğunu söylerken sadece 10'da biri ağladıktan sonra kendisini kötü hissettiğini belirtti. Burada ağlamanın niçin bazıları için iyiyken diğerleri için kötü olduğuna dair önemli ipuçları olduğunu söyleyen Rottenberg, "Eğer sorunlar çözülüyorsa, ağlama yardım ediyor. Âşıkların tartışmaları birkaç hıçkırık ve öpücükle biter, yara kapanır. Mevcut sosyal alanımızdaki güçlü bir etki gibi ağlamak sürükleyici bir davranış. Kimin ağladığına dikkat ederiz, niçin ağladığını araştırırız ve bunun önemli olduğunu düşünürüz." diye konuştu.

Araştırmaya göre, ağlamak her zaman yardımcı olmuyor. Depresyonda olan ya da "alexithymia" (kişinin içinde bulunduğu duyguları, heyecanı, duygusal modu fark edip, anlatamama durumu) ruh yapısında olan insanlar, ağlamanın kendilerini daha kötü yaptığını söylüyorlar.


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com