Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Aspirin kansere çare olabilir iddiası

Aspirin kansere çare olabilir iddiası



İngiltere'de yapılan 3 yeni araştırmanın aspirinin kanseri önleyici etkisine ilişkin bulguları desteklediği belirtildi. Bilimciler, her gün düşük dozda alınan aspirinin kanserin oluşmasını ve gelişmesini önleyebileceği görüşünde.

BBC Türkçe
İSTANBUL - Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, geçmişte aspirinin on yıl boyunca kullanılmasıyla kanser risklerinin azalması arasında bağ olabileceğini belirlemişti. Ancak aynı uzmanlar şimdi bu süreyi üç ila beş yılda sınırladıklarını söylüyor.

Yeni araştırmada, sadece üç yıl boyunca günde 75 ila 300 miligram aspirin alınmasının, kanser vakalarını dörtte bir azalttığı gözlendi.

Ayrıca araştırmalara göre, aspirin sadece kanser oluşumu riskini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kanserin vücuda yayılmasını da önleyebiliyor.

Aspirin dozu beş yıllık kullanım boyunca, 300 miligramdan fazla olduğunda kanserden ölüm riski de yüzde 15 azalıyor. Ancak kullanım süresi beş yılın üzerine çıktığında kanserden ölüm riski yüzde 37 azalıyor.

Araştırma, başta kalp hastalıklarına karşı aspirin tedavisiyle hiçbir tedavi uygulanmaması arasındaki farklılıkları belirlemek üzere hazırlanmış.

İÇ KANAMAYA NEDEN OLABİLECEĞİ UNUTULMAMALI
Ancak uzmanlar daha sonra deneye katılan 77 bin hastanın verilerini inceledikleri kanserden ölüm ve kansere yakalanma riskleri açısından aspirin kullanımının rol oynadığını saptamış.

Aspirin uzun yıllardır ağrı kesici ve iltihap sökücü olarak kullanılıyor.

Düşük doz, yani 75 miligram aspirin, kalp krizini önlemek amacıyla kalp hastası olan kişilere tavsiye ediliyor. Ancak sağlıklı kişilere faydaları hala çok bilinmiyor. Aspirin, nadiren olsa da ölümcül iç kanamaya yol açabiliyor.

teşekkürler paylaşım için

ayrıca sadece yararını değil zararını da duymuştum galiba

Rica ederim..


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com