Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Harem hakkında gerçekler

Osmanlı'da Harem

Osmanlı Sarayında "harem" denilen padişahın evinde herhalde padişah kızlarının ve hanımlarının yemek yapmasını ve çamaşır yıkamasını bekleyemezsiniz. Elbetteki bunlar bu işleri yapamayacağına göre, bunları yürüten hizmetliler olacaktır. Bu hizmetliler de günümüzde olduğu gibi, kadın erkek karışık değil, sadece kadınlardan olacaktır. Hür kadınlar bu işi görmeyeceklerine göre, o zaman köle olan kadınlar yani cariyeler bu işleri göreceklerdir. İşte Osmanlı Hareminde sayıları 50'yi, 70'i ve bazan da 400-500'ü bulan cariyeler, bu manada kadın hizmetlilerdir.

Bu gün evinize gelen hizmetli bir kadınla veya temizlikçi bir hanımla ev sahibinin cinsî .münâsebet kurması ne kadar çirkin ise, Padişahların da bu manada cariyelerle cinsî münâsebet kurmaları o kadar çirkindir. Elimizde Harem'deki çamaşırhanede ne kadar, mutfakta ne kadar ve sairede ne kadar câriye çalıştığı listeleri ile mevcuttur. Şu anda Çankaya Köşkünde ne kadar kadın görevli bulunduğu malumdur; ama Sayın Cumhurbaşkanının bunlar ile aile hayatı yaşadığını kimsenin ileri dahi süremeyeceği de çok iyi bilinmektedir.

Cariyelerin ikinci çeşidi ise, mâliklerinin ve sahiplerinin hem intifa' ye hem de istifrâş hakkına sahip olduğu cariyelerdir. Bunlar, bir nevi nikâhlı eş durumundadırlar. Cinsî hayat yaşadığı eşinden başkasına haramdırlar. Erkekler bunlara da kendi karısı gibi mu'âmele etmek zorundadırlar. Bunlardan çocuk sahibi olunca, ümm-i veled adını alırlar ve artık başkasına satılamazlar. Hür adamın çocuğunu doğurduklarından hürriyetlerine kavuşurlar ve beylerinin vefatından sonra hürriyetlerini elde ederler. Hür kadınlardan farkları, nikâh akdi yapılmadığı sürece, dörtten fazla kadınla evlenme sınırının olmayışıdır. Bu cariyelerle, nikâh yaparak tamamen eş durumuna getirmek de mümkündür. Ancak başta Hanefi mezhebi olmak üzere, Kur'-an'ın konuyla ilgili âyetine dayanan çoğu hukukçular, hür kadın varken, bu çeşit cariyelerle nikâh yapmayı tavsiye etmemişlerdir.
Osmanlı Hareminde bulunan cariyelerin çok azı bu çeşit cariyelerdir.

Daha da önemlisi, Osmanlı Padişahları, Fâtih Sultân Mehmed'e kadar hür kadınlarla evlilik yapmışlardır. Fâtih'den sonra gelen Padişahlar, iki üç evlilik müstesna, hür kadınlarla değil, ikinci gruba giren cariyelerle evlenmişler ve bazan da nikâh yapmışlardır.

Osmanlı'da Harem - Prof. Dr. Ahmed Akgündüz


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com