Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


bipolar bozukluk nedir?

Bipolar bozukluk, kişinin kendini aşırı coşkulu veya çok durgun hissetmesine yol açan, duygudurumun çok yükseldiği ya da çok düştüğü, beyni etkileyen tıbbi bir durumdu.

Duygudurumun çok yükseldiği dönemlere/ataklara “mani”; çok düştüğü dönemlere/ataklara ise “depresyon” denir. Bipolar bozukluğu, “manik depresyon” olarak bilinen eski adıyla duymanız da muhtemeldir.

“Bipolar” kelimesi, hastaların iki aşırı duygudurum arasında gidip geldiğini ifade etmek için kullanılır ve kelime anlamı iki-uçlu, iki-kutupludur.
Ruh hali ve duygular açısından bir kutup depresyonu, diğer kutup maniyi temsil eder.

Herkes iyi ve kötü günler geçirebilir ve herkes kimi zaman mutlu, kimi zaman mutsuz olabilir.

Bipolar bozukluk, duyguların aşırı derecede abartılı yaşanması durumudur. Dönemler/ataklar gelip geçici olsa da, kendisi ömür boyu süregelen bir hastalıktır.

Bipolar bozukluğu olan kişilere çeşitli tedaviler ve destek verilmelidir. Bipolar bozukluğu anlamak ve başa çıkabilmek için hastaların tedavide aktif bir rolü olmalıdır.
Bipolar bozukluğun henüz belirli bir tedavisi yoktur, ancak belirtilerin tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Bipolar bozukluğu olan kişilerin çoğu yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilir. Bununla birlikte bipolar bozukluğu olan her on hastadan en az biri, yaşamlarının herhangi bir evresinde intihar girişiminde bulunur.

Bipolar bozukluğu olan kişilerin ilaçlarını tam vaktinde alması çok önemlidir. Aile bireylerinin ve arkadaşların desteği, sevgisi, sabrı ve anlayışı da tedavinin önemli bir kısmını oluşturur.

Bununla birlikte kimi zaman arkadaşlar ve aile bireyleri, diğer ciddi rahatsızlıklarda olduğu üzere, bundan zarar görebilir. Hastanın belirtileri, diğer kişilerle olan ilişkisinde birçok soruna yol açabilir.

Bu hastalarla ilgilenen ve onları önemseyen kişiler, böyle durumlarda kendilerini genellikle kızgın, öfkeli, işe yaramaz ve hatta depresif/çökkün hisseder. Bipolar bozukluğu olan kişilerin arkadaşlarının ve ailelerinin, hastaları önemsediği kadar, kendilerine de önem vermeleri önemlidir.


Psikolojik Hastalıklar

MollaCami.Com