Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Talasemi hastalığına çözüm kök hücre nakli

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Akdeniz Bölgesi’nde en sık görülen hastalıkların başında gelen talasemi konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda ‘Talasemi Hakkında Her Şey’ konulu bir konferans düzenlendi.

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı ve Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, vatandaşları talasemi hastalığı konusunda bilgilendirdi. Prof. Dr. Canatan, talasemide hastanın hayat boyu hastaneye bağlı kaldığına dikkat çekti.


200 BİN TALASEMİ TAŞIYICISI

Talasemi Federasyonu Başkanı Duran Canatan, “Kalıtsal hastalıkların geçişinde akrabalık ilişkileri önemlidir. Talasemi, aynı kanı taşıyan çiftlerde görülme riski yüksektir. Bu nedenle akraba evliliklerine dikkat edilmelidir. Ülkemizde akraba evliliklerinin oranı yüzde 25’tir. Bu oran doğu bölgelerinde biraz artarken, batıda oran biraz düşüktür.

Antalya’da talasemi taşıyıcılığı sıklığı 200 bin kişi civarındadır. Talasemi tanısıyla gelip, demir tedavisi olmamış hasta görmedim. Hekimlerin de bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Hastalarda 2 aydan sonra demir tedavisinin kesilmesi lâzım. Talasemi testinin yapılması gerekiyor” dedi.


AİLEYE İYİ ANLATILMALI
Prof. Dr. Canatan, kronik hastalıkların aileye iyi anlatılması gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Ailenin ilk başta bunu kabullenmesi zor oluyor. Psikososyal tarafı olan hastalık. Çocuğa bu tanıyı koyduktan sonra, aileye bu hastalık iyi anlatılsın ki bu hastaların çocukluk, okul, iş ve sosyal hayat dönemi iyi bir şekilde geçsin. Bu hastalarda gönüllü kan vericileri çok önemlidir.

Geçmişte hastası olan insanlar, kan verebilen kişilerin listesini taşırdı. Her ay o kişilerden kan alırlardı. Şimdi bu hastalara kan teminini biz yapıyoruz” diye konuştu.


ÇÖZÜM: KÖK HÜCRE NAKLİ

Talasemi hastalığında kesin çözümün kök hücre nakli olduğunu belirten Canatan, “Kök hücre naklini gerçekleştirmek ve kök hücre bulmak da zor. Kök hücre naklinde 3 aşama var. Birincisi naklin yüzde 100 kardeşten olması lâzım. Kardeşin tutma şansı yüzde 20, anne babadan tutma şansı yüzde 5, akrabadan tutma şansı 300’de bir, akraba olmayanlarda tutma şansı 5 binde birdir. Bu nakli yapacak merkezin altyapısının çok iyi olması gerekiyor.

Nakli yapılan hastayı enfeksiyondan korumak gerekiyor. İlk 3 ay yoğun bakımda kalacak. Sonra hastaneye gelip giderken enfeksiyondan hastanın iyi korunması gerekiyor” diye konuştu. Prof. Dr. Duran Canatan, sunumunun ardından talasemi hastalığı konusunda vatandaşların sorularını da cevapladı.

Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com