Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İki öğrenciden biri üniversiteli olacak

İki öğrenciden biri üniversiteli olacak

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği ÖSS sonuçları açıklandı. ÖSS'de baraj puanlarının düşürülmesi barajı zor geçebilen 200 bin öğrenciye yaradı.



Sınava giren 1 milyon 504 bin adaydan 145 ve daha fazla puan alan aday sayısı 1 milyon 405 bin oldu. Lisans programları için belirlenen 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 293 bin olarak gerçekleşti. Açıköğretimle birlikte 800 bin civarında öğrenci üniversiteye yerleşebilecek. Buna göre bu yıl sınava girenlerin yarısı üniversiteli olabilecek.

YÖK'ün kontenjanları yüzde 25 artırması ile üniversitelerdeki örgün eğitim kontenjanları 552 bine çıktı. Bu yıl baraj puanlarının önlisans için 160'tan 145'e, lisans için ise 185'ten 160'a düşürülmesi 200 bin öğrenciye yaradı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapmak için YÖK'te basın toplantısı düzenledi. Yarımağan, lisans programları için belirlenen baraj puanının düşürülmesinin, bu puanı kazanan aday sayısında yaklaşık 200 bin artış sağladığını bildirdi. Yarımağan, "Havuzu genişletmek bir ihtiyaçtı. 185 yerine 165 puan alındığında kazanan aday sayısında yaklaşık 200 binlik bir artış var." açıklamasında bulundu.

Ünal Yarımağan, ayrıca bu yıl üniversitelerin taban puanlarının yükselmeyeceğini, aksine düşeceğini aktardı. "Taban puanları ne kadar düşecek?'' sorusu üzerine Yarımağan, "Bu, programların kontenjanlarındaki artış oranlarına göre değişecektir. Ben o bakımdan adayların tercihlerini yaparken geniş bir aralıktan yapmalarını öneriyorum." açıklamasında bulundu. Liselerin mezun vermemesi nedeniyle bu sene sadece 267 bin son sınıf öğrencisi sınava girerken, 875 bin eski mezun ise ÖSS'ye akın etti. Eski mezunlar son sınıf öğrencilerinden daha başarılı çıktı. Bu yıl 237 bin üniversite öğrencisi, 59 bin de üniversite mezunu ÖSS'ye girdi. 165'i geçen öğrencilere göre başarı oranı açısından en başarılı grup ise yüzde 90 ile 'üniversite öğrencileri çıktı. ÖSS'de sistem değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalar hatırlatılarak, "Bu yıl yapılan son ÖSS denilebilir mi?'' sorusu üzerine Yarımağan, "Bu son sınav değil. YÖK geçen yıl, aceleye getirmeyip bu yıl için sistemde bir değişiklik yapmamıştı. Sistemde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa ne tür değişiklik yapılacağı en geç eylül ayında kamuoyuna duyurulacak.'' diye konuştu.

Türkçe kolay, Sosyal Bilimler soruları zor

Adaylara en kolay test Türkçe gelirken, en zoru ise Sosyal oldu. Türkçedeki 30 sorunun tamamını 9 bin 901 öğrenci çözerken, sosyal 1 testini sadece 17 öğrenci tam olarak çözebildi. Sınavın ikinci bölümündeki Edebiyat testini 396 öğrenci tam çözerken, Sosyal 2 testini sadece 39 öğrenci full yapabildi. Matematik 2'den 567, Fen 2'de ise 116 öğrenci testin tüm sorularını çözdü. Geçen sene 47 bin öğrencinin sıfır puan aldığı ÖSS'de bu sene sıfırcı sayısı 25 bin 652'ye düştü.

Kızlar daha başarılı

Kız öğrencilerin sınavda daha başarılı olduğu görüldü. Gerek 145, gerekse 165'in üstünde puan alan kız öğrenci oranı erkek öğrencilere göre daha yüksek. Erkeklerin yüzde 91'i kız adayların yüzde 95'i ÖSS'de tercih yapma hakkını elde etti. Erkek adayların yüzde 82'si, kızların yüzde 89'u puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan aldı.




İbrahim Asalıoğlu


Öss

MollaCami.Com