Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ankara, 6 bin 'aşı kaçağı' bebeğin peşine düştü

Türkiye, bebek aşısı konusunda dünyanın ileri ülkeleri arasında.

Hepatit A ve suçiçeği ile takvimindeki aşı sayısını 13'e çıkaran ülkemiz, aşılama oranını son 7 yılda yüzde 70'lerden 97'elere yükseltti. Bu başarıda aile hekimliğinin katkısı büyük. Zira aile hekimleri, kayda geçen her bebeği adım adım takip ediyor. Aşı tarihi gelen bebeklerin ebeveynlerini bizzat arayarak ya da kısa mesajla uyarıyor.


Takibin çarpıcı örneklerinden biri de Ankara'da yaşanıyor. Geçen yılın rakamlarına göre şehirde 0-11 ay arası nüfusun 72 bin olduğunu belirten İl Aşı Sorumlusu Dr. Osman Topaç, bebeklerden sadece 66 bininin aşılı gözüktüğünü ifade etti. 6 bin aşı kaçağı bebeklerinin olduğunu söyleyen Topaç, "Enfeksiyon mikrobunu önlemek için vatandaşların tamamının aşılı olması lazım. Bu nedenle hem aşısız çocuklarımızı hem de eksik aşısı bulunan bebekleri tespit etmeye çalışıyoruz." dedi.


Ülkedeki büyük eksiklerden birinin erişkin aşılanması olduğunu kaydeden Osman Topaç, 'Haydi çocuklar aşıya' denildiği gibi 'Haydi anne-babalar aşıya' diye bir sloganın da yaygınlaşması gerektiğini dile getirdi.


Sağlık Bakanlığı'nın erişkinler için belirlediği aşılar bulunduğunu anlatan il aşı sorumlusu, örnek olarak gebe tetanosunu gösterdi: "Erişkin aşılamasında en büyük oranımız gebe tetanozu ile yüzde 60'larda. Fakat gebe tetanosu sadece gebelere yapılacak bir şey değil. Tüm vatandaşlarımızın bu tetanos aşısını en az üç doz yapması gerekiyor. Bu aşılama 10 yılda bir tekrar yapılmalı ki aşıların koruyuculuğu devam etsin."


Zaman


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com