Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


“Hollandalıları İspanyolların Zulmünden Kurtarmaya Yeniçeri Kıyafeti Yetti”




Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı’nın dünyada süper güç olduğunu söyledi. Hollandalıların Osmanlı’dan yardım istemesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman‘ın asker gönderme yerine yeniçeri kıyafeti gönderdiğini, bunun dahi Hollandalıları uzun bir dönem İspanyol ve Fransızların zulmünden kurtardığını söyledi.

Brüksel‘deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde konferans veren Akgündüz, “Osmanlı’dan yardım isteyen Hollandalılara Kanuni’nin cevabı çok manidar olmuştur. Asker; yani yeniçeri göndermek yerine, yeniçeri kıyafeti göndermekle yetinilmiştir ki bu dahi çok büyük işe yaramıştır.” dedi.

Anlattığı enteresan olayın belgeli olduğunu kaydeden Akgündüz, “Kanuni döneminde Hollanda‘nın baş düşmanları Fransa ve İspanyollardı. Özellikle İspanyollar Hollandalılara çeşitli zulümler yapıyordu.

Kanuni, Hollanda‘ya cevaben “Oralara kadar yeniçerimi göndermeyi lüzumlu görmüyorum. Size 50-60 tane yeniçeri kıyafeti gönderiyorum. Bunları kendi askerlerinize giydirip sınırda nöbet tutturun.”
demiştir.

Gönderilen yeniçeri elbiselerini giyen Hollandalılar gerçekten de 8 yıl gibi uzun süre ‘bunlar Osmanlı’nın dostu’ düşüncesiyle İspanyol ve Fransızların zulmünden kurtulmuştur.”şeklinde konuştu.

Belçika‘da kısa süre önce yüksek tahsil yapan Türk asıllı öğrenciler tarafından hayata geçirilen BelçikaÖğrenci Birliği (BSV), ilk etkinliklerinde Kanuni Sultan Süleyman‘ı konulu konferans gerçekleştirdi.

Brüksel‘deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz konuşmacı olarak katıldı. Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir‘in de hazır bulunduğu konferansı çok sayıda üniversite öğrencisi ilgiyle dinledi.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Başkanı Rahmi Göktaş, “12 yıldır Hollanda‘da bulunan çok değerli hocamız Prof. Ahmet Akgündüz’le İstanbul’dan sonra Brüksel‘de bir arada olmak çok anlamlı.” sözleriyle eski hocasını selamladı.

“MUHTEŞEM REZALET “

Türkiye‘nin üç büyük düşmanı olduğunu ifade eden Prof. Ahmet Akgündüz, bunların sırasıyla cehalet, ihtilaf ve fakirlikle birlikte tembellik olduğunu söyledi. Prof. Akgündüz, Batı’da ‘Grand Sultan’ olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman‘ın hayatından çarpıcı kesitler sundu.

“13′ü büyük olmak üzere 20 küsur seferi var. 46 yıllık saltanatına 26 yaşında başladı. Devlet başındaki 21 yılını seferler ve bu seferlerin yolculuklarında geçirdi. Kanuni zamanında Osmanlı zamanın süper gücü idi.

Bana göre Kanuni devrini tarihe altın harflerle yazdıran unsurların başında Ebu Suud Efendi gibi şeyhülislamlar geliyor.”
diyen Prof. Ahmet Akgündüz, faizsiz bankacılık sistemini ilk kez Kanuni döneminde uygulandığından söz etti.

Muhteşem Yüzyılı dizisinden ‘Muhteşem rezalet’ şeklinde söz eden Prof. Akgündüz, “Harem’le ilgili yayımlanan tüm çıplak fotoğraflar Avrupa menşelidir.

Osmanlı ya da Türklere ait tek bir kare bulamazsınız. Harem hikayeleri Batı’nın hayal ürünüdür. Kendi krallarıyla kıyaslayıp uydurulmuştur.”
dedi.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com