Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çölyak hastaları için karabuğday

Glüten içermemesi nedeniyle başta çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği, iki adet karabuğday çeşit adayının üretim izni alındı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde başlatıldı ve bugün itibarıyla iki adet karabuğday çeşit adayının üretim izni alındı.

Açıklamaya göre, dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3-3,5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor. Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor.

Karabuğdayın tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin ülkemiz tarımına kazandırılması amacıyla da ''Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba'' sloganıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde, 100 kişiye 6 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Çiftçilerin ikinci bir alternatif ürün olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde ''Tarla Günü'' düzenlenecek.


Haber7


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com