Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Artrit ağrıları hava durumundan etkilenir mi?

Artrit Ağrıları Hava Durumundan Etkilenir Mi?

Kışın kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde, soğuk havalar pek çok kişinin, artrit ağrılarının artmasına neden oluyor.

Johns Hopkins Sağlık Enstitüsü'nde yapılan iki yeni araştırmayla, artrit ağrılarının hava durumundan gerçekten etkilendiği kanıtlandı.

Osteoartrit, romaoid artrit, ve fibromiyalji hastası 151 kişinin katıldığı çalışmada ayrıca artrit rahatsızlığı bulunmayan 32 kişi de yer aldı. Ilıman iklime sahip yerlerde yaşayan katılımcıların, bir yıl içinde hava değişimlerine bağlı olarak hissettikleri artrit ağrılarını bildirdikleri çalışmada, bu günlük raporlar hava sıcaklığı, barometrik basınç, ve havadaki nem oranıyla karşılaştırıldı.

Üç gruba ayrılan katılımcıların hepsinde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte artrit ağrılarının arttığı tespit edildi. Ayrıca, romatoid artrit hastalarının nem ve basınç oranının artmasından, osteoartrit hastalarının yüksek orandaki nemden, ve fibromiyalji hastalarının ise basınç oranının yükselmesinden etkilendiği belirlendi. Ancak hava durumundaki değişikliklerle hastaların ağrıları arasındaki bu bağlantının, hava durumu tahmini yapılabilecek derecede güçlü olmadığı belirtiliyor.

Yapılan başka bir çalışmaya ise, boyun, el, omuz, diz, veya ayaklarında osteoartrit rahatsızlığı olan 154 kişi katıldı. Katılımcıların artrit ağrı derecelerini bildirdikleri iki yıl süren bu çalışmada, bu değerler günlük sıcaklık, barometrik basınç, ve yağış durumuyla birlikte değerlendirildi.

Havanın soğuk ve yağışlı olması ile artrit ağrılarının artması arasındaki bağlantı, hava basıncındaki artışın insan bedeninde dokuların boşluklara doğru yayılmasına izin verdiği, ve böylece zaten iltihaplı olan dokuların daha çok şiştiği ve bu nedenle ağrıların arttığı şeklinde açıklanıyor. Bu konuda yapılan başka bir açıklamada ise, soğuk ve yağışlı havaların insanların ruh halini etkilediği, ve soğuk havalarda daha az dışarı çıkıldığı ve daha az egzersiz yapıldığı için artrit ağrılarının arttığı belirtiliyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda, uzmanlar, artrit ağrılarının soğuk havalardan etkilendiğini, ancak iklimi kuru ve sıcak olan yerlerde yaşayan kişilerde de artrit ağrılarının görüldüğünü belirtiyorlar.


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com